Estalvi energètic

Consells per a evitar ensurts en el rebut de la llum

La pujada de la tarifa elèctrica reforça la conveniència de seguir uns consells i d'establir hàbits molt simples que redundaran en un estalvi notable en la factura del consumidor.
1 Febrer de 2007

Consells per a evitar ensurts en el rebut de la llum

/imgs/20070201/img.consejos.01.jpg L’any nou ha començat amb una pujada d’un 2″8% de la tarifa elèctrica de les llars espanyoles, fet que per a un consumidor mitjà amb una factura de 31 euros al mes suposa un sobrepagament de 74 cèntims. És un argument més per a evitar hàbits tan comuns, i tan poc aconsellables, com no apagar els llums quan sortim de les habitacions o mantenir el termòstat de la calefacció per sobre de la temperatura necessària. Tot i això, el Govern ha acompanyat aquest augment general amb un abaratiment dels consums nocturns. Això farà que, per exemple, posar la rentadora i el rentaplats entre les 9 de la nit i les 11 del matí permetrà al consumidor estalviar entre un 2% i un 8%. No és aquesta, no obstant, l’única fórmula per a prevenir ensurts en la factura de la llum.

Il·luminació

 • Substituïm les bombetes convencionals (incandescents), són les de més consum i les menys duració, per llums “eficients” (llums fluorescents compactes sense reactància radioactiva i halògenes de baix voltatge). Proporcionen la mateixa llum, duren 8 vegades més i estalvien fins un 80% d’energia. Segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), la substitució d’una bombeta tradicional per una altra de baix consum representa al final de la seua vida útil un estalvi de més de 60 euros.
 • Si canviem les tres bombetes de més consum de la casa per les equivalents de baix consum, reduirem a la meitat el que gastem en il·luminació i recuperarem la compra per l’estalvi en vuit mesos. L’estalvi al cap de cinc anys vorejarà el 300 euros.
 • Els llums fluorescents compactes són excel·lents estalviadors d’energia, encara més si es té en compte que la despesa energètica en il·luminació suposa prop del 20% del consum elèctric de la llar. En algunes cases que no tenen prou llum natural aquesta despesa pot arribar a ser la meitat del rebut de la llum.
 • Instal·lem tubs fluorescents en els espais on necessitem més llum, i on aquesta romanga encesa moltes hores: cuina, bany… Duren 10 vegades més que els llums incandescents i consumeixen quatre vegades menys energia. Procurem no encendre”ls i apagar-los constantment perquè s’acurta la seua vida. Si el fluorescent ha d’estar apagat menys de 20 minuts, és millor deixar-lo encès.
 • Tant els llums fluorescents com els incandescents han d’estar nets de pols perquè la brutícia no bloquege la llum que emeten.
 • Sempre que siga possible, aprofitem la il·luminació natural. Mantinguem obertes les persianes i cortines mentre hi haja claredat per tal d’aprofitar al màxim la llum natural del sol. Fem servir la llum artificial quan realment la necessitem. No deixem llums encesos en habitacions o zones en què no hi haja ningú.

Electrodomèstics

/imgs/20070201/img.consejos.04.jpg Quan s’adquireix un electrodomèstic, és molt important tenir en compte el seu consum d’energia. Per això, cal prestar una atenció especial a l’etiqueta energètica que s’inclou en tots els electrodomèstics quan decidim comprar-ne. Aquesta classificació indica el grau d’eficiència energètica de l’aparell. Com més eficiència, menys consum.

Consum d’energia
Classe Consumo
A Menys del 55% de la mitjana
B Entre el 55% i el 75% de la mitjana
C Entre el 75% i el 90% de la mitjana
D Entre el 90% i el 100% de la mitjana
E Fins al 10% més de la mitjana
F Entre el 10% i el 25% més de la mitjana
G Per sobre del 25% més de la mitjana

La millor manera d’aprofitar els electrodomèstics i que consumisquen menys és utilitzar-los sempre a plena càrrega i, si en tenen, fer servir els programes econòmics.

Rentaplats

 • El rentaplats és un dels electrodomèstics que més energia consumeix. El 90% d’aquest consum és degut al procés d’escalfar l’aigua i el 10% restant s’utilitza per a girar les aspes i agitar l’aigua. Així i tot, rentar els plats a mà amb aigua calenta suposa un 40% més de consum que amb el rentaplats.
 • Escollim la grandària del rentaplats en funció de les nostres necessitats. Si normalment tenim poca vaixella per a rentar, difícilment podrem utilitzar un rentaplats gran a plena càrrega.
 • Una opció interessant són els anomenats rentaplats bitèrmics, que tenen dues preses independents, una per a l’aigua freda i una altra per a l’aigua calenta. D’aquesta manera, l’aigua calenta s’agafa del circuit procedent de l’escalfador o caldera, i això redueix un 25% el temps de rentat i estalvia energia.

Rentadora

 • /imgs/20070201/img.consejos.02.jpg
 • Les rentadores de baix consum estalvien fins un 70% d’aigua i un 24% d’energia.
 • Analitzem els cicles de rentat que ofereix cada model i recordem la importància de disposar d’un cicle econòmic i curt; i la possibilitat d’escollir diverses temperatures de rentat
 • Tinguem en compte que les rentadores de càrrega frontal gasten, generalment, menys energia i aigua que les de càrrega superior.
 • El 90% del consum de la rentadora és per a escalfar l’aigua. Utilitzem un programa de rentat amb aigua freda o tèbia, que sol ser suficient amb els detergents actuals.

Nevera

 • La nevera és l’electrodomèstic que més electricitat consumeix de la casa, en concret el 40% del que consumeixen el conjunt d’aparells.
 • El gel i el gebre són aïllants i dificulten el refredament a l’interior de la nevera. Al mercat hi ha models, els anomenats “no-frost”, o sense gebre, que tenen una circulació contínua d’aire a l’interior que evita la formació de gel i gebre.
 • Regulem la temperatura de la nevera segons les instruccions del fabricant. Cada grau centígrad de fred suposa l’augment del 5% en consum d’energia.
 • Mantinguem la part posterior de la nevera i el congelador sempre neta i ventilada i situem-los lluny dels focus de calor. Instal·lats en males condicions poden consumir fins un 15% més d’energia.
 • No introduïm aliments calents a la nevera o al congelador. Si els deixem refredar fora, estalviarem energia.
 • Comprovem que el frigorífic tanca hermèticament i no l’obrim inútilment. Amb uns pocs segons n’hi ha prou per a perdre bona part del fred acumulat.

Placa i forn

 • /imgs/20070201/img.consejos.03.jpg
 • Si la nostra cuina és elèctrica, fem servir cassoles i paelles de més grandària que la placa o zona de cocció. Si un recipient deixa a l’aire dos o tres centímetres de la zona de cocció, es perd la meitat de l’energia consumida. Sempre que la recepta ho permeta, utilitzem olles a pressió. Consumeixen la meitat d’energia i estalvien molt de temps.
 • Aprofitem la calor residual de les cuines elèctriques, apagant el foc quan falten uns cinc minuts per a acabar de cuinar (una mica menys si és vitroceràmica).
 • No obrim innecessàriament el forn. Cada vegada que ho fem la temperatura pot disminuir entre 50 i 125 graus, i es perd fins un 20% de la calor acumulada. Utilitzem el rellotge programador o el timbre avisador del forn.
 • Si utilitzem sovint el forn, sapiguem que els de convecció afavoreixen la distribució uniforme de calor, estalvien temps i gasten menys energia.

Altresa

 • Quan adquirim un petit electrodomèstic, comprem aquell que tinga una potència suficient per a les nostres necessitats. Encara que no ho semble, mentre s’usen, els eixugacabells, els microones o les aspiradores poden tenir un consum superior al d’una nevera.
 • Apaguem el televisor, el vídeo, l’aparell de música o l’ordinador quan no els fem servir. Deixar-los en “stand-by” suposa un consum energètic de fins un 33% més.
 • Desconnectem els interruptors d’encesa dels aparells. No els apaguem amb el comandament a distància, alguns componens d’aquests aparells continuen connectats i consumeixen fins al 80% del consum normal. Un televisor apagat només amb el comandament a distància consumeix uns 15 watts de potència per hora.

La temperatura, a ratlla

 • Un bon aïllament pot estalviar fins un 40% de la despesa d’una família en el consum de la calefacció, al voltant de 160 euros anuals, i també un percentatge considerable en sistemes d’aire preparat i climatització, segons l’Institut de Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE).
 • Substituïm els radiadors elèctrics per acumuladors de calor, i contractem la tarifa nocturna. Estalviarem més d’un 50% en despeses de calefacció.
 • Procurem que la temperatura de la calefacció es mantinga sempre al voltant dels 20ºC, nivell tèrmic ideal per a un habitatge. Per cada grau addicional consumirem entre un 5 i un 7% més d’energia. I si marxem de casa durant una hores, reduïm la posició del termòstat a 15ºC.
 • Per cada grau de temperatura que exigim a l’aparell d’aire condicionat per sota dels 25 ºC, consumirem aproximadament un 8% més d’energia.