Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Nova llei de Consumidors i Usuaris : Consumidors més protegits

Els canvis en la norma incorporen millores davant de clàusules abusives, publicitat enganyosa, informació fraudulenta sobre l'alimentació, facturació injustificada i obstacles que impossibiliten donar-se de baixa

/imgs/20070201/img.informe.01.jpg El creixement qualitatiu i quantitatiu del consum al nostre país, és a dir, què, quant i com es compra, és un fet, com ho és la necessitat d’una adequació normativa a una realitat social i econòmica amb canvis constants. La norma vigent, la Llei General de Protecció dels Consumidors, aprovada al 1984, fa 22 anys, s’havia quedat desfasada per a cobrir les queixes i la infinitat de noves pràctiques abusives, condemnades ja pels tribunals. Per aquesta raó, associacions de consumidors i ciutadans celebren aquest nou any amb l’entrada en vigor d’una norma, la Llei 44/2006 de Millora de la Protecció dels Consumidors i Usuaris, que s’ajusta als problemes actuals i que pretén ser més efectiva en la defensa dels drets dels consumidors. La protecció dels interessos econòmics dels ciutadans es percebrà especialment en el sector de la telefonia, els viatges, l’habitatge i els aparcaments. Entre les novetats principals d’aquesta regulació està la prohibició d’arrodonir els preus pel cobrament de serveis no prestats, el trasllat al consumidor de càrregues o despeses pròpies de l’empresa, l’increment del preu per accessoris o impostos no indicats en el pressupost o en la publicitat o la imposició d’innombrables obstacles per a donar-se de baixa en una operadora telefònica.

Una altra de les noves aportacions de la reforma és que permet a l’Administració Pública disposar de més mitjans per a protegir el consumidor. Per exemple, la seua capacitat sancionadora no es limitarà ja a imposar multes a les empreses infractores, sinó que dins del procediment sancionador podrà establir el pagament d’una indemnització per al consumidor.

LES MILLORES DE LA LLEI A FONS

Donar-se de baixa d’un contracte

/imgs/20070201/img.informe.02.jpg En una pràctica més que discutible, moltes empreses blinden els seus contractes amb terminis de duració excessivament llargs i lliguen els consumidors, amb la qual cosa els impedeixen de facto decantar-se per millors ofertes que sorgisquen al mercat. De forma que quan el consumidor es nega a esperar i dóna per acabat el contracte abans del venciment per deixar de pagar, incompleix el contracte amb la penalització consegüent. La nova llei prohibeix els terminis excessivament llargs. Però, quan un termini és excessivament llarg?

Un cas molt habitual es produeix en els contractes de manteniment d’ascensors, que exigeixen a la majoria de les comunitats de propietaris una vinculació mínima de cinc anys o més. Aquestes empreses hauran d’adequar els terminis dels seus contractes per complir la llei i permetre a les comunitats contractar els seus serveis per un termini raonable, com és ara un any.

Els contractes que es desenvolupen al llarg del temps, com els de subministrament de telefonia o d’electricitat, s’hauran d’adaptar en dos mesos comptadors des del 31 de desembre del 2006, i complir les premisses següents:

  • Informació clara: el procediment per a donar-se de baixa s’ha d’indicar clarament en el contracte. A més, aquesta informació s’ha de proporcionar abans que es firme, de manera gratuïta i sense enviar l’usuari a serveis d’informació onerosos, com pot ser un número de tarificació addicional.
  • Termini de duració: cal exigir que no siga excessivament llarg. No obstant això, en telefonia la normativa ja havia establert el dret de l’abonat a donar-se de baixa en qualsevol moment.
  • Donar-se de baixa: Caldrà seguir el procediment que assenyale el contracte, però aquest ha de ser tan senzill com ho va ser en el seu dia la contractació.
  • Indemnitzacions per donar-se de baixa abans del termini pactat: poden continuar, però sense que siguen abusives. La Llei diu que les sancions, càrregues o indemnitzacions que s’imposen per aquesta qüestió no han de ser desproporcionades i, per tant, s’han de correspondre amb els danys efectivament causats. Per tant, les empreses no podran executar pel seu compte les clàusules penals del contracte i retenir quantitats pagades per avançat, que s’hauran de reintegrar a l’usuari. Tampoc no podran exigir el pagament de quantitats per serveis no prestats (que és una manera de demanar el compliment del contracte pagant, totalment o parcialment) ni fixar indemnitzacions injustificades o abusives.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions