Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: La constructora no compleix el que recull la Memòria de qualitats

El meu xicot i jo vam adquirir un habitatge unifamiliar sobre pla. En la Memòria de qualitats s'especificava que la parcel·la estaria tancada amb un muret de rajola vista. En canvi, aquesta tanca s'està construint en formigó armat. La urbanització annexa (construïda per la mateixa constructora i utilitzada com a mostra de la comprada) disposa d'un muret de rajola vista, tal com apareix en la publicitat. Ni se'ns ha consultat ni hem rebut cap comunicació d'aquesta modificació en la construcció, que afecta negativament l'estètica i la qualitat de l'habitatge. Ens hem posat en contacte amb la constructora, però aquesta apel·la a una fallada en la transcripció de la Memòria de qualitats.

/imgs/20070201/img.consultorio.02.jpg El Reial Decret 515/1989 de 21 d'abril sobre protecció dels consumidors davant la informació que cal subministrar en la compravenda i l'arrendament d'habitatges diu que les dades, característiques i condicions relatives a la construcció de l'habitatge, a la ubicació, els serveis i les instal·lacions, la utilització i el pagament, que s'incloguen en l'oferta, la promoció i la publicitat seran exigibles, encara que no figuren expressament en el contracte. Per això, no es pot prescindir del que ofereix la Memòria de qualitats ni la publicitat perquè la publicitat s'integra en els contractes.

Per tant, el promotor ha d'entregar i construir d'acord amb el que ofereix o comunicar prèviament la modificació al comprador perquè aquest la consenta o no. Com que no s'ha donat cap d'aquests casos, és responsable d'incompliment parcial i el comprador està en el seu dret de reclamar que la promotora complisca, construint d'acord amb allò pactat, o sol·licitant una indemnització que cobrisca el cost de l'obra per fer-la pel seu compte.

Si no s'aconsegueix un acord, una vegada entregats els habitatges, el conjunt de propietaris afectats pot reclamar al promotor la realització de les obres necessàries per a la seua adequació a la Memòria de qualitats o sol·licitar una indemnització. En la signatura de les escriptures poden manifestar novament la seua disconformitat, encara que és probable que el promotor impose clàusules en les escriptures perquè el comprador accepte la modificació. En aquest cas podrien al·legar al seu favor que la imposició ha sigut abusiva i que no els va ser possible evitar-la.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions