Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Part d'una comunitat vol reformar l'ascensor, encara que funciona bé

Visc en una comunitat de propietaris que sempre ha tingut ascensor. Però ara s'ha proposat, tot i que funciona bé, un canvi del motor i una reforma interior per raons estètiques. Puc oposar-m"hi? En cas contrari, m'agradaria saber si he de pagar la mateixa quantitat de diners en concepte de les obres si visc en la primera de nou plantes, o si és una despesa proporcional. De moment, en la nostra comunitat les despeses es paguen a parts iguals, però crec que hi ha una llei perquè el pagament siga proporcional. És així? Es necessita un nombre determinat de vots?

/imgs/20070201/img.consultorio.01.jpg La Llei de Propietat Horitzontal assenyala que les obres de millora no requerides per a l'adequada conservació, habitabilitat i seguretat de l'immoble no són exigibles. Amb tot, per a l'aprovació d'una obra de millora no necessària n'hi ha prou amb la majoria de vots de propietaris, llevat que l'obra afecte l'estructura de l'edifici o elements comuns, que en aquest cas requerirà la unanimitat o una majoria de tres cinquens, segons el tipus i la finalitat. Si s'aprovés per majoria simple una obra de millora no exigible, el propietari en desacord no estaria obligat a contribuir-hi, sempre que la quota a pagar fos superior a tres mensualitats ordinàries de despeses comunes. Ara bé, en el cas concret analitzat, si el canvi de motor fos necessari per a respondre a necessitats de conservació i manteniment estaria obligat al pagament, almenys en aquest aspecte concret de l'obra.

Respecte a la forma de distribució de les despeses generals per al sosteniment adequat de l'immoble entre els propietaris, la llei diu que és obligació d'aquests contribuir d'acord amb la quota o el coeficient de participació fixat en les escriptures o d'acord amb allò establert especialment. Com que en la seua comunitat hi ha un acord unànime per a contribuir a parts iguals, hauran de pagar d'aquesta forma llevat que, unànimement, tornen a adoptar un acord pel qual, anul·lant l'anterior, decidisquen abonar l'obra d'acord amb els coeficients de cada pis. En aquest sentit la quantitat que ha de pagar el propietari no varia en funció de l'altura del pis, sinó d'allò acordat especialment per unanimitat en Junta de propietaris o del coeficient de participació de cada pis.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions