Net Labels / Google Web History / Algoritme

1 Setembre de 2007
Img internet 2 listado

Net Labels / Google Web History / Algoritme

Navegar a la carta
Netlabels

“Netlabel” es tradueix de l’anglès com “segells de xarxa”. Amb aquesta expressió s’identifica un fenomen cada vegada més estès, el de la música gratis i legal a Internet, que s’ofereix des de petites discogràfiques amb seu virtual en una pàgina web. Sense ànim de lucre, almenys directe, la seua intenció és més aviat difondre la cultura sota l’empara de les llicències Creative Commons (unes llicències a mitjan camí entre el molt tancat copyright i el “lliure total”). Darrere dels Net Labels hi ha artistes amb intenció de guanyar-se la vida amb el seu art, però amb una filosofia de negoci que difereix de la de les discogràfiques tradicionals: no creuen en els discos com a mitjà de distribució del producte, sinó que s’aposta per les descàrregues gratuïtes des d’Internet i els diners els aconsegueixen mitjançant les donacions a l’artista, les camisetes o les xapes (els Net Labels tenen gran profusió de marxandatge molt creatiu) o els concerts.

 • /imgs/20070901/img.internet2.01.jpgTokyo Dawn Records
  Literalment, els “discos de l’alba de Tòquio”. És un interessant segell de hip-hop vocal i instrumental que es presenta en una pàgina molt elaborada i atractiva. Alterna descàrregues de discos gratuïts amb la venda de CD, vinils i marxandatge. La seua especialitat és el down beat, un estil de ritmes lents que s’adapta tant al hip-hop com als discotequers house i el jazz electrònic. Té un catàleg ampli i variat.
 • /imgs/20070901/img.internet2.02.jpgMiklataklitim
  Segell israelià de Jerusalem especialitzat en el dub, un estil basat en la repetició de sons digitals amb origen a Jamaica. Als últims temps ha passat a convertir-se en una cosa més que una discogràfica en línia i s’ha definit com un col·lectiu d’agitació cultural. Des de la seua pàgina es poden descarregar dibuixos, pòsters, manifestos, gravacions dels seus artistes (algunes estan a la venda, unes altres es poden sentir directament i d’altres en descàrrega) o comptar amb un extens calendari de les seues actuacions.
 • /imgs/20070901/img.internet2.03.jpgIdeology Records
  Segell alemany de hip-hop i drum”n”bass amb un ampli catàleg d’artistes que desenvolupen l’estil des de les seues vessants més fosques fins a les més jazzístiques, amb gran varietat de matisos i aromes ambientals. El seu repertori acull també artistes multimèdia del camp del vídeo digital i fins i tot dissenyadors que venen les seues creacions a través de la botiga virtual del segell, amb imaginatives camisetes. Una dada fonamental és que ofereix els seus arxius multimèdia en descàrrega només en el format lliure OGG (més lliure que el MP3 perquè no està patentat, però menys estès).
 • /imgs/20070901/img.internet2.04.jpgSofasound Records
  Netlabel alemany de música ambiental que compta amb tretze LP en el seu catàleg per a descàrrega completa, encara que també disposa de títols de pop indie. A més, ofereix les caràtules i el disseny del disc per a imprimir-los. També disposa d’una botiga de venda de camisetes i gorres amb els dissenys del segell. Com altres segells en línia, permet sentir les cançons sense necessitat de descarregar-les.

El servei del mes


/imgs/20070901/img.internet2.05.jpgGoogle Web History
: per a recordar les pàgines web per les quals l’usuari ha navegat.

És un fet que ocorre constantment als navegants de la web. Fa uns dies van visitar una pàgina molt interessant, però no en recorden l’adreça i no la troben per més que busquen. La solució seria comptar amb un registre de totes les pàgines visitades cada dia, i poder així revisar-lo. Això és exactament el que fa Google Web History. Amb aquest servei de Google, cada vegada que es visita una pàgina o que es fa una recerca a Google, aquesta informació queda emmagatzemada en un servidor. Quan s’hi accedeix, apareix una llista de les pàgines visitades els últims dies. Gràcies al calendari es pot veure l’historial de navegació d’un dia qualsevol, i fins i tot veure quins dies s’ha navegat més, segons el color en què apareixen. Fins i tot el sistema ofereix una secció anomenada Trends (tendències), on s’analitzen els patrons de recerques que fa l’usuari, els horaris de navegació i els llocs més visitats. Per descomptat, és possible esborrar pàgines de l’historial per no deixar-hi rastre.

El concepte del mes:

/imgs/20070901/img.internet2.06.jpgAlgoritme:
Algoritme és una paraula d’origen persa adoptada del llatí que defineix un conjunt finit i ordenat d’operacions matemàtiques que tenen com a resultat la solució d’un problema. Aquesta expressió ha saltat de les matemàtiques al món de les computadores, i d’aquí a la parla popular, per resumir el conjunt d’accions que fan que tant un robot com un ordinador efectuen una acció determinada. Per exemple, es parla de l'”algoritme de Google” per definir el conjunt d’ordres que segueix el buscador a fi d’organitzar els resultats de les recerques que fan els seus usuaris. En realitat, darrere d’aquest terme s’amaguen operacions molt complexes i difícils de definir, la qual cosa explica que s’haja adoptat com a terme col·loquial.