Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Universitat per a Gent Gran : Tornada a les aules després dels 50

Les anomenades Aules de Gent Gran congreguen més de 23.000 alumnes d'entre 50 i 85 anys, en programes que duren entre tres i cinc anys

/imgs/20070901/img.informe.01.jpgMolts trepitgen les aules per primera vegada, altres es posen de nou davant dels llibres i n’hi ha qui competeixen amb els fills, o amb els néts, per veure qui treu millors notes. Tots han sobrepassat la cinquantena, la majoria són jubilats i, al contrari que els joves, el títol és per a ells el que menys importa, els mou la curiositat i les ganes de superar-se i d’aprendre. Gairebé cap d’ells no va anar a la universitat quan li tocava per edat (només el 5,8% de la població espanyola més gran de 55 anys ha aconseguit aquest nivell d’estudis, segons l’Institut Nacional d’Estadística), però en l’actualitat mig centenar d’universitats espanyoles, públiques i privades, acullen a les seues aules uns 23.000 alumnes, segons dades de l’Imserso, en els cursos corresponents als programes acadèmics per a més grans de 55 anys que s’imparteixen a tot Espanya, i que van començar tímidament el camí en la dècada dels noranta. Als últims anys el creixement de l’oferta i la demanda d’aquests cursos ha anat en augment i tot fa pensar que aquest nou tipus d’educació universitària anirà a més en les pròximes dècades per la conjunció de tres factors: la disminució d’estudiants universitaris amb el descens de la natalitat, l’envelliment de la població i la puixança de l’anomenada “formació al llarg de la vida”.

Segons dades del Projecte AEPUMA (Anàlisi i avaluació dels ensenyaments universitaris per a persones majors a Espanya i Europa), elaborat per la Universitat d’Alacant, l’alumnat que va a aquestes aules és molt divers, encara que relativament jove, ja que l’edat de la majoria dels estudiants se situa entre els 55 i els 64 anys (55%). En la majoria són dones -un 64,5%- per bé que hi ha algunes comunitats autònomes, com les Balears, on el 78% dels estudiants són homes, mentre que en altres àrees com Madrid, el País Basc i Alacant la participació masculina supera el 40%.

El requisit d’accés més generalitzat és el de l’edat: superar els 55 anys és condició necessària per a el 58% dels programes. En uns altres (32%) es redueix als 50, i en uns altres, els que menys, l’edat d’accés se situa als 60 anys. Diversos programes estableixen altres requisits d’accés, com ara estar jubilat o no exercir cap treball remunerat. Pel que fa als continguts, els relacionats amb les Humanitats i les Ciències Socials destaquen sobre la resta (54,78%). En segona posició es troben les Ciències de la Salut (11,84) i a la cua els idiomes (2,24%).

Objectius i beneficis

  • Divulguen, amplien i actualitzen el coneixement de la cultura entre la gent gran.
  • Els ofereixen coneixements i habilitats per a adaptar-se als canvis socials i a les tecnològics, al mateix temps que reben informació que els permet prendre decisions, conrear nous valors, disposar de criteris diferents en la visió dels temes i valer-se en una societat tan canviant com l’actual.
  • Ofereixen un marc per a les relacions intergeneracionals que, en altres contextos, han sigut difícils.
  • Promouen un millor coneixement de l’entorn per a obtenir un profit més gran de les possibilitats d’oci (culturals, físiques, intel·lectuals) que els ofereix la societat.
  • Milloren la qualitat de vida de la gent gran a través del coneixement i de les relacions que s’estableixen en l’àmbit universitari.
  • Ajuden la gent gran a mantenir la vitalitat física i mental, sobretot en edats avançades, a més de ser una forma de reactivar la convivència i les relacions socials i personals.
  • Contribueixen al procés d’adaptació contínua de l’adult sènior als canvis tan accelerats que caracteritzen la nostra època.
  • Molts dels continguts dels programes tenen una clara orientació preventiva i potenciadora dels hàbits i estils de vida saludables.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions