Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Examinades 200 autoescoles de 18 ciutats del nostre país : El mateix permís de conduir pot costar cinc vegades més segons l'autoescola

En dues de cada tres ciutats la competència en preus és escassa. El cost mitjà, 950 euros, a penes s'ha encarit en cinc anys però es mantenen les enormes diferències entre les ciutats

/imgs/20070901/img.tema-portada.01.jpgGairebé 16 milions de persones tenen avui permís de conduir al nostre país, i cada any que passa unes altres 700.000 obtenen el carnet B1, indispensable per a conduir un utilitari dins de la legalitat. Per aconseguir aquest carnet de conduir i d’altres, tots expedits per la Direcció General de Trànsit, l’aspirant ha d’acreditar una sèrie de coneixements relacionats fonamentalment amb les normes de circulació i certa perícia en la conducció d’automòbils; en altres paraules, ha d’aprovar un examen teòric i superar una prova pràctica en carretera. La formació exigida en aquests exàmens la imparteixen en exclusiva les autoescoles. Com que la preparació dispensada per aquests centres -sempre de titularitat privada- està homologada i controlada per l’Administració, les diferències entre els uns i els altres no sorgeixen tant en el “com” sinó en el “quant”.

La investigació feta per CONSUMER EROSKI en 200 autoescoles de 18 ciutats espanyoles revela que el desemborsament necessari per a obtenir el permís de conduir és molt elevat: aconseguir el B1 a la primera representa una despesa mitjana de 950 euros, si bé aquest cost a penes ha augmentat els últims cinc anys. Però mai una mitjana ha dit tan poc. Les diferències de preus entre unes autoescoles i unes altres són enormes. El cost del permís B1 (amb 20 classes pràctiques en tots els casos) va ser de 1.677 euros a l’autoescola més cara, situada a Barcelona, i de només 333 euros, és a dir, cinc vegades menys, a la més barata, localitzada a Granada.

S’ha comprovat també que en algunes capitals (les més cares: Bilbao, Pamplona, Sant Sebastià, Logronyo i Vitòria) el preu mitjà de les autoescoles és de més del doble que en d’altres (les més barates: la Corunya i Granada). L’usuari podria preguntar-se, tanmateix, si a la seua pròpia ciutat les diferències entre unes autoescoles i unes altres són tan rellevants, és a dir, si val la pena prendre’s la molèstia de preguntar preus i visitar diverses autoescoles abans d’escollir-ne una. La resposta és concloent: sí.

No són poques les ciutats estudiades en què la diferència entre l’autoescola més cara i la més barata per a obtenir el B1 és de diversos centenars d’euros. Tres mostres: a Barcelona, aquesta diferència suposa 953 euros, i a Alacant i Sevilla, uns 710 euros. Aquesta constatació no impedeix que, paradoxalment, siguen majoria les ciutats en les quals massa autoescoles semblen aplicar un acord de preus, ja que a penes competeixen amb les altres en aquest apartat.

Cursos per a recuperar punts perduts:

/imgs/20070901/img.tema-portada.02.jpgL’entrada en vigor fa més d’un any del carnet per punts ha comportat canvis que han afectat les autoescoles. Un d’aquests ha sigut la implantació de cursos perquè els conductors que hagen perdut punts o fins i tot el carnet mateix puguen recuperar-los. Des del juliol del 2006 s’han anat sumant els centres encarregats d’impartir aquesta formació. Tècnics de CONSUMER EROSKI es van fer passar per conductors que havien perdut 4 punts i volien recuperar-los en 26 autoescoles habilitades per la DGT per a aquesta comesa específica; tres d’aquestes es localitzaven a Barcelona i Madrid; dues a Màlaga, Sevilla, València i Bilbao; i una a la resta de capitals incloses en l’informe. Malgrat que ja ha passat un any des de la implantació del carnet per punts, només una de cada tres autoescoles que imparteixen aquests cursos disposen d’un cartell a l’entrada en què s’informa d’aquest curs. I en tres dels centres, els visitats a Còrdova, Sant Sebastià i Saragossa, no van explicar, o ho van fer de forma incorrecta, les vies per a la recuperació de punts. En dues de cada deu d’aquestes autoescoles, l’empleat que facilitava informació sobre els cursos desconeixia aspectes rellevants del procés de recuperació dels punts del carnet. Així mateix, només en una de cada tres van facilitar informació escrita respecte dels cursos.

Quant als materials utilitzats durant el curs, el més habitual és l’audiovisual, en set de cada deu autoescoles, seguit dels llibres (en el 58%).

A més, el 42% de les acadèmies recorre a metodologia en línia i el 38% als tests.
Els cursos de recuperació parcial es divideixen en dues parts, una primera on es tracten matèries sobre seguretat vial, i una altra d’específica, personalitzada per a cada conductor, en què s’aprofundeix en les àrees més necessitades per la persona sancionada. Amb aquest fi, en sis de cada deu centres s’organitzen xarrades amb experts en trànsit i també es recorre a l’emissió de vídeos, que tenen com a finalitat sensibilitzar el conductor sancionat. A més, en quatre de cada deu autoescoles els qui reeduquen els conductors sancionats són psicòlegs. També és habitual que víctimes d’accidents aporten el seu testimoni al llarg del curs (en el 54% de les autoescoles), igual com una teràpia grupal (en un de cada tres centres). Les autoescoles, d’altra banda, han de facilitar horaris que s’adapten a les necessitats dels alumnes. En gairebé set de cada deu centres els cursos s’imparteixen els divendres a la tarda i els dissabtes al matí. Tot i això, en una de cada tres l’horari no és l’adequat, ja que els cursos són només al matí o en jornades o horari laborables.

La majoria d’autoescoles ofereixen cursos al llarg de tot l’any; tanmateix, en una de cada tres hi ha llista d’espera, per la qual cosa l’alumne ha d’esperar, generalment un mes, per poder assistir al curs de recuperació de punts.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 5]
  • Ves a la pàgina següent Com es va fer »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions