Escriptoris virtuals

L'oficina instal·lada a la Xarxa, una realitat còmoda i econòmica

Un nombre creixent de programes s'utilitzen de forma directa des d'Internet sense necessitat d'instal·lar-los a l'ordinador
1 Gener de 2009
Img internet listado 477

L'oficina instal·lada a la Xarxa, una realitat còmoda i econòmica

/imgs/20090101/internet1.jpg
La mobilitat laboral va de la mà d’Internet. En breu treballarem més connectats a la Xarxa i en moviment continu, combinant diversos aparells en els nostres desplaçaments. En aquest panorama interconnectat, l’únic programa que l’usuari haurà d’instal·lar al seu ordinador és el navegador, com ara Explorer o Firefox. No és ciència ficció: aplicacions com Zoho, Google Docs o Acrobat.com, entre d’altres, són pàgines web, i en aquestes l’usuari pot escriure texts des del navegador i guardar-los a Internet. El mateix patró serveix per a fer servir fulls de càlcul o presentacions com les de Power Point, i fins i tot, les imatges: s’hi accedeix des del navegador i es conserven en un espai que l’usuari ha reservat a la Xarxa per emmagatzemar els seus documents.

La connexió, clau per a accedir als documents

/imgs/20090101/internet2.jpg
Ningú no dubta de la comoditat de treballar en un escriptori virtual per la facilitat que proporciona trobar el document desitjat, sense que per a això sigui necessari “fer neteja”; ordenar l’escriptori de l’ordinador per dates, carpetes, colors… Tot i això, l’aposta d’utilitzar programes instal·lats a l’ordinador per a tasques ofimàtiques no deixa de ser arriscada per l’absoluta dependència de l’estabilitat de la Xarxa. Sense una bona connexió, cap ordinador, ni els més potents, permet que es comparteixin els documents amb altres usuaris, ja siguin clients, socis, amics, col·laboradors… Ni tan sols és possible l’accés als diferents dispositius necessaris per al nostre dia a dia. Una vegada aclarida la importància que té per als usuaris disposar d’una connexió més gran en mobilitat, l’avantatge principal d’aquest sistema és l’accés als documents des de qualsevol lloc. Si es troba en Xarxa, no importa que no es trobi davant de l’ordinador domèstic per a consultar-ho. Qualsevol ordinador d’un cibercafè es pot convertir en l’ordinador de casa perquè permet el maneig de tota la informació. També es pot accedir a aquests documents des de l’agenda electrònica o el mòbil, sempre que es disposi de connexió. En contexts professionals, on s’ha de fer una consulta sobre la marxa, o bé verificar o introduir una dada nova en un fitxer, els avantatges són clars. Un comercial que desitgi apuntar les comandes i els lliuraments mentre fa la seva ruta sense esperar a arribar a l’oficina es pot beneficiar, tant des del punt de vista econòmic com de gestió del temps, dels escriptoris virtuals.

Equips distribuïts

Aquestes aplicacions es caracteritzen, alhora, perquè permeten treballar en equip sobre un mateix document. Sempre que el grup de persones es trobi connectat a la Xarxa, podran accedir als arxius i treballar-hi de forma coordinada i simultània, encara que els separin milers de quilòmetres de distància. N’hi ha prou d’entrar al lloc web que conté el document i accedir-hi amb el permís previ de l’autor. Aquesta pràctica, coneguda com a equips de treball distribuïts, té cada dia més adeptes atrets per l’avantatge que suposa no estar de forma presencial en un mateix espai, sinó gaudir d’una connexió continuada amb les fonts del treball. Els equips distribuïts són freqüents en iniciatives acadèmiques on intervenen universitats de diversos països i continents. Els investigadors treballen sobre els projectes i reflecteixen els seus descobriments en els documents. Al mateix temps, els seus col·legues d’altres països o universitats poden editar aquests treballs, enriquir-los o matisar-los. D’aquesta manera es desenvolupa a distància un projecte comú. D’altra banda, aquests equips distribuïts comencen a assentar-se en empreses que reuneixen persones que no viuen a la mateixa ciutat, o que prefereixen l’alternativa del teletreball per la flexibilitat laboral que els permet.

Dades centralitzades en mans d’altres

Però no tot són llums. En l’ús d’aquests serveis és imprescindible registrar-se i proporcionar una sèrie de dades personals. A més, tots els documents que es manegen en aquestes aplicacions, i amb aquestes la seva informació, es guarden en els servidors de l’empresa propietària. Per molt desenvolupades que estiguin les tècniques de xifratge de l’accés a la informació per part de persones alienes als documents, no hi ha més remei que refiar-se del guardià de les dades. La majoria d’aquests serveis no pretenen fer un mal ús de les dades (com ara cedir-les a altres empreses), encara que l’usuari ha de decidir quina informació vol guardar en aquest tipus de serveis i quina prefereix enviar per altres mitjans més privats.

Principals serveis
  • Google Docs: L’aplicació amb més èxit entre els escriptoris virtuals l’ha desenvolupat Google. Permet crear un repositori a Internet on l’usuari pot guardar tant els seus arxius de text com els fulls de càlcul i les presentacions. A més, aquests documents poden descarregar-se a l’ordinador en diversos formats per pujar-los de nou al lloc web. Aquest servei gratuït es caracteritza per l’alt nivell de seguretat. Les adreces web dels documents es generen mitjançant complexes claus que envien per correu electrònic el permís d’accés als documents. Ofereix capacitat il·limitada d’emmagatzemament, encara que sí que es limita el pes de cada document a un màxim de 500 kilobytes. Les imatges que es desitgen incloure en els documents no han de pesar més de dos megabytes.
  • Zoho: Per a molts és la millor alternativa a Google Docs. A més d’aportar les mateixes funcionalitats i característiques que l’oficina virtual de Google, ha desenvolupat un component social molt interessant. Les possibilitats de treball de Zoho inclouen un editor de documents de text, un altre de fulls de càlcul i la possibilitat d’organitzar presentacions, a més d’altres serveis per a la creació de bases de dades, la gestió de documents per a negocis i fins i tot un calendari de reunions. Zoho, que també és gratuït, es combina amb xarxes socials com Facebook per compartir documents, i hi permet l’accés des d’aplicacions d’escriptori com el lector de correu electrònic Outlook. També té una aplicació interessant que possibilita la celebració de reunions de grups en Internet.
  • Acrobat.com: Encara en fase incipient és l’aposta de l’empresa Adobe, propietària de Photoshop, per als escriptoris virtuals. De moment, el seu aspecte visual és molt atractiu i permet editar tant documents de text com fulls de càlcul. També s’hi poden fer teleconferències o trucades de veu per Internet.