Diferències entre Windows, Mac OS i Linux

Cadascun cobreix una necessitat

L'ús que es donarà a l'ordinador i les despeses derivades, fonamentals a l'hora de triar
1 Juny de 2004
Img internet

Cadascun cobreix una necessitat

Usar un flamant cotxe de carreres per transitar per un camí rural no és la millor forma de treure partit a l’automòbil. Igual que per a cada carretera hi ha una família de cotxes (Fórmula 1 per als circuits, tot terreny per als camins enfangats o un turisme per a les carreteres convencionals), els ordinadors també presenten diferents sistemes operatius (el programa principal de l’ordinador) especialitzats en determinades tasques. El sistema operatiu de l’ordinador influeix en el que es podrà fer-hi. També influirà, decisivament, en la facilitat d’ús i el maneig. Fer servir un ordinador pot ser senzill, o convertir-se en un mar de complicacions si es tria el sistema incorrecte.

Els tres sistemes operatius més habituals són Windows, Mac OS i Linux. Windows funciona en els ordinadors amb processadors d’Intel i AMD (els més comuns), Mac OS ho fa únicament en els ordinadors d’Apple i Linux funciona en les dues plataformes, encara que està més preparat per a la primera. A l’hora de triar el sistema operatiu cal anar amb molt de compte amb el tipus d’ordinador que es té o que es vulgui adquirir, ja que una elecció equivocada impedirà instal.lar el sistema operatiu desitjat.

Windows, l’utilitari familiar

Microsoft és el gegant informàtic que produeix i comercialitza Windows, el sistema operatiu que fan servir el 90% dels ordinadors personals de tot el món (la seva última versió és Windows XP). El preu voreja els 120 euros i moltes vegades s’inclou en el preu del mateix ordinador (que està al voltant dels 1.200 euros).

Igual que un turisme serveix per a moure’s per quasi tot tipus de carreteres, Windows és l’estàndard de facto que cobreix la gran majoria de necessitats de l’usuari mitjà. Ja sigui per a escriure documents, navegar per Internet, escoltar música, veure pel.lícules, retocar fotografies digitals o gaudir dels darrers jocs, Windows és fàcil d’usar i configurar, sense que calgui tenir coneixements informàtics avançats. A més, la pràctica totalitat dels programes que es comercialitzen disposen d’una versió per a Windows. Tanmateix, Windows té fama de ser inestable, ja que els bloqueigs i les penjades hi són freqüents (sobretot en versions anteriors a XP). La seva seguretat també deixa molt que desitjar, perquè hi ha multitud de virus que aprofiten fallades del sistema per a infectar el pecé, com, per exemple, el virus Sasser o el més danyós Chernobyl.

Mac OS, l’esportiu de disseny

Mac OS és considerat per molts experts el sistema operatiu més senzill d’utilitzar, més innovador i d’estètica més acurada. Igual que un cotxe esportiu, conjumina elegància amb altes prestacions, i permet al mateix temps rodar per quasi qualsevol tipus de carretera. És un sistema molt fàcil d’usar i que sempre s’ha vanat que fins un nen pot utilitzar-lo sense dificultats (els seus ratolins tenen un únic botó, en comptes de dos, per no confondre l’usuari).

La seva última versió, Mac OS X, és radicalment diferent a les anteriors. Amb aquesta ha guanyat en estabilitat, seguretat i absència de virus. El nombre de programes disponibles per a aquesta plataforma (sobretot, jocs) continua sense ser tan alt com el de Microsoft, encara que compleix les necessitats de qualsevol usuari domèstic o professional multimèdia. És en el retoc, la producció i l’edició de música, les fotografies i els vídeos on aquest sistema té el punt fort. Apple Macintosh el comercialitza al preu d’uns 150 euros (és de pagament i propietari). Però el seu cost més elevat no està en la pròpia llicència d’ús, sinó que únicament funciona en els ordinadors que fabrica la mateixa companyia. I aquests ordinadors (d’una qualitat i un disseny molt acurats) no són barats: encara que hi ha models per sota de 1.000 euros, és habitual que costin més de 2.000 euros.

Linux, un tot terreny robust

És el sistema preferit per molts dels professionals de la informàtica i d’Internet. Com si es tractés d’un 4×4, ofereix potència, estabilitat, seguretat contra virus i serveix per a fer qualsevol treball. Per contra, igual que un tot terreny, peca de falta de comoditat, no és tan fàcil d’usar com els altres dos i cal tenir uns coneixements tècnics per a fer algunes tasques. Tot i així, les seves últimes versions són prou més amistoses, per la qual cosa ha començat a calar entre alguns usuaris domèstics i ofimàtics (ús de l’ordinador en ambients d’oficina).

La col.lecció de programes disponibles en algunes àrees (com els jocs o les aplicacions multimèdia) és encara escassa o de poca qualitat, bé que millora dia a dia. A l’hora d’instal.lar nous perifèrics, el procés també es complica: mentre que en Windows i Mac OS és quasi automàtic, en Linux sol ser necessari fer-hi alguna configuració manual.

Linux és un sistema una mica “romàntic”, perquè ha sigut desenvolupat voluntàriament per programadors de tot el món. D’aquí ve que sigui lliure (llibertat total per a veure i modificar les entranyes del sistema) i gratuït (es pot descarregar d’Internet, copiar a un amic o adquirir-se en format cedé per uns 30 euros).

Encara que el pecé tingui un sistema concret, és possible canviar-lo d’aparença, “disfressant-lo” en part o per complet. El “tuning” dels cotxes també és possible en els sistemes operatius, per tal de convertir-los en alguna cosa visualment diferent. En el fons, el sistema operatiu continua sent el mateix (amb les mateixes funcionalitats i característiques), i l’única cosa que canvia és l’aparença. Això sí, el resultat a vegades és tan reeixit que és difícil distingir un sistema operatiu original d’un de “disfressat”.

En Internet hi ha diversos llocs web que ofereixen disfresses (conegudes com “themes” o “skins”) per a tots els gustos: aquaxp.com, www.xptheme.info o wincustomize.com per a Windows, maxthemes.com o resexcellence.com/themes per a Mac OS, i y art.gnome.org, >,kde-look.org o>,themes.orgper a Linux.

/imgs/20040601/internet02.gifOpinions dels usuaris
Centenars d’opinions dels mateixos usuaris sobre els seus sistemes operatius. Informació molt útil i de primera mà sobre els avantatges i els inconvenients de cada sistema.

/imgs/20040601/internet03.gifManuals sobre sistemes operatius
Reuneix desenes de manuals sobre diversos temes que afecten els sistemes operatius: com instal.lar-los, configurar-los o resoldre els problemes més habituals.

/imgs/20040601/internet04.gifFilosofia de Linux i del programari lliure
Lloc web oficial del projecte GNU i de la Free Software Foundation. Els integrants d’aquesta organització són els creadors del moviment que ha donat lloc a Linux i a bona part dels programes lliures.