Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Gimnasios : Més de la meitat suspenen l'examen

El pitjor és l'atenció al client i l'assessorament medicoesportiu. El millor, l'equipament i l'estat de les instal.lacions

/imgs/20040601/tema01.jpg
Més de cinc milions d’espanyols van de forma habitual a un gimnàs i ho fan, segons indiquen les enquestes, amb la intenció de millorar la seva imatge, el seu estat de salut i la seva qualitat de vida. D’acord amb això, cada vegada són més nombrosos els gimnasos, que en pocs anys han evolucionat des d’aquells petits i austers locals en què es feien pràctiques esportives bàsiques (musculació, aeròbic, bicicleta estàtica…), fins als establiments multiservei actuals on, a més d’oferir-se el de sempre complementat amb noves activitats i disciplines esportives, es desplega davant dels usuaris tot un ventall de possibilitats (sauna, jacuzzi, banys termals, perruqueria, massatges, estètica, solàriums), més vinculades a la imatge i a sentir-se bé que no al mateix esport.

És difícil trobar un gimnàs barat de bona qualitat

CONSUMER ha estudiat la qualitat del servei que ofereixen aquests establiments esportius, que cobren, a més d’una matrícula d’inscripció, una quota mensual d’uns 60 euros de mitjana si tenen zona d’aigües -jacuzzi, sauna, bany turc, piscina, aigües termals- i d’uns 42 euros si no en tenen. El mes de maig passat, els tècnics d’aquesta revista van visitar (fent-se passar per clients) 130 gimnasos ubicats a Madrid, Barcelona, València, Bilbao, Màlaga, la Corunya, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona, Cadis, Castelló, Burgos i Múrcia.

Molts suspenen l’examen

La primera conclusió de la investigació és que més de la meitat dels gimnasos suspenen l’examen de CONSUMER, que es dividia en quatre apartats. Només l’estat i l’equipament de les instal.lacions obtenen un bé de mitjana (encara que suspèn quasi el 30% dels gimnasos visitats), mentre que la diversitat de serveis que s’ofereixen al centre aconsegueix només un aprovat de mitjana, per bé que suspèn la meitat dels gimnasos estudiats. El pitjor, amb un clar suspens de mitjana, és l’atenció al client i l’assessorament medicoesportiu. Dos de cada tres gimnasos no aproven aquest ampli bloc. Només el 3% ofereix assegurances mèdiques (la llei només els obliga que tinguin assegurança de responsabilitat civil), vuit de cada deu no fan un examen mèdic previ al nou client, tres de cada quatre no disposen de serveis mèdics i dos de cada tres ni tan sols pregunten al client per l’estat físic. I tot això malgrat que quan s’inicien en la pràctica d’algun esport, els qui sofreixen de lesions físiques, pateixen d’alguna malaltia coronària, tenen el colesterol alt o presenten antecedents familiars de cardiopatia, i tots els més grans de 40 anys que siguin obesos, sedentaris, hipertensos o fumadors, no només han d’estar ben assessorats quan fan els seus exercicis, sinó que convé que se’ls faci una avaluació medicoesportiva i d’esforç per evitar-los possibles problemes de salut, que podrien fins i tot ser molt greus. Però això no és tot: quasi set de cada deu gimnasos no informen que disposen de fulls de reclamacions, només la meitat disposen de monitors titulats convenientment per a l’exercici de la seva professió i tres de cada deu es neguen a explicar al client la titulació específica del personal del gimnàs que s’ha d’encarregar de posar-los en forma.

L’apartat següent on més han fallat els gimnasos ha sigut el que es refereix als horaris i els aspectes relacionats amb les tarifes. Si tenim en compte que un gimnàs suposa un desemborsament mensual important, sembla excessiu que tres de cada quatre centres estableixin el pagament d’una matrícula que suposa 42 euros de mitjana en gimnasos sense zona d’aigües i més del doble en els que sí que en disposen. A més, tres de cada quatre no oferien tarifes reduïdes per a usuaris que van només en franges horàries o dies determinats (per exemple, només als matins o només els dies festius).

I són més de la meitat els gimnasos que obliguen els seus usuaris a domiciliar els pagaments de les quotes mensuals. Per a acabar amb aquest apartat, el 44% dels gimnasos estudiats no permeten l’entrada d’usuaris no matriculats i un de cada quatre, a més, no ofereixen descomptes de cap tipus (famílies, tercera edat, estudiants, per ús de moltes activitats o instal.lacions, etc). Tot això parla de la flexibilitat organitzativa escassa de la majoria dels gimnasos i de l’ínfima adaptació a les necessitats pràctiques i circumstàncies especials dels usuaris. Una dada positiva: només el 18% dels gimnasos no exposen les tarifes al públic. Una altra, la dels horaris, que estan ben pensats en la majoria dels casos: només dos de cada deu gimnasos tanquen al migdia, únicament el 15% no obren els dissabtes i només el 12% mantenen les instal.lacions tancades a l’agost. Però també en els horaris hi ha una deficiència important: més de set de cada deu gimnasos no obren les portes els diumenges, un dia perfecte per a visitar aquests centres i fer-hi una mica d’esport.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions