Ansietat

Aprenguem a no sobredimensionar els problemes

1 Juny de 2004
Img salud

Aprenguem a no sobredimensionar els problemes

El primer que s’ha d’aclarir sobre l’ansietat és que es tracta d’una sensació, no d’una malaltia. Tots hem experimentat quadres d’ansietat en moments de perill, incertesa, preocupació o davant d’esdeveniments que sentim que ens superen. L’ansietat és una forma de reaccionar, un mecanisme adaptatiu que ens permet millorar la nostra actuació en aquests moments difícils. Però aquesta facultat que posseeixen totes les persones es manifesta en algunes de forma exagerada: qualsevol cosa els altera, els posa ansioses. La seva reacció és desmesurada i els condueix a un estat de descontrol que afecta totes les facetes de la seva existència. Sembla que aquesta hiperreacció està influïda per factors biològics, en concret per una alteració en el cromosoma 15 que predisposa a patir trastorns d’ansietat. Es calcula que el 15% de la població sofreix d’algun trastorn d’ansietat al llarg de la seva vida. Algunes vegades la depressió s’associa a l’ansietat. Les dones pateixen més ansietat que els homes i és possible que, a més de factors culturals, determinats canvis hormonals hi tinguin alguna cosa a veure.

Quins símptomes provoca l’ansietat?

No hi ha una única forma de manifestació de l’ansietat, els trastorns poden ser molt diferents d’una persona a una altra. La forma més comuna, el trastorn d’ansietat generalitzada, es produeix per l’excitació del sistema nerviós i origina els símptomes següents:

 • Tensió en el coll, espatlles i esquena
 • Sensació de nus en l’estómac, fins i tot nàusees
 • Sudoració, tremolor de mans
 • Sensació d’opressió en el pit, dificultat per respirar, pols accelerat
 • Dificultat per concentrar-se
 • Irritabilitat, alteracions de la son
 • Disminució de la libido, disfunció erèctil
 • Sensació de cansament, fatiga
 • I sobretot, moltes vegades, sensació de patiment, d’infelicitat

L’ansietat no provoca per ella mateixa lesions cardíaques ni deteriorament físic o mental, però és habitual que entre les persones que sofreixen de quadres d’ansietat es produeixi un increment del consum del tabac, alcohol o d’altres drogues, i l’abús d’aquestes substàncies sí que pot originar problemes físics o d’un altre tipus. Aquest augment de la ingesta de menjar -les famoses afartades-, la major propensió a fumar i la tendència a prendre més cafè o alcohol els produeix un alleugeriment momentani que, tanmateix, resulta perjudicial a la llarga i només n’incrementa l’ansietat, de manera que la situació empitjora. Altres persones encaren l’ansietat de manera diferent: prefereixen evitar les situacions que els la produeix i rebutgen tot el que pugui alterar-los. Aquesta tampoc és una bona opció, perquè a la llarga perden confiança en elles mateixes i això el que fa és incrementar els seus problemes.

Però també hi ha altres formes de manifestació de l’ansietat, com les crisis d’angoixa o atacs de pànic, les fòbies socials, les fòbies específiques, l’agorafòbia (aprensió a trobar-se en llocs oberts, espaiosos o situacions on trobar ajuda pot resultar difícil) o el trastorn obsessivocompulsiu. Aquest últim és probablement el més greu, tot i que presenta diversos graus de severitat i alguns psiquiatres no l’inclouen entre els trastorns d’ansietat.

Exercicis de relaxació

Respiracions

 • Triï un lloc tranquil, de temperatura agradable, sense sorolls i on no l’interrompin.
 • Tombi’s còmodament sobre la catifa, amb roba còmoda i ampla. Tregui’s les sabates, el rellotge i tot el que li pugui molestar.
 • Faci una sèrie de respiracions profundes i lentes, prenent l’aire pel nas, inflant bé en primer lloc l’abdomen, després el tòrax i finalment estirant de la part superior del tòrax cap amunt, així és la inspiració completa. Retingui l’aire uns segons i després expulsi’l lentament per la boca, amb els llavis frunzits lleugerament, seguint l’ordre invers i pressionant bé l’abdomen perquè en surti tot l’aire. Practiqui aquest exercici inicialment 6 vegades, quan comprovi com se sent de bé anirà fent-lo més vegades.

Relaxació muscular

 • Para relajar los músculos primero hay que tensarlos, contrayéndolos durante 10 segundos y luego soltarlos, relajándolos durante 15 segundos. Esta pauta sirve para todos los ejercicios.
 • /imgs/20040601/salud02.jpgComience por las manos, cerrando fuertemente los puños (10 segundos) y luego extienda los dedos (15 segundos). Siga con los bíceps: ténselos como si sacase bola, luego extienda el brazo empujándolos hacia abajo. Hombros: primero se echan hacia atrás y luego hacia delante. Cuello: se inclina la cabeza hacia la derecha, luego hacia la izquierda, después hacia delante hasta que la barbilla se apoye en el pecho y después hacia atrás. En la cara hay muchos músculos, pero limítese a abrir los ojos y la boca todo lo que pueda, luego ciérrelos todo lo fuerte que pueda. Espalda: hombros contra el suelo, impulse el tronco hacia arriba como si arquease la espalda. Abdomen: contráigalo hacia adentro como si quisiera tocar la espalda y luego sáquelo hacia fuera todo lo que pueda, que se ponga duro. Pantorrillas y pies: flexione los pies hasta que los dedos apunten hacia la cabeza y luego dóblelos en dirección opuesta.

Para terminar vuelva a hacer los ejercicios respiratorios del inicio y después quédese unos minutos tumbado/a, relajado/a, respirando profunda y relajadamente.

Canviar d'estil de vida

L’ansietat és controlable i acaba desapareixent en el 80-90% de pacients que en pateixen, però per a això ha d’haver-hi una concurrència de factors: detecció ràpida, capacitat d’autocontrol i força de voluntat. Cal subratllar que l’ansietat no s’acaba de la nit al dia i que és normal tenir alts i baixos durant la recuperació.
El primer que s’ha de fer és evitar que l’ansietat progressi. Una vegada apareix tendeix a mantenir-se, i el que és pitjor, s’entra en un cercle viciós: com que els símptomes són desagradables, qui sofreix d’ansietat es torna més sensible a qualsevol alteració física, més aprensiu, cosa que el fa estar més ansiós i facilita que les manifestacions de l’ansietat s’aguditzin.

Encara que no és fàcil, en aquesta fase és fonamental canviar l’estil de vida:

 • Practiqui exercici físic: un simple passeig diari hi serveix. També es recomanen la natació, la bicicleta, el fúting…
 • Eviti el cafè, les begudes estimulants, el tabac… Si li costa fer-ho, redueixi’n el consum a poc a poc però de manera constant, així se sentirà cada vegada millor i això l’ajudarà a ser constant.
 • Aprengui a controlar les situacions difícils i les preocupacions irracionals. Pensi les coses abans de fer-les: compti fins a deu i respiri a fons abans d’actuar. No eviti els reptes, és millor afrontar-los amb calma.
 • És possible que inicialment necessiti l’ajuda d’un psiquiatre o d’un psicòleg: no s’avergonyeixi de demanar ajuda, la seva recuperació serà més ràpida i se sentirà més segur o segura.
 • En algun moment pot necessitar ansiolítics, però sempre amb prescripció mèdica i de forma controlada.
 • És important dormir bé, sentir-se descansat l’endemà.