Primers auxilis per a mascotes

Calma i sensatesa, sobretot

1 Juny de 2004
Img consejos listado 157

Calma i sensatesa, sobretot

Amb l’arribada del bon temps passem més temps fora de casa amb les nostres mascotes, amb la qual cosa les probabilitats de tenir algun contratemps per accident, picadures, intoxicació o mossegades es multipliquen. Mentre arriba l’assistència veterinària, saber com hem d’actuar en una emergència pot salvar la vida de la seva mascota.

 • /imgs/20040601/consejos01.jpgLa calor i els raigs solars també afecten els animals. Un dels primers símptomes del cop de calor és un esbufeg constant. Si li ocorre això a la seva mascota porti l’animal a un lloc fresc i passi-li una esponja mullada per la cara per a refrescar-lo i facilitar-li la respiració. Si és possible, submergeixi l’animal en aigua freda. També el pot cobrir amb una tovallola mullada i anar esquitxant-la amb aigua freda perquè no s’escalfi. A més, deixi que begui tota l’aigua que vulgui.
 • Encara que no és habitual, els gossos també poden sofrir un atac cardíac. En aquests casos, mentre espera que arribi el veterinari, estiri l’animal sobre el costat dret, amb el cap i les extremitats esteses, i apliqui-li un massatge cardíac. Per a fer-ho posi la mà en el llom sobre la pota esquerra i amb l’altra a sobre pressioni des de dalt 6 vegades a intervals d’un segon.

Accidents

 • En cas d’accident, estiri l’animal en posició de salvament, estès sobre el seu costat dret i mantingui’l abrigat cobert amb una manta. Si està inconscient, col.loqui-li el coll de forma recta, obri-li la boca i tregui-li la llengua amb cura i elimini qualsevol material que pugui impedir el pas de l’aire.
 • Quan el traslladi per a rebre atenció, intenti que sigui el menys incòmode i dolorós per a ell. El més adequat per al seu desplaçament és estirar-lo sobre una manta, si el porta en cotxe no el posi mai al terra perquè la menor frenada podria danyar-lo encara més.
 • En cas d’hemorràgia, apliqui sobre la ferida una compresa de tela, no mai de cotó, mullada en aigua. Una vegada que s’hagi aturat l’hemorràgia, talli els pèls del voltant de la ferida perquè estigui neta i la curació s’acceleri. Després vagi al veterinari.
 • Davant d’una fractura, actuï amb cura i suavitat, i eviti qualsevol moviment innecessari.

Intoxicacions i enverinaments

 • En cas d’enverinament faci tot el que es pugui per identificar el verí.
 • Si l’animal ha ingerit materials corrosius, tracti que begui llet o aigua per a diluir el verí.
 • Si el tòxic entra en contacte amb la pell, renti’l immediatament amb grans quantitats d’aigua per a evitar que en llepar-se ingereixi el verí. Si és necessari, talli-li els pèls per a eliminar les restes del producte.

Urgències òtiques i oculars

 • No manipuli mai el conducte auditiu de la seva mascota ni hi introdueixi cap tipus de material (cotó, gasa…). El veterinari és qui ha de realitzar l’extracció de qualsevol cos estrany. .
 • Si la ferida s’ha produït en un ull i es troba completament tancat, no tracte de forçar-lo perquè obri les parpelles.
 • Si l’ull està fora de la seva òrbita, no intenti posar-lo al seu lloc. Mantingui’l humit i protegit mentre busca ajuda veterinària.
 • Si el globus ocular sofreix una cremada química, renti’l ràpidament i retiri amb un cotó humit les restes de l’agent agressor.

Picadures d’insectes

 • Si s’ha produït una fractura oberta aturi l’hemorràgia per mitjà d’un torniquet, però apliqui’l només durant alguns minuts (no mai més de 15 minuts), utilitzant tires de tela i evitant les gomes o cordes. Sempre per damunt de la ferida, entre aquesta i el cor.
 • En cas de picadura de vespa (verí alcalí), renti la zona amb vinagre diluït en aigua. Si la picadura és d’abella (verí àcid), pot aplicar en la zona bicarbonat de sodi.
 • Com a cures d’emergències, i si la inflor és severa, ha d’aplicar compreses d’aigua freda o tèbia. Si l’agulló està en la zona dels ulls, del nas o de la boca, porti la mascota al veterinari immediatament i eviti donar-li aigua.