Reciclatge dels RAEE: optimitzar per a reparar

Una nova norma promou el reciclatge d'aparells elèctrics i electrònics amb més facilitats per als consumidors
1 Maig de 2015
Img medioambiente listado 804

Reciclatge dels RAEE: optimitzar per a reparar

Nous temps, més consciència. Encara que amb lentitud, les normes es van adaptant a les necessitats del ciutadà i del seu entorn. Així ha ocorregut amb els Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE), tan nocius per al medi ambient i també per a la salut. El Govern ha aprovat un nou Reial Decret sobre els RAEE, publicat al BOE el 21 de febrer (Reial decret 110/2015 sobre Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics). Amb aquest decret, es renova la forma de recollir i de gestionar aquest tipus de residus i els consumidors tindran, a partir d’ara, més facilitats per a reciclar-los.

En botiga
/imgs/20150501/cubo.jpg

Una de les novetats principals de la nova norma és que els consumidors podran deixar els seus aparells elèctrics i electrònics usats als establiments de venda. Aquests hauran d’acceptar-los de franc sense que el consumidor n’hagi de comprar cap altre a canvi. Així mateix, i per primer cop, la venda d’aparells elèctrics o electrònics per Internet haurà de garantir que els compradors puguin lliurar els residus que generen de la mateixa manera que a les botigues físiques.

Tot i així, les botigues només estaran obligades a recollir els aparells molt petits, de fins a 25 centímetres (telèfons mòbils, transistors, etc.), i sempre que el seu local tingui més de 400 metres quadrats.

En la resta de casos, els ciutadans podran continuar dipositant els seus RAEE en un Punt Net. Ecolec, la fundació dels fabricants i importadors de grans i petits electrodomèstics encarregada de gestionar els seus residus, els localitza en un mapa. I, si s’adquireix un electrodomèstic nou, els responsables de l’establiment s’han de fer càrrec de l’antic de forma gratuïta.

Grans contaminants

Un dels problemes principals dels RAEE és que són molt contaminants. Molts d’aquests contenen substàncies tòxiques com fòsfor, mercuri, cadmi o brom que, sense una gestió adequada, provoquen danys greus al medi ambient i a la salut. Per exemple, segons dades d’Ecolec, el fòsfor d’un televisor pot contaminar fins a 80.000 litres d’aigua i un frigorífic mal reciclat emet a l’atmosfera gasos d’efecte hivernacle (implicats en el canvi climàtic) equivalents a les emissions d’un cotxe en 15.000 quilòmetres.

El problema s’agreuja perquè la quantitat de RAEE no deixa d’augmentar. Segons un informe de 2013 de la iniciativa STEP per a resoldre el problema de les deixalles electròniques (integrada per Nacions Unides, la indústria, governs, ONG i associacions científiques), es van produir gairebé 48,9 milions de tones al món, una mitjana de set quilos per cadascun dels 7.000 milions d’habitants de la Terra.

La importància de reciclar

El reciclatge, a més d’evitar l’impacte en el medi ambient, recupera materials valuosos (coure, or, plata o alumini), estalvia diners i recursos naturals i genera llocs de treball.

Tot i això, malgrat que aquest procés és molt important, abans d’arribar-hi, el consumidor ecològic té dues prioritats. En primer lloc, reduir tant com sigui possible l’ús d’aquests aparells i, en segon lloc, reutilitzar-los. Si tenim aparells que encara funcionen però ja no els volem fer servir, es poden regalar a un amic o familiar, donar-los a projectes perquè s’aprofitin de manera solidària o enviar-los a diverses iniciatives de la xarxa que permeten reciclar sense moure’s de casa aparells vells com telèfons mòbils i, alhora, guanyar diners.

El més destacable de la nova norma

A més dels punts esmentats, el nou Reial Decret n’inclou d’altres de destacats:

  • Es trasllada la normativa comunitària sobre els RAEE (Directiva 2012/19/UE) per a millorar-ne la recollida i la gestió, i complir els objectius marcats per la UE.
  • Es prohibeix de forma expressa l’abandonament dels RAEE a les zones públiques.
  • Es crearà una plataforma electrònica amb les dades de la recollida i gestió, finançada pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient (Magrama) i els productors.
  • Per al 2015, se n’hauran de recollir quatre quilos de forma separada per habitant (el 2012 s’acumulaven a Espanya 3,4 quilos per habitant, segons les últimes dades oficials).
  • Es fomentarà la “preparació per a la reutilització”. Es podrà posar de nou al mercat el mateix producte reparat, un sistema que, segons el Govern, pot generar uns 4.700 llocs de treball directes. A partir de 2017, aquest sistema haurà d’aconseguir almenys un 2% en grans electrodomèstics i un 3% en aparells d’informàtica i de telecomunicacions petits.
  • S’exigiran els objectius de gestió a escala autonòmica i s’homogeneïtzaran els tractaments que s’han de complir en tot el país.

El sector dels RAEE ha pres el nou Reial Decret de forma positiva. Amb tot, la Federació Espanyola de la Recuperació i el Reciclatge (FER) posa la seva atenció en alguns punts “potencialment problemàtics”, com ara una “excessiva càrrega administrativa i dels requisits exigits”. Afegeix que aquestes noves reformes no funcionaran si no s’acompanyen d’un control per part de l’Administració sobre els operadors il.legals.