Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer el panorama internacional i nacional sobre l'obesitat infantil : Obesitat infantil: retrospectiva d'un problema de pes

42 milions de nens en edat preescolar pateixen de sobrepès o obesitat al món i, a Espanya, dos de cada cinc nens d'entre 7 i 8 anys sofreix excés de pes

Fa temps que l’OMS parla d’epidèmia global de sobrepès i d’obesitat, o més aviat de “globesity”, un terme que en anglès combina els conceptes de global i d’obesitat. Els experts assenyalen que l’excés de pes entre els nens és un dels problemes de salut pública més importants del segle XXI. Aquesta situació resulta paradoxal mentre coexisteix amb un altre dels grans problemes de salut totalment oposat, la desnutrició. Per aquest motiu, EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer de primera mà quines són les dades estadístiques que dibuixen el panorama de l’obesitat infantil i que permeten fer una retrospectiva del problema. Per fer-ho, s’ha acostat als estudis publicats per diverses entitats internacionals i també nacionals, com són l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Oficina Estadística de la Unió Europea (Eurostat), l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i l’Agència de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), entre d’altres. La conclusió principal és que l’obesitat infantil ha esdevingut un problema greu que tindrà conseqüències en la salut dels adults del futur si no es prenen les mesures oportunes de manera urgent. Des de fa dècades, les xifres de nens amb excés de pes han anat engreixant a poc a poc sense que cap de les iniciatives engegades per a lluitar contra l’epidèmia de l’obesitat i el sobrepès hagi donat resultat. El futur es presenta poc prometedor si aquesta tendència a l’obesitat continua creixent.

Dues dècades d’excessos al món
/imgs/20150501/bascula.jpg

42 milions de lactants i nens en edat preescolar (entre 0 a 5 anys) van patir sobrepès o obesitat al món en 2013. Segons Census Bureau, el centre estadístic nord-americà, la població infantil amb aquesta edat representava fa dos anys gairebé 760 milions de persones. Per tant, gairebé el 6% dels nens que el 2013 tenien entre 0 i 5 anys tenien sobrepès o obesitat. En poc més de dues dècades, l’OMS ha detectat un fort increment de l’obesitat entre els més petits. En concret, des de 1990 i fins al 2013, la xifra ha augmentat en 32 milions de nens i lactants amb excés de pes, una pujada del 290% gens menyspreable. Un dels exemples més destacables es troba a la regió d’Àfrica de l’OMS (una de les sis regions amb què l’organització divideix els seus estats membres), on el nombre de nens amb sobrepès o obesitat va augmentar de 4 a 9 milions entre el 1990 i el 2013; és a dir, un 125%. En aquesta radiografia sobre l’impacte de l’obesitat al món, l’economia també hi intervé. Segons l’OMS, als països en desenvolupament amb economies emergents (classificats pel Banc Mundial com a països d’ingressos baixos i mitjans), la prevalença de sobrepès i d’obesitat infantil entre els nens en edat preescolar supera el 30%.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions