Educar a la cuina per a invertir en salut

Recuperar les habilitats i la confiança en la cuina és clau per a menjar millor i mantenir una bona salut
1 Maig de 2015

Educar a la cuina per a invertir en salut

Una persona necessita més de 40 nutrients diferents per a mantenir un bon estat de salut, però cap aliment ni producte alimentari és capaç de subministrar-los tots per si sols. La combinació i la varietat en el moment de menjar és, per tant, fonamental. Triar bé quan es fa la compra i saber utilitzar de la millor manera els ingredients adquirits és indispensable per a menjar bé. Amb tot, de vegades no ocorre així. Encara que hi ha una gran diversitat d’aliments i de productes disponibles al mercat, no sempre s’aprofiten al màxim, entre altres raons perquè es desconeix com s’ha de fer.

Abandonament de la dieta mediterrània

/imgs/20150501/cocineros.jpg

Amb el pas dels anys, s’ha substituït la cuina tradicional, d’estofats i escudelles, per un tipus d’alimentació més industrialitzada i menys saludable, allunyada de la dieta mediterrània. Cada vegada es prenen més menjars precuinats i aliments de preparació molt senzilla. Unes recerques fetes al Regne Unit i a Irlanda suggereixen que la manca de confiança i les poques habilitats per a cuinar contribueixen a una ingesta inferior de fruites i verdures. En paral.lel, els qui afirmen que han estat més involucrats en la compra i en la preparació d’aliments, o que cuinen més sovint, compleixen les recomanacions dietètiques. Altres treballs duts a terme a Europa també han demostrat que menjar aliments preparats fora de casa i menjar ràpid s’associa amb una dieta pobra i amb una ingesta superior de greix total i de greixos saturats. Per això, recomanen que les polítiques dirigides a millorar les habilitats a la cuina poden ser una estratègia eficaç per a promoure una manera de menjar saludable. En diferents estudis s’ha comprovat que les habilitats a la cuina faciliten la varietat en l’alimentació. Però, a més, per a portar una dieta saludable, també cal posar atenció en la capacitat de planificar i de dissenyar un menú variat i complet. És a dir, és necessari que es complementin coneixements de cuina i de nutrició. De la mateixa manera, la combinació de tots dos sexes a la cuina d’una llar pot ser molt interessant. Sovint, les dones poden estar més informades que els homes en qüestions de nutrició, mentre que ells poden ser més hàbils en les preparacions.

Causes i conseqüències de cuinar menys

Segons diferents recerques, la majoria de les persones han après a cuinar amb les mares. Tanmateix, la incorporació de la dona al món laboral ha introduït variacions en aquesta relació, perquè ja no està tan lligada a les activitats gastronòmiques i culinàries com abans, i la responsabilitat de cuinar no sempre ha estat una tasca compartida. A hores d’ara, els joves de tot Europa tenen menys habilitats bàsiques en la cuina, cosa que els fa incapaços de tenir autonomia a l’hora de triar els aliments i representa, sens dubte, un factor limitant en la seva alimentació. Juntament amb el desconeixement gastronòmic, la manca de previsió és la causa immediata de la falta d’elaboracions en la cuina. Arribar a les tres de la tarda o a les deu de la nit a casa amb un gana voraç només pot afavorir que s’obrin un parell de llaunes i s’escalfi el seu contingut al microones per a menjar-s’ho amb ànsia i rapidesa. Les innovacions tecnològiques com el microones, els canvis demogràfics cap a societats multiculturals amb aliments nous, l’augment de llars unipersonals, el fet que menys famílies mengin juntes i que les dones treballin fora de casa més hores influeix que augmenti la demanda d’aliments fàcils de preparar. En aquest marc, un dels errors principals és abusar de la comoditat. L’estalvi de temps és un element de confort, però, en termes alimentaris, la comoditat també pot significar reduir al mínim l’esforç físic i mental que es necessita per a la preparació dels aliments. Si una persona esdevé dependent dels aliments que requereixen una preparació mínima, o dels ja preparats, condiciona la seva tria, perquè evitarà la compra de productes frescos. Quan es consumeixen plats preparats, hi ha l’inconvenient de no valorar-ne l’elaboració perquè no ha costat cap esforç. Llavors es tendeix a menjar-s’ho amb ànsia i menys delit, entre altres coses, perquè té el mateix gust de sempre i no hi ha necessitat de comprovar si la preparació ha sortit bé. En conseqüència, s’ingereix més quantitat de menjar que el que es necessita.

Idees per a reprendre el gust per la cuina

/imgs/20150501/olla.jpg

Cal trobar un equilibri entre l’opció més saludable -fer servir matèries primeres bàsiques-, els avanços tecnològics i els productes alimentaris nous llestos per a menjar. Aquestes són algunes claus per a menjar millor i recuperar el gust per la cuina:

  • Aprendre de les mares i de les àvies les receptes de tota la vida i no perdre la tradició culinària de cada família, de cada poble.
  • Promoure diversos tipus d’activitats, com l’horticultura al centre escolar o les classes de cuina. En aquestes iniciatives, són més eficaços els programes que s’allarguen, almenys, un any.
  • L’ús del congelador permet tenir plats de reserva. Contribueix a una dieta equilibrada i a donar més varietat al menjar. Es pot cuinar el doble de quantitat quan es facin plats de cullera i guardar-ne una ració per a la setmana següent.
  • Tots els membres de la família han de col.laborar, d’acord amb la seva edat, els seus coneixements i les seves habilitats, en la compra, la preparació d’aliments, el servei i la recollida de la cuina.