Purificar per a respirar

Diverses espècies de plantes, fàcils de trobar a Espanya, netegen la contaminació de l'aire de zones d'interior
1 Maig de 2016
Img medioambiente listado 816

Purificar per a respirar

/imgs/20160501/plantas.jpg

La qualitat de l’aire de les ciutats no és bona i tampoc ho és la de la nostra casa o oficina. Substàncies contaminants de tota mena poden ser presents en zones d’interior amb diversos efectes nocius. Les plantes les poden combatre i ser molt útils per a purificar l’aire en aquells recintes on s’hagin col·locat.

El 1989, l’Agència Espacial Nord-americana (NASA) va publicar un informe sobre plantes d’interior que es podien fer servir contra la contaminació de l’aire en recintes tancats per a futures missions espacials i, en concret, per a fer front a algunes de les substàncies nocives més comunes a l’aire en zones d’interior: compostos orgànics volàtils (COV) com el tricloroetilè, el xilè, el formaldehid, l’amoníac i el benzè.

La llista de plantes que es van seleccionar en aquell estudi es posa com a exemple d’espècies més interessants per a fer servir també en espais tancats a la Terra, com les llars i les oficines:

 • Palmera nana (Phoenix roebelenii).
 • Falguera comuna (Nephrolepis exaltata).
 • Falguera d’espasa (Nephrolepis obliterata).
 • Cinta (Chlorophytum comosum).
 • Aglaonema (Aglaonema modestum).
 • Palmera bambú (Chamaedorea seifrizii).
 • Ficus petit (Ficus benjamina).
 • Potos (Epipremnum aureum).
 • Anturi (Anthurium andreanum).
 • Liriope spicata.
 • Rhapis excelsa.
 • Gerbera (Gerbera jamesonii).
 • Tronc del Brasil (Dracaena fragans).
 • Heura (Hedera hélix).
 • Sansevièria (Sansevieria trifasciata).
 • Dracena (Dracaena marginata).
 • Espatifil·li (“Spathiphyllum”).
 • Crisantem (Chrysanthemum morifolium).

L’espatifil·li i el crisantem són capaços de fer front als cinc compostos contaminants citats més amunt. L’heura, la sansevièria i la dracena serveixen per a tota mena de contaminants, excepte l’amoníac. En tot cas, els responsables de l’estudi recomanaven tenir una varietat de diferents espècies, perquè unes són millors que d’altres per a eliminar les substàncies nocives.

Com treballen

Les plantes actuen com a filtre, ja que absorbeixen les substàncies contaminants a través de les seves fulles. D’aquesta manera, les plantes situades en una habitació, o en una oficina, redueixen la càrrega contaminant en l’aire i així les possibles malalties relacionades amb aquests compostos nocius. La capacitat de les plantes per a netejar els elements contaminants en una casa és elevada, i si són de fulla gran, millor encara, ja que altres elements queden atrapats en les fulles.

Sánchez explica que les plantes fan servir diversos sistemes per a purificar l’aire interior. “A través de l’evapotranspiració, l’increment de la humitat ambient fa que el pol·len pesi més i caigui a terra, per la qual cosa és menys molest per als al·lèrgics. Així mateix, en el procés de la fotosíntesi fixen el diòxid de carboni (CO2) i aporten oxigen (O2)”, aclareix.

On les podem trobar

Mariano Sánchez García, conservador del Real Jardín Botánico (RJB-CSIC), explica que gairebé totes les espècies esmentades més amunt es poden trobar a Espanya, unes més fàcilment que d’altres. En molts casos, l’important és el gènere, és a dir, el primer nom de cada planta. L’espècie, el cognom, és la que potser en alguns vivers no es trobi, però se’n trobarà una altra de semblant i la diferència no serà rellevant. Així mateix, aquest expert assenyala que amb una o dues plantes n’hi ha prou.

Quant a la seva supervivència, Sánchez apunta que a la costa mediterrània espanyola qualsevol de les espècies pot funcionar bé i viure molts anys. Per la seva banda, en el clima continental fred, convé triar les més resistents a la humitat ambient baixa de les cases amb calefacció, com la dracena, el tronc del Brasil, el crisantem, la sansevièria, el ficus, la Liriope spicata, la cinta i la palmera nana.

Així mateix, l’expert del RJB-CSIC recomana altres noms d’espècies, fora de la llista de la NASA, amb un efecte semblant i més fàcils de veure a Espanya: “el potos (Epipremnum aureum), molt conegut i utilitzat; l’antic ficus de fulla gran que es trobava en totes les cases (Ficus elastica); i el cactus de Nadal (Schlumbergera truncata)”.

Com cal cuidar-les

Les plantes han de situar-se en zones de fàcil accés, amb espai suficient, tenint en compte les seves necessitats concretes d’aigua i llum. Cal evitar col·locar-les prop de radiadors, aparells d’aire condicionat, en llocs de pas freqüent o enmig de corrents d’aire.

Hi ha alguns elements imprescindibles en la cura d’una planta: un bon test, ja sigui de terra o penjat del sostre (segons les característiques de l’espècie), un bon substrat i fertilitzant, una regadora i unes tisores de podar. El conservador del Real Jardín Botánico també aconsella netejar les fulles amb un drap humit perquè segueixin acomplint la seva funció purificadora i, de tant en tant, posar-les a la banyera amb aigua perquè el substrat es xopi en aigua.

Altres mètodes

/imgs/20160501/cortinas.jpg

A més de les plantes, es poden fer servir altres sistemes per a combatre els COV:

 • Airejar les habitacions diverses vegades al dia durant uns minuts: els extractors de fum o ventiladors dirigits a l’exterior també hi poden ajudar. La humitat augmenta els microorganismes que poden provocar tos o atacs d’asma. Per això, després de cuinar, rentar la roba o dutxar-se convé ventilar la cuina o el bany. Els deshumidificadors poden servir també de suport.
 • Evitar productes nocius: per exemple, substituir el formaldehid (generalitzat en materials de construcció, pintures o peces tèxtils), per fusta o fibres naturals.
 • Eliminar possibles contaminants: a les cases antigues poden haver-hi materials nocius, com ara pintures amb plom o amiant. L’ideal seria substituir-los per d’altres que eliminin possibles danys. Les cuines i estufes de gas, de carbó o de llenya poden emetre gasos contaminants. Si no ha pensat a substituir-les, almenys, convé ventilar amb freqüència els llocs on estiguin situades. Les catifes atrapen diverses partícules contaminants, així que convé reduir la seva presència i passar-hi l’aspiradora amb freqüència.
 • Realitzar exàmens periòdics a l’aire condicionat per a comprovar la seva eficàcia.