Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer la prevalença de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc : Salut cardiovascular: cors que maten

Tres de cada 10 defuncions a Espanya es deuen a una malaltia del sistema circulatori, la principal causa de mort

/imgs/20160501/inicioTP.jpg

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a Espanya i arreu del món. Maten 65 vegades més que els accidents de trànsit, segons la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC).

És important recordar aquestes dades, sobretot durant aquest mes de maig, quan se celebra el Dia Mundial de la Hipertensió, una de les malalties que posa en risc la salut del nostre cor i del conjunt del sistema circulatori del nostre cos. Més encara quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, d’aquí a 2030, gairebé 24 milions de persones moriran per alguna malaltia cardiovascular, principalment per cardiopaties i accidents cerebrovasculars.

EROSKI CONSUMER ha fet una anàlisi documental per conèixer la prevalença de les malalties cardiovasculars a Espanya i també els factors de risc que dibuixen el perfil de la persona en risc. Per fer-ho, ha recorregut a diverses fonts: OMS, la Federació Mundial del Cor, l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Fundació Espanyola del Cor (FEC), l’Agència Espanyola de Consum (MSSSI), Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) i la Fundació Hipercolesterolèmia Familiar (FHF).

Primera causa de mort

A Espanya, el 2014 van morir un total de 395.830 persones, segons dades de l’INE. Tres de cada deu d’aquestes defuncions van ser degudes a malalties del sistema circulatori (compost pel cor, les artèries, les venes, els capil.lars i la sang). Suposen la primera causa de mort amb una taxa de 253 morts per cada 100.000 habitants (un total de 117.393 persones), per sobre d’altres com ara tumors o malalties del sistema respiratori.

Encara que des de fa una dècada, les xifres de defuncions per malalties del sistema circulatori han descendit un 5%, entre el 2014 i el 2013, la tendència s’ha mantingut (amb prou feines ha disminuït un 0,1%).

Per sexes, les dones es veuen més afectades per aquest tipus de malalties que els homes. La seva taxa bruta de mortalitat va ascendir el 2014 a 270 dones mortes per cada 100.000, enfront de la xifra de 235 dels homes. I, per edats, els més afectats per afeccions del sistema circulatori van ser els més grans de 79 anys (un 35% del total).

Per territoris, les malalties del sistema circulatori també van ser la principal causa de mort en la major part de les comunitats autònomes, excepte a Canàries, Cantàbria, Catalunya, Comunitat de Madrid, Navarra i País Basc (on van ser els tumors). Així i tot, en totes aquestes van suposar més d’un 24% del total de defuncions. Hi destaquen Andalusia, Aragó, Astúries, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, La Rioja i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, perquè en aquestes suposen més d’un 30% del total de defuncions.

Amb tot, les taxes brutes de mortalitat més altes per aquest tipus de malalties es van registrar el 2014 a Astúries (386 persones per cada 100.000 habitants), Galícia (350 persones) i Castella i Lleó (333 persones).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions