Anàlisi documental per a conèixer la prevalença de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc

Salut cardiovascular: cors que maten

Tres de cada 10 defuncions a Espanya es deuen a una malaltia del sistema circulatori, la principal causa de mort
1 Maig de 2016
Img tema de portada listado 195

Salut cardiovascular: cors que maten

/imgs/20160501/inicioTP.jpg

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a Espanya i arreu del món. Maten 65 vegades més que els accidents de trànsit, segons la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC).

És important recordar aquestes dades, sobretot durant aquest mes de maig, quan se celebra el Dia Mundial de la Hipertensió, una de les malalties que posa en risc la salut del nostre cor i del conjunt del sistema circulatori del nostre cos. Més encara quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, d’aquí a 2030, gairebé 24 milions de persones moriran per alguna malaltia cardiovascular, principalment per cardiopaties i accidents cerebrovasculars.

EROSKI CONSUMER ha fet una anàlisi documental per conèixer la prevalença de les malalties cardiovasculars a Espanya i també els factors de risc que dibuixen el perfil de la persona en risc. Per fer-ho, ha recorregut a diverses fonts: OMS, la Federació Mundial del Cor, l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, la Fundació Espanyola del Cor (FEC), l’Agència Espanyola de Consum (MSSSI), Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) i la Fundació Hipercolesterolèmia Familiar (FHF).

Primera causa de mort

A Espanya, el 2014 van morir un total de 395.830 persones, segons dades de l’INE. Tres de cada deu d’aquestes defuncions van ser degudes a malalties del sistema circulatori (compost pel cor, les artèries, les venes, els capil.lars i la sang). Suposen la primera causa de mort amb una taxa de 253 morts per cada 100.000 habitants (un total de 117.393 persones), per sobre d’altres com ara tumors o malalties del sistema respiratori.

Encara que des de fa una dècada, les xifres de defuncions per malalties del sistema circulatori han descendit un 5%, entre el 2014 i el 2013, la tendència s’ha mantingut (amb prou feines ha disminuït un 0,1%).

Per sexes, les dones es veuen més afectades per aquest tipus de malalties que els homes. La seva taxa bruta de mortalitat va ascendir el 2014 a 270 dones mortes per cada 100.000, enfront de la xifra de 235 dels homes. I, per edats, els més afectats per afeccions del sistema circulatori van ser els més grans de 79 anys (un 35% del total).

Per territoris, les malalties del sistema circulatori també van ser la principal causa de mort en la major part de les comunitats autònomes, excepte a Canàries, Cantàbria, Catalunya, Comunitat de Madrid, Navarra i País Basc (on van ser els tumors). Així i tot, en totes aquestes van suposar més d’un 24% del total de defuncions. Hi destaquen Andalusia, Aragó, Astúries, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, La Rioja i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, perquè en aquestes suposen més d’un 30% del total de defuncions.

Amb tot, les taxes brutes de mortalitat més altes per aquest tipus de malalties es van registrar el 2014 a Astúries (386 persones per cada 100.000 habitants), Galícia (350 persones) i Castella i Lleó (333 persones).

Tipus de malalties del sistema circulatori

Els trastorns, un a un
/imgs/20160501/medico.jpg

L’INE, basant-se en la CIE-10 (classificació internacional de malalties), estableix que dins del grup de malalties circulatòries, les malalties isquèmiques del cor (infart o angina de pit, per exemple) i les cerebrovasculars ocupen el primer i el segon lloc en nombre de defuncions.

Tanmateix, hi ha molts altres tipus de trastorns i afeccions relacionats amb el sistema circulatori. L’OMS en destaca les següents:

 • Malalties cerebrovasculars (hemorràgia, vessament, embòlia, trombosi, apoplexia cerebral o ictus): ocorren quan el flux sanguini a una part del cervell s’atura. Encara que sigui per pocs segons, el cervell no pot rebre nutrients ni oxigen. Les cèl.lules cerebrals poden morir, fet que causa un dany permanent. L’OMS explica que el símptoma més comú de l’accident cerebrovascular és la pèrdua sobtada, generalment unilateral, de força muscular als braços, les cames o la cara. Altres símptomes consisteixen en aparició sobtada, generalment unilateral, d’entumiment a la cara, les cames o els braços; confusió, dificultat per a parlar o comprendre el que es diu; problemes visuals en un o tots dos ulls; dificultat per a caminar, marejos, pèrdua d’equilibri o coordinació; mal de cap intens de causa desconeguda; i feblesa o pèrdua de consciència.
 • Insuficiència cardíaca: és una malaltia crònica en la qual el cor és incapaç de bombar la suficient sang oxigenada a tot l’organisme. Les principals causes d’un cor insuficient són la hipertensió no tractada, la malaltia coronària i, en menys quantitat, les valvulopaties (sobretot de les vàlvules aòrtica i mitral) i les arítmies.
 • Cardiopatia coronària (infart de miocardi): es tracta d’un estrenyiment dels petits vasos sanguinis que subministren sang i oxigen al cor.
 • Miocardiopaties: és una malaltia en la qual el miocardi (el teixit muscular del cor) es deteriora, s’afebleix, es dilata o té un altre problema estructural. Amb freqüència ocorre quan el cor no pot bombar o funcionar bé. La majoria dels pacients amb miocardiopatia tenen insuficiència cardíaca.
 • Hipertensió arterial (pressió alta): ocorre quan els nivells de la pressió sanguínia s’eleven de forma sostinguda per sobre dels valors considerats normals (pressió sistòlica de més de 160 mmHg, pressió diastòlica de més de 90 mmHg).
 • Malaltia vascular perifèrica: consisteix en un dany o obstrucció en els vasos sanguinis més allunyats del cor: les artèries i les venes perifèriques, que transporten sang cap a als músculs dels braços i les cames i els òrgans de l’abdomen, i des d’aquests.
 • Cardiopatia reumàtica: són lesions del múscul cardíac i de les vàlvules cardíaques degudes a la febre reumàtica, una malaltia causada per bacteris anomenats estreptococs.
 • Cardiopatia congènita: malformacions del cor i dels grans vasos, presents des del naixement.
 • Trombosis venoses profundes i embòlies pulmonars: es tracta de coàguls de sang (trombes) en les venes de les cames, que es poden desprendre (èmbols) i allotjar-se en els vasos del cor i els pulmons.

Mapa es

Causes modificables

Factors de risc
/imgs/20160501/dolor.jpg

Segons el MSSSI, al voltant del 75% de les causes de les malalties cardiovasculars estan relacionades amb factors com el tabaquisme, el sedentarisme, la hipertensió, la diabetis o l’obesitat. També ho creu la Federació Mundial del Cor, qui assegura que aquests factors de risc es poden controlar, tractar o modificar:

/imgs/20160501/MtjCorazon.jpg

 • Tensió arterial elevada: és una elevació sostinguda dels nivells de pressió sanguínia per sobre de valors considerats normals (pressió sistòlica de més de 160 mmHg i pressió diastòlica de més de 90 mmHg). Perquè aparegui es poden donar factors personals i ambientals (edat, hàbits alimentaris i estil de vida) o també genètics: la tensió arterial tendeix a elevar-se amb l’edat, és també més freqüent que aparegui si la persona és obesa, porta una dieta rica en sal i pobra en potassi (pobre en verdures, fruites i fruita seca, llegums, cereals integrals), beu quantitats d’alcohol elevades, no practica cap activitat física o sofreix d’estrès psicològic. Se’l coneix com l'”assassí silenciós”, ja que normalment no es mostren símptomes o signes d’alarma i molta gent no és conscient que pateix aquesta malaltia.
 • Tabaquisme: en aquest cas, el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars és més gran en dones fumadores, homes joves i en fumadors habituals.
 • Diabetis: es produeix per una alteració en l’aprofitament dels sucres a causa d’una manca total o parcial de l’hormona insulina o pel fet que aquesta no compleix la seva funció. El risc de sofrir esdeveniments cardiovasculars és entre dues i tres vegades més alt entre les persones amb diabetis de tipus 1 o tipus 2. El perill és més gran entre les dones. A més, les persones amb diabetis tenen un risc més alt de patir una apoplexia.
 • Inactivitat física: una persona activa és qui dedica 30 minuts d’activitat moderada 5 vegades a la setmana o 20 minuts d’activitat vigorosa 3 vegades a la setmana. Els qui no compleixen aquests requisits mínims tenen un risc de mortalitat entre el 20% i el 30% superior als que sí que ho fan.
 • Dieta no saludable: prendre quantitats elevades de greixos saturats, greixos trans i sal, mentre es redueixen les de fruites, verdures i peix, es relaciona amb un augment en el risc de sofrir afeccions cardiovasculars.
 • Colesterol: segons la FHF, és una substància similar al greix, que el cos necessita per a fabricar hormones, àcids biliars, vitamina D i altres substàncies. Les lipoproteïnes s’encarreguen de transportar el colesterol i n’hi ha de dos tipus: les de baixa densitat (LDL o colesterol “dolent”) i les d’alta densitat (HDL o colesterol “bo”). Com més alt sigui el nivell de colesterol LDL en sang o menor el d’HDL, més alt serà el risc de sofrir una malaltia cardiovascular.
 • Obesitat: és l’augment del pes corporal per sobre d’un 15% del valor considerat normal, a causa d’un increment del greix corporal. L’obesitat es relaciona amb els principals factors de risc cardiovasculars com la pressió arterial elevada, la intolerància a la glucosa, la diabetis de tipus 2 i la dislipidèmia.

Però la Federació Mundial del Cor recorda que també hi ha factors que no es poden modificar, com ara l’edat, el sexe i la història familiar.

Abans de res, segons AECOSAN, cal tenir en compte que “la promoció de la salut cardiovascular (pràctica regular d’activitat física, una alimentació saludable, no fumar, no tenir excés de pes i mantenir valors normals de tensió arterial) pot reduir fins en un 81% el risc de mortalitat per qualsevol causa”.

Aliments que cuiden del cor

Una dieta equilibrada reforça la salut del cor. La Fundació Espanyola del Cor (FEC) destaca deu aliments amb propietats beneficioses per al cor:

 • Nous: prevenen els problemes cardiovasculars gràcies als seus alts nivells d’àcids grassos Omega-3, que protegeixen el cor.
  /imgs/20160501/nueces.jpg
 • Bròquil: conté àcid fòlic, zinc, ferro, calci, vitamina K i antioxidants… Ajuda a reduir el risc d’accidents vasculars.
  /imgs/20160501/brocoli.jpg
 • Xocolata negra: ajuda a restaurar la flexibilitat de les artèries i evita que els leucòcits s’enganxin a les parets dels vasos sanguinis.
  /imgs/20160501/chocolate.jpg
 • Maduixes: contenen flavonoides, que contribueixen a dilatar les artèries, protegeixen l’endoteli (la capa interior dels vasos sanguinis) i controlen la tensió arterial.
  /imgs/20160501/fresas.jpg
 • Curri: la curcumina, un potent antioxidant present en aquest condiment, redueix les probabilitats de sofrir insuficiència cardíaca i hipertensió per les seves propietats antiinflamatòries.
  /imgs/20160501/polvo.jpg
 • Te verd: una o dues tasses al dia contribueixen a prevenir malalties cardiovasculars, ja que ajuden a disminuir els nivells de greix alts en la sang.
  /imgs/20160501/te.jpg
 • Oli d’oliva: la seva ingesta diària ajuda a protegir la salut cardiovascular gràcies a la seva composició en àcids grassos i als seus antioxidants.
  /imgs/20160501/aceite.jpg
 • Salmó: ajuda a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids i incrementa la fluïdesa de la sang, ja que millora l’elasticitat de les parets arterials.
  /imgs/20160501/salmon.jpg
 • Vi negre: l’etanol i els polifenols tenen efectes beneficiosos sobre les molècules inflamatòries causants de l’aterosclerosi.
  /imgs/20160501/vino.jpg
 • Llegums: contenen proteïnes de qualitat excel.lent i el seu poc greix afavoreix uns nivells de colesterol en sang saludables.
  /imgs/20160501/legumbres.jpg