Pagar deutes: qüestió d'estratègia

Els mètodes "tsunami" o "bola de neu" són algunes de les fórmules que poden ajudar a abonar els deutes
1 Maig de 2016
Img economia domestica listado 239

Pagar deutes: qüestió d'estratègia

/imgs/20160501/economia-papeles.jpg

Qualsevol impagament, per gran o petit que sigui, desequilibra el pressupost domèstic i augmenta els maldecaps de la família, que no arriba a fi de mes. L’endeutament s’ha convertit en una situació massa freqüent en aquests temps de crisi econòmica en què els ingressos s’han reduït dràsticament. Per a neutralitzar-ho, en primer lloc, convé fer un balanç i conèixer quina és la quantitat total que es deu i a quant ascendeixen els interessos i les comissions. D’aquesta manera, es pren consciència de la realitat.

Una vegada s’ha fet balanç, el pas següent és trobar el remei per a reduir els deutes fins que desapareguin. Les cinc estratègies següents poden ajudar a aconseguir-ho:

/imgs/20160501/economia-cuentas.jpg

  1. Mètode tradicional: els assessors tradicionals assenyalen que un deutor sempre ha de pagar abans aquell deute que tingui el tipus d’interès més elevat. Des d’un punt de vista financer, d’aquesta manera s’ataca i es posa fi primer als deutes que provoquen els interessos més alts i es redueix el cost final, ja que es paguen interessos alts durant menys temps (fet que es tradueix en una quantitat de diners inferior). El procés que s’ha de seguir consisteix a ordenar els deutes en sentit decreixent. De primer es col·loca el que té un interès més alt i la llista acaba amb aquell pel qual es paga menys. Després es dedica l’estalvi a posar fi al deute que s’ha posat en primer lloc en la llista i, una vegada s’acaba de pagar, es passa al deute següent amb el tipus d’interès més alt. I així successivament fins a acabar amb el dubte amb l’interès més baix. Convé advertir que aquest mètode pot resultar descoratjador, sobretot si el deute amb l’interès més alt també és el més gran.
  2. La bola de neu: aquesta estratègia l’exposa Dave Ramsey en el seu llibre The Total Money Makeover i és molt senzilla. Consisteix a eliminar primer el deute que suposi un càrrec mensual més petit. Una vegada s’hagi pagat (cosa que ha de resultar fàcil, ja que és un import inferior que el de les altres deutes), s’han d’estalviar els diners que es destinaven a abonar aquesta quota per començar a amortitzar el deute següent més petit. D’aquesta manera, la quantitat que s’amortitza es fa més gran a mesura que passa el temps, per la qual cosa es crearà una “bola de neu” de diners que seguirà creixent i, al seu torn, derrocant cadascun dels deutes. El benefici principal d’aquesta estratègia és que és possible sentir-se orgullós ràpidament de l’esforç realitzat, ja que la quantitat de deutes es redueix amb gran rapidesa, gairebé des del moment en què es comença a aplicar la fórmula. Això suposa una gratificació psicològica real de gran importància en el deutor-pagador.
  3. Tsunami: aquest mètode, desenvolupat per Man Vs. Debt, destaca sobretot per la seva flexibilitat. Ordena els deutes segons la tensió psicològica que produeixin, de més a menys, de forma que primer cal alliberar-se dels que tinguin un impacte emocional més gran. Amb aquesta estratègia s’ha de començar a pagar el deute que causi més maldecaps, com ara els impagaments de l’escola, una bestreta de la feina o un préstec familiar o d’un amic. Aquests deutes, els creditors dels quals, a més, es veu gairebé cada dia, minen psicològicament el deutor, per la qual cosa convé posar-hi fi al més aviat possible per poder “alliberar-se” d’aquesta càrrega.
  4. Reunificació dels deutes: una altra opció és tractar de reunificar tots els deutes que es tinguin en un de sol. Si es té un petit préstec al consum o deutes de les targetes de crèdit, es pot negociar amb l’entitat i veure quines possibilitats hi ha d’unir-los tots i, a més, reduir la quota mitjançant una ampliació del termini de pagament. Ara bé, aquesta no sempre és la solució més recomanable, ja que a la llarga s’abona durant molt més temps. En canvi, pot ser l’últim recurs si s’està molt ofegat, ja que és millor no deixar de pagar els deutes. En cas contrari, s’acabarà acumulant més deute juntament més interessos per impagament, que són molt elevats.
  5. Lliurar-se abans dels interessos més duradors: amb aquesta estratègia, s’ordenen els deutes posant en primer lloc els que obliguin a pagar més interessos al llarg del temps, no els que tinguin un tipus d’interès més alt. D’aquesta manera, es minimitza la quantitat d’interessos (diners) que s’abonaria al llarg del temps. Es tracta d’un mètode molt racional, però que comporta tenir una gran capacitat organitzativa. Fer els càlculs suposa molta feina i pagar el préstec requereix una gran capacitat de sacrifici.