Vehicles de Quilòmetre zero

Una forma més rendible d'adquirir un automòbil nou

Una persona pot estalviar-se entre 2.000 i 3.000 euros per la compra d'un d'aquests cotxes que no tenen quilometratge o han sigut utilitzats en trajectes curts
1 Març de 2007
Img motor listado

Una forma més rendible d'adquirir un automòbil nou

/imgs/20070301/img.motor.01.jpg Els vehicles de Quilòmetre zero són, com el seu nom indica, vehicles que no tenen quilometratge. Com a molt, han recorregut la distància que separa la fàbrica del concessionari o han sigut utilitzats per algun directiu o per ser exposats. Tanmateix, el concessionari ha de complir uns objectius de venda i, si no els aconsegueix, es veu obligat a matricular automòbils nous i posar-los a la venda com a vehicles usats. Aquesta pràctica, que pot ser una bona sortida per al concessionari en moments puntuals i justificats, es tradueix en una rebaixa de la tarifa oficial perquè el vehicle no és considerat com a nou. En total, el comprador pot estalviar-se entre 2.000 i 3.000 euros si sap quan cal comprar: el millor moment sol coincidir amb els períodes de tancament d’exercici, és a dir, a mitjan any (al juliol o agost) i al desembre. Només durant els dies 28 i 29 de desembre de l’any passat es van computar 3.533 automatrícules, segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) facilitades a la federació de concessionaris (Faconauto), quan la mitjana mensual voreja les 5.000 unitats, aproximadament.

Avantatges

 • En general, es considera que un vehicle de Quilòmetre zero és aquell que ha passat fins a quatre mesos en estoc després d’haver estat matriculat. Amb tot i això, la garantia té la mateixa duració que la d’un cotxe nou i es compta sempre a partir de la data de matriculació.
 • Amb la matriculació del vehicle, el concessionari està obligat a rebaixar-ne el preu, una rebaixa que es tradueix en gairebé un 20% menys sobre el preu oficial i que pot suposar un estalvi entre 2.000 i 3.000 euros. Això ocorre perquè, com que està matriculat, l’automòbil es considera de segona mà, tot i que és un vehicle per a estrenar.
 • Està comprovat que el consumidor que és procliu a la compra d’un Quilòmetre zero valora l’estalvi i és menys emotiu i menys rígid en la definició del vehicle que desitja comprar. Per això, es mostra més flexible a l’hora d’adaptar-se al color i l’equipament del cotxe que se li ofereix en aquell moment.
 • El comprador d’un d’aquests vehicles pot tenir confiança en l’ús que s’ha donat al cotxe i la certesa que el comptaquilòmetres no ha sigut trucat. Fins i tot en el cas que l’automòbil hagués rodat, estaria en bona estat perquè només ha sigut utilitzat per directius de l’empresa. Per tant, es tracta de vehicles molt ben cuidats, amb pocs quilòmetres de rodatge i un manteniment molt exhaustiu.
 • La vida útil d’un cotxe de Quilòmetre zero és la mateixa que la d’un cotxe nou perquè, o bé té poc de rodatge, o no té cap quilòmetre a les espatlles.
 • Els vehicles de Quilòmetre zero permeten accedir a un vehicle d’última generació, amb més capacitat de seguretat, amb els últims avanços tecnològics i amb motors més potents. Tot això a un preu més assequible i inferior al d’un vehicle nou.
 • Considerat un bé de segona mà, la compra d’aquests cotxes està emparada per la Llei de Garanties en la Venda de Béns de Consum, per la qual cosa l’automòbil té dos anys de garantia. La venda entre particulars no es troba dins el marc jurídic d’aquesta llei, i això implica que si es compra el vehicle a un particular només es compta amb un termini de sis mesos per detectar vicis ocults o defectes del vehicle.

Inconvenients

 • Decidir-se per aquest tipus de vehicle implica conformar-se amb el Quilòmetre zero que en aquest moment hi haja a la venda. Generalment, no hi ha possibilitat de canviar el color o l’equipament, ja que això encariria el producte.
 • El seu valor residual (el valor de l’automòbil que s’obté en restar al valor de venda les despeses de reparació en un sinistre) sol ser menor perquè, a efectes jurídics, no és un vehicle nou pel fet que es compra matriculat.
 • La possibilitat d’adquirir un d’aquests cotxes es dóna en oportunitats comptades, generalment a meitat i final d’any.
 • Al comprador se li solen demanar més garanties econòmiques i s’estudia millor l’operació a l’hora de finançar l’automòbil. Encara que no necessàriament s’imposa un tipus d’interès penalitzat, sí que es prenen més precaucions i s’estudia amb molt més deteniment l’operació.
 • Alguns anuncis de venda de vehicles de Quilòmetre zero poden servir per a captar clients indecisos i atreure”ls fins al concessionari per proposar-los després la venda d’altres vehicles amb rebaixa. De totes maneres, aquests automòbils no solen publicitar-se, és preferible que el client vaja a un concessionari i pregunte directament si en tenen.
Maquillar les xifres de venda

/imgs/20070301/img.motor.02.jpg El fet que els vehicles de Quilòmetre zero siguen més barats implica menys ingressos per al concessionari. Per aquesta raó, alguns al”ludeixen a la falta de rendibilitat d’aquesta pràctica per demanar-ne la desaparició, mentre que altres recorden la importància que tenen per a complir els objectius de venda del concessionari i aconseguir amb això determinats beneficis fiscals o d’un altre tipus. No es tracta que tots els vehicles a la venda siguen de Quilòmetre zero, però sí que el mercat oferisca el mateix producte a un preu més assequible perquè la majoria hi puguen optar. Només al desembre de l’any passat, quan es van posar al mercat 122.911 vehicles, s’estima que les vendes d’automòbils van ser “inflades” gràcies a les automatriculacions, que en dos dies (28 i 29 de desembre) van aconseguir les 3.533 automatricules, enfront de les 5.000 de mitjana que solen registrar-se la resta de mesos.

El fi últim dels vehicles de Quilòmetre zero és, per tant, maquillar els resultats i optimar la quota de participació de mercat d’una marca en moments puntuals, ja siga per liquidar un estoc, al final del cicle de vida comercial d’un model o en determinades circumstàncies extraordinàries. Per aquesta raó, la seua desaparició impediria que els concessionaris complissen els objectius i no donaria al consumidor l’oportunitat d’adquirir un vehicle de gamma més alta al mateix preu que un vehicle de gamma inferior. Es tracta d’una sortida positiva tant per al concessionari com per al client, que és el principal interessat que aquesta pràctica es mantinga, tot i la regressió que ha experimentat als últims anys per les reticències d’alguns concessionaris. De fet, hi ha establiments en què només se cedeix davant aquesta pràctica amb molta prudència i amb una justificació clara, o bé ni tan sols venen cotxes de Quilòmetre zero perquè consideren que així es defrauda l’anomenat “bon client”, aquell que no busca oportunitats però que veu com uns altres se les emporten.