Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Infància i entreteniment : Oci en soledat

Les noves tecnologies han contribuït a l'aparició de noves formes d'oci més individuals i sedentàries

/imgs/20070301/img.informe.01.jpg El parc, les xapes, les boletes i l’entrepà han sigut substituïts pel centre comercial, els videojocs, la televisió i l’hamburguesa. Desaparegut el carrer com a lloc de trobada entre petits i adolescents, a causa, entre altres raons, de l’escassetat de zones segures per jugar i la por dels pares als cotxes o que algú puga fer-los mal, les ciutats s’han convertit en un lloc poc adequat per a la diversió dels xiquets. En l’actualitat, el joc lliure en espais oberts és quasi missió impossible, sobretot si associem aquesta nova realitat a llargues jornades escolars, activitats extraescolars i a la invasió de productes informàtics d’oci.

Molts xiquets ja no juguen, sinó que “consumeixen” productes manufacturats d’entreteniment (televisió, videojocs, etc.), una solució senzilla per a omplir les hores d’oci. És la globalització de l’entreteniment. En la societat actual la tecnologia és cada vegada més potent i l’oci és, en aquests moments, electrònic. Els xats i l’enviament de missatges curts pel telèfon mòbil estan modificant la forma de relacionar-se i comencen a arribar a les consultes mèdiques els primers ciberaddictes, xiquets i joves que no poden deixar de jugar a videojocs o abandonar les sales de conversa en línia.

El tercer estudi d’Audiència Infantil/Juvenil de Mitjans a Espanya 2004, publicat per l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC), destaca que els xiquets d’entre 8 i 13 anys canvien els tradicionals peluixos de les habitacions per equips de música (46,4%), televisors (36,2%) i ordinadors (22,1%). Quant als videojocs, el 73,7% en tenen, i dediquen 172 minuts de mitjana setmanal a jugar-hi. Entre els jocs preferits dels xiquets/joves destaquen els d’aventura, els esportius i els d’acció. Un terç tenen telèfon mòbil per a l’ús personal. A més de fer servir el mòbil per parlar i enviar missatges, entre un 80 i un 82% l’utilitzen també per jugar (51%).

En els nous hàbits d’oci dels nostres fills cada vegada tendeix més a l’aïllament, al joc individual i sedentari. Segons un estudi de l’empresa Ikea Ibérica SA, la majoria dels xiquets juguen sols (60%) enfront dels qui prefereixen fer-ho amb amics (35%) o amb familiars (únicament el 3%), sense variacions destacables entre xiques i xics. El lloc d’esbargiment preferit és l’aire lliure (68%), però en l’elecció d’un altre lloc de joc, el preferit és la pròpia habitació (46%), perquè és on tenen les seues coses i poden estar tranquils.

L’alternativa més comuna a aquest “oci en soledat” és el centre comercial, el sancta sanctorum per als adolescents. Aquí tenen cobertes totes les necessitats: pistes de bitlles, recreatius, establiments de llepolies i menjar ràpid, cine?

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Dret a jugar »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions