Primavera / Alcohol / Substituts de greixos / UHT

1 Març de 2007

Primavera / Alcohol / Substituts de greixos / UHT

Claus per a alimentar-se bé a la primavera

Al desdejuni

Es pot preparar al vespre uns flocs d’avena amb llet per començar el dia amb energia.

Flocs d’avena. Aquest cereal conté avenina, una substància d’efecte sedant suau. Tonifica i equilibra el sistema nerviós, per la qual cosa ajuda a combatre l’ansietat, la fatiga o astènia, l’insomni i l’estrès.

Als dinars i sopars

No han de faltar els vegetals propis de l’estació.

 • Carxofes. Contenen cinarina, una substància àcida que facilita la digestió dels greixos -afavoreix la funció del fetge-, ajuda a reduir els nivells de colesterol i d’acció diürètica.
 • Pèsols. La primavera és l’estació idònia per a assaborir els seus granets dolços, rics en àcid fòlic o vitamina B9. Un nutrient essencial per a prevenir des de l’espina bífida ?defectes en el desenvolupament del tub neural del fetus- i l’anèmia, fins a determinats tipus de càncer.

Què menjar entre hores?

El millor és escollir fruita de temporada, està en el millor moment.

 • Albercoc. Estan en el millor moment des de la primavera fins al final de l’estiu. La seua abundància en betacarotè o provitamina A permet cuidar la salut de la pell coincidint amb els primers dies d’exposició al sol.
 • Maduixes. Amb el consum de 200 grams de maduixes es cobreix el doble de les necessitats diàries de vitamina C amb només 70 calories. Provem a combinar-les amb suc o llet, per tastar-les sense preocupar-nos per les calories.

La dada “30”

/imgs/20070301/img.alimentacion2.01.jpg És la quantitat d’alcohol en grams que l’Organització Mundial de la Salut ?OMS- recomana no superar en un dia en el cas dels homes, i de 20 grams/dia en el cas de les dones. Aquesta quantitat es correspon amb la ingesta diària d’un got o una ampolla petita de beguda alcohòlica de baixa graduació com a cervesa, sidra o vi en la dona, o de dues unitats en l’home.

Es parla de…

Substituts de greixos

Gran part dels aliments que més agraden són rics en greix. La veritat és que el greix millora el gust del menjar i proporciona una sensació molt agradable a la boca, a més de ser un nutrient que acompleix funcions importants. Aporta energia, àcids grassos essencials ?que l’organisme no pot produir per si mateix-, transporta les vitamines A, D, E i K i en facilita l’assimilació. Una dieta sense greix seria immenjable i incompatible amb un bon estat de salut, però el seu excés també resulta perjudicial. Per això cal moderar-ne el consum. En aquest context sorgeixen els aliments amb un contingut reduït de greix. Els lactis desnatats, la margarina light, les pastes dolces amb menys greix i un llarg etcètera són aliments que inclouen els anomenats “substituts de greix”.

Aquestes substàncies s’obtenen a partir d’hidrats de carboni ?midó modificat, gomes i fibra vegetal-, proteïnes -sèrum lacti, llet, ou o proteïna de blat moresc- i greixos ?greixos i olis com el de soja-. Dos dels substituts més destacables, aprovats per l’Administració d’Aliments i Drogues dels Estats Units ?FDA- per al seu ús en aliments, són la polidextrosa ?s’elabora a partir d’hidrats de carboni- i l’olestra ?un pseudogreix sense calories-.

Aquests pseudogreixos permeten potenciar el sabor i simular la textura dels greixos, de manera que redueixen l’aportació calòrica de molts productes. Els aliments amb poc de greix són una opció que cal tenir en compte per reduir el contingut de greix global de la dieta. Amb tot i això no són indispensables, ja que es pot portar a terme una dieta pobra en greix amb aliments comuns. A més, no per ser light es pot prendre el doble ni compensar la seua aportació calòrica baixa consumint més quantitat d’altres aliments al llarg del dia.

Menú tipus “Astènia primaveral”

 • /imgs/20070301/img.alimentacion2.02.jpgDesdejuni
  Un got de llet amb xicoira, avena i musli, i suc de taronja.
 • Dinar
  Bledes amb cigrons. Pollastre amb verdures. Pa de cereals i macedònia natural de maduixes amb kiwi i plàtan.
 • Berenar
  Dues torrades amb formatge, codony i un grapat de fruits secs crus sense sal.
 • Sopar
  Encisam, alvocat, blat moresc cuit, pastanaga ratllada i ceba. Truita d’alls tendres i gambes. Pa de cereals i quallada amb mel.

El truc: Convé incloure infusions de romaní, perquè aquesta planta ajuda l’organisme a adaptar-se millor als canvis d’estació.

L’ABC de la nutrició

UHT -ultra high temperature-.

/imgs/20070301/img.alimentacion2.03.jpg La llet en bric és l’exemple més clar d’aliment uperitzat. La uperització és un procés que higienitza i allarga la conservació dels aliments. Elimina els microbis que poden alterar i posar en perill la salut del consumidor. Consisteix a aplicar a l’aliment una temperatura molt elevada en un període de temps breu: 140 a 150ºC durant segons, sense alterar-ne el sabor ni les propietats nutricionals.