Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Passos per a crear una comunitat de propietaris

Vivim en un edifici de tres altures i som únicament sis veïns. No solem reunir-nos, però ara hem de fer algunes reparacions a la finca i no ens posem d'acord. Hem pensat que hauríem de tenir un administrador i un llibre d'actes. Quins passos hem de seguir?

/imgs/20070301/img.consultorio.02.jpg Per a crear una comunitat de propietaris fa falta un edifici dividit en pisos independents que pertanyen a persones diferents i que tinga el títol constitutiu de la propietat horitzontal. Aquest títol s'inscriu en el Registre de la Propietat, descriu l'edifici i els pisos, inclou la quota o coeficient de participació de cada un i, de vegades, els estatuts amb normes que regeixen la comunitat. Pot haver-hi edificis que no tinguen aquest títol, però en les escriptures de cada pis pot constar el coeficient de cada veí en relació amb el total de l'edifici. D'altra banda, l'absència de títol no indica que no hi haja una comunitat de propietaris, encara que sí que serà necessari aplicar la llei que regeix la propietat horitzontal.

En primer lloc cal anar al Registre de la Propietat que corresponga a la finca i sol·licitar la còpia del títol constitutiu de la propietat horitzontal. Després s'ha d'adquirir un Llibre d'Actes i sol·licitar que el segellen en el Registre de la Propietat. Després d'això, cal convocar una junta de propietaris i nomenar president i administrador per un any, per elecció o per sorteig. Els dos càrrecs poden recaure en la mateixa persona si així ho s'acorda. També cal definir com seguiran els torns d'aquests càrrecs. A més, serà necessari sol·licitar a Hisenda el CIF de la comunitat. Per fer-ho l'habitual és emplenar un imprès censal (que es facilita a Hisenda) firmat pel president, i portar el Llibre d'Actes, còpia de la primera pàgina, còpia de l'acta del nomenament de president i còpia del DNI del president. En la junta també s'hauria d'aprovar una quota per a despeses ordinàries, una contribució per a constituir un fons de reserva, l'autorització al president per a obrir un compte bancari de la comunitat, passar la titularitat del subministrament elèctric a la comunitat de propietaris i domiciliar el pagament en el compte bancari comú. Si es desitja, es pot discutir la necessitat d'obres a l'edifici i la sol·licitud de pressupostos per a acordar en una junta següent les obres i les derrames corresponents a cada propietari.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions