Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Vuit vegades menys calòrica que la maionesa

/imgs/20070401/img.analisis1.01.jpgS'ha analitzat l'etiquetatge, la composició nutricional, la qualitat i l'estat higienicosanitari i s'ha sotmès a tast set mostres de tomaca fregida: cinc d'elaborades amb la recepta convencional i dues que diuen estar elaborades "a l'estil casolà". Els seus formats van variar entre els 340 i els 570 grams, presentats tant en pots de vidre com en llaunes o brics. Els preus es mouen entre els 1,11 euros/kg de Solís i els 4,97 euros/kg de Pedro Luis.

La tomaca fregida és una salsa que s'elabora a partir de tomaca (bé amb tomaca natural, suc de tomaca, puré, pasta o concentrat de tomaca), sotmesa a un procés de cocció amb oli vegetal, amb l'afegiment opcional de determinats ingredients (els més habituals són sucre, sal, ceba, all i altres hortalisses) i tot això envasat en recipients tancats hermèticament i conservat mitjançant el tractament tèrmic adequat. A més de tomaca, oli, sal, sucre i altres hortalisses, s'hi permet l'ús de diversos additius com ara espessidors (midó de blat moresc), acidulants (àcid cítric), aromes i fins i tot potenciadors del sabor com el glutamat monosòdic. Solís i Apis declaren l'ús d'aquest component, permès però innecessari. Orlando "a l'estil casolà" és l'única conserva que afirma no incloure cap tipus d'additiu.

Helios és l'única salsa que no fa cap esment a la proporció de tomaca en la llista d'ingredients. Entre la resta de les salses, la menor quantitat correspon a Hero, que, segons diu l'etiquetatge, utilitza 157 grams de tomaca per elaborar 100 grams de salsa, i la quantitat més gran apareix en Orlando "a l'estil casolà", que afirma utilitzar 195 grams de tomaca per cada 100 grams de salsa. La resta de productes anuncien entre 160 i 170 grams de tomaca.

La importància de l'oli

L'ingredient més car d'aquest producte és l'oli. Segons la norma, aquest greix ha de representar un mínim del 3% de la seua composició. La mitjana de l'estudi es troba en un 4% (la proporció més alta és el 6,4% d'Orlando "a l'estil casolà" i la menor és el 3,3% d'Hero). També s'exigeix que l'oli utilitzat siga d'origen vegetal. En cinc de les conserves (Helios, Hero, Solís, Apis i Orlando "a l'estil casolà") es fa servir oli de gira-sol, que aporta greixos poliinsaturats, matèria que també aporta la tomaca fregida Orlando convencional, però utilitzant oli de soja. En Pedro Luis s'afegeix oli d'oliva, i amb aquest, greixos monoinsaturats. El consum de qualsevol dels tres tipus de greixos contribueix a reduir els nivells de colesterol i de triglicèrids en la sang.

Aigua i hidrats de carboni

De cada 100 grams de salsa de tomaca, més del 75% és aigua. En l'anàlisi, la humitat va variar des del 77% d'Helios fins al 88% de Pedro Luis, la més líquida, aspecte valorat negativament pels consumidors en el tast. El segon component més abundant són els carbohidrats, que representen prop de l'11% del producte. La gran majoria són sucres (una mitjana del 8% de l'aliment) utilitzats per reduir l'acidesa (sucre comú o sacarosa, present en totes les mostres, i xarop de glucosa i fructosa, detectat en Helios, Solís i Apis) i la resta és midó que s'afegeix com a espessidor (apareix en totes les salses excepte en Orlando i Pedro Luis, les dues declarades d'estil casolà). La proporció més alta d'hidrats de carboni (15,8%) i de sucres (10,6%) es troba en Helios, i la més baixa en Pedro Luis (5,6% d'hidrats de carboni i 5,5% de sucres). La resta se situa al voltant del 10% de carbohidrats i el 7,5% de sucres.

Poc calòriques

La salsa de tomaca aporta de mitjana unes 86 calories per cada 100 grams, resultat del contingut de carbohidrats i de greixos procedents de l'oli que s'usa per a la seua elaboració. En comparació amb altres salses amb usos semblants, la càrrega energètica de la tomaca fregida és sensiblement inferior. Així, la maionesa o la salsa allioli contenen, de mitjana, unes 680 calories per cada 100 grams (els més greixosos i energètics); la salsa de formatge o rocafort baixa fins a les 365 calories/100 g; mentre que la salsa barbacoa, la mostassa i el quetxup, juntament amb la mateixa tomaca fregida, són les menys energètiques i cap arriba a les 100 calories.

Les proteïnes són escasses, de mitjana un 1,3%, i a més d'un baix valor biològic. Les quantitats es van situar entre el 0,8% de Pedro Luis i l'1,8% d'Hero. Tenint en compte els continguts dels tres macronutrients principals, es conclou que les salses més calòriques són la d'Helios (101 cal/100 g) i Orlando "a l'estil casolà" (100 cal/100 g). Per contra, la més lleugera és la de Pedro Luis (68 cal/100 g).

Un altre component destacable és la sal, afegida com a ingredient en totes les mostres estudiades. La tomaca fregida aporta, de mitjana, un 1,5% de sal, xifra que significa uns 590 mil·ligrams de sodi per cada 100 grams de salsa i situa la tomaca fregida com un producte amb una quantitat elevada de sodi. Dels set productes, Pedro Luis destaca per la baixa presència d'aquest condiment; el seu contingut és d'un 0,49% de sal, mentre que en la resta de les conserves, a prou distància, el contingut va variar des de l'1,3% d'Orlando "a l'estil casolà" fins a l'1,78% d'Hero, la salsa més salada. Per l'elevada aportació de sal, els qui han de controlar la ingesta de sodi en la dieta ?perquè pateixen d'hipertensió, afeccions renals i cardíaques, retenció de líquids, etc.-, hauran d'evitar aquestes salses comercials i d'altres que incorporen sal en la composició. Es consideren aliments amb un alt contingut de sal aquells que arriben a un 1,8% de sal en la composició.

Denominacions sense massa fonament

Continuant amb l'etiquetatge, el de tots els productes estudiats s'ajusta als requisits exigits excepte el de la salsa Orlando "a l'estil casolà", ja que en l'etiquetatge es representen en imatges oli, alls i cebes, però en la llista d'ingredients no s'especifica la quantitat utilitzada de cada un d'aquests tal com indica la norma. Finalment, per bé que sense considerar-ho un incompliment de norma, no semblen adequades les denominacions de venda d'Orlando i Pedro Luis, les dues "Tomaca fregida a l'estil casolà", i Apis "Tomaca fregida sabor tradicional" per ser denominacions de fantasia (no estan previstes en la norma) i poden arribar a confondre el consumidor perquè no són d'elaboració casolana sinó industrial. Com a aspecte positiu cal destacar que sis de les set mostres inclouen la informació nutricional del seu producte; està absent en la salsa d'Helios.

A això s'afegeix que les set conserves de tomaca fregida s'ajusten a tots els paràmetres de qualitat assignats a aquest tipus de salses i el seu estat higienicosanitari, comprovat amb les anàlisis microbiològiques pertinents, va ser satisfactori. La millor relació qualitat-preu correspon a la tomaca fregida Solís, la més barata de l'estudi (1,11 euros el quilo). Pedro Luis és la salsa amb la composició nutricional més equilibrada, però també el producte més car i el que menys va agradar als consumidors.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions