Melodies curioses / Bloc:"Blogs and Docs" / Web: "Ahmet Zahid"

1 Abril de 2007

Melodies curioses / Bloc:"Blogs and Docs" / Web: "Ahmet Zahid"

Navegar a la carta

Melodies curioses a Youtube

/imgs/20070401/img.internet-2.01.jpg Durant anys ha sigut una frase clàssica contestar que una cosa era “més difícil que taral·larejar la melodia del Telenotícies”, i també que el nostre interlocutor era tan complicat com -ballar la sintonia de “El hombre y la tierra”-. Ara, però, amb l’arribada del canal de vídeos en flaix de Youtube s’ha obert una porta a tota classe de personatges pintorescos i extravagants perquè demostren les seues habilitats. Així, actors, cantants, músics, o simplement gent sense un talent especial han mostrat que a Internet la vergonya és el primer que es perd. En l’apartat dels músics destaca l’afany per interpretar les melodies més impossibles i inversemblants, com ara els politons passats pel piano o els àudios de les màquines de marcianets, convertides magistralment en peces per a flauta solista.

“Super Mario Bross”

Si hi ha un geni absolut de la interpretació politònica, mecànica i especialment simple de les màquines de marcianets del tipus Arcade, aquest és el flautista nord-americà Greg Patillo. La seua peça sobre el videojoc “Super Mario Bross” no només té un ritme i una fidelitat envejables respecte de l’original, sinó que també està dotada d’ànima i plena de nostàlgia pels temps en què els adolescents perdien hores i monedes de cinc duros a les sales de jocs. Eren els vuitanta.

“Barri Sèsam

/imgs/20070401/img.internet-2.02.jpg Ací també demostra Greg Patillo un amor desmesurat pel final de la dècada dels setanta i el començament de la dels vuitanta amb la seua versió de Barri Sèsam. L’usuari pot activar el vídeo i deixar-se portar per la música mentre circularan per la seua ment les siluetes d’Epi, Blai, Gustau, el monstre de les galetes o, per als més joves, també Espinete.

“Superdetectiu a Hollywood”

/imgs/20070401/img.internet-2.03.jpg La melodia de la popular comèdia del 1984 protagonitzada per Eddie Murphy té també nombroses interpretacions. Entre elles hi ha aquesta peça per a piano que un cert “GovernorWatts” ofereix com a alternativa a la de la sèrie “L’inspector Gadget”, sens dubte una de les més populars i esteses per la xarxa. Tota una ostentació de virtuosisme musical-televisiu.

“Inspector Gadget”

/imgs/20070401/img.internet-2.04.jpg De nou Greg Patillo demostra que no té rival a dotar d’ànima i ritme les músiques menys amables a l’orella en primera instància. La seua interpretació a la flauta de “L’inspector Gadget” és digna de sonar en la millors sales d’acid jazz del país.

“Tetris”

/imgs/20070401/img.internet-2.05.jpg No hi ha una altra peça millor per demostrar que les màquines d’Arcade dels vuitanta estaven farcides de romanticisme, aires eslaus i utopies adolescents, que la melodia del Tetris, el joc geomètric en què calia encaixar les peces en un puzle bidimensional a mesura que anaven caient des de dalt de la pantalla. En mans de l’intèrpret del vídeo, que demostra gran mestria al piano, tot siga dit, la incomparable melodia es confon amb les danses hongareses de Franz Liszt, les masurques de Chopin o els “schrezos” de les simfonies i concerts de Beethoven.

Cada mes un bloc:

“Blogs and Docs”; tot sobre el cine documental

/imgs/20070401/img.internet-2.06.jpg A Elena Ortega Oroz i M. Martí Freixas els uneix la passió pel cine documental, el fet que els dos voregen la trentena i que editen junts “Blogs and Docs”, un interessantíssim bloc amb vocació de revista culta per on passa tot el que cal saber sobre els documentals, un gènere que actualment està en auge a Espanya, en especial arran de la feina feta per diverses escoles especialitzades a Barcelona. A “Blogs and Docs” s’inclou informació sobre tots els festivals, concursos, projectes i nous realitzadors del gènere documental. També s’anuncia la sortida en diversos formats (DVD, descàrrega, flaix) de tots els títols de realitzadors espanyols, i s’enllaça amb blocs sobre documentals d’altres països europeus. El contingut del bloc es completa amb emissions en vídeo flaix (el que es coneix com “vlog” o “videobloc”) experimentals, i s’ofereix en un paquet mensual que s’ordena per vídeos, novetats i ressenyes i articles de fons, fet que en reforça la vocació de revista.

La pàgina del mes

“Ahmet Zahid”

/imgs/20070401/img.internet-2.07.jpg Ahmet Zahid és conegut com el “cronista de les Maldives”, i no tan sols per la bellesa, el color i la serenitat que transmeten les seues fotografies, sinó també perquè Zahid ha trobat en Flickr (la pàgina per a publicar i compartir fotos més utilitzada) la forma de comunicar amb el món aquesta tancada societat islàmica resident en un paradís de milers d’illetes. Aquest fotògraf professional és una de les dues persones de les Maldives amb permís per a tenir compte en Flikr, i des de la seua pàgina ofereix una visió de paisatges exuberants, mars cristal·lins i palmeres de llargues tiges, però també de les tradicions, els problemes i els anhels d’un dels col·lectius humans més dispersos, desconeguts i aïllats del món.