Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Ulleres de sol, 20 mostres analitzades

/imgs/20010701/analisisb01.jpg Totes compleixen els requisits que imposa la normativa, però algunes només són adequades per a intensitats suaus de lluminositat solar Amb l'arribada del bon temps, les ulleres de sol es converteixen en gairebé imprescindibles. El seu ús s'estén cada vegada més, mentre van adquirint una gran rellevància com a complement més subjecte als vaivens de la moda. De fet, les empreses d'òptica competeixen avui amb les propostes de dissenyadors de roba reconeguts, marques de moda i boutiques i botigues de complements, que presenten la seva pròpia línia d'ulleres de sol. En aquest context, alguns usuaris afavoreixen aquesta funció estètica i simbòlica de les ulleres de sol sobre la seva comesa pràctica i, malgrat tot, principal: la protecció dels nostres ulls davant la radiació lluminosa.

La legislació europea considera les ulleres de sol com a equip de protecció individual (EPI) i les sotmet a una normativa que estableix exigències de qualitat que han de complir per incorporar la marca CE. La idea essencial sobre la que gira aquesta legislació comunitària és que unes ulleres de sol han de protegir eficaçment contra les radiacions nocives procedents del sol sense que això afecti negativament l'apreciació dels colors i el contrast de la imatge per part de l'usuari.

Òbviament, el criteri clau per encertar en l'elecció d'unes ulleres de sol és l'ús al que es destinaran. I els factors fonamentals que el determinen són el filtre de protecció i el color del vidre, directament relacionats amb la intensitat lluminosa i el tipus de radiació que arribarà als ulls de l'usuari. Altres elements de decisió (deixant a part els purament estètics, del tot subjectius) són el disseny de la muntura, que no ha de ser massa petita (ja que implica lent de mida petita) ni quedar allunyada del rostre, ja que augmentaria l'absorció de la radiació ultraviolada en afegir-se la que prové dels laterals. Però hi ha d'altres qüestions que defineixen la qualitat de les ulleres de sol i, en general, de qualsevol ullera, com la resistència de la muntura, el seu disseny o els materials de la muntura.

Les funcions bàsiques d'aquestes ulleres són esmorteir parcialment la intensitat lluminosa, protegir contra la radiació ultraviolada i disminuir l'efecte d'enlluernament. Aquestes són algunes de les variables estudiades per CONSUMER en la seva anàlisi de 20 ulleres de sol, adquirides en botigues d'òptica i boutiques de roba i complements. La diferència de preus entre les mostres analitzades va ser enorme. Les més econòmiques eren els models de Base (1.500 pessetes), Springfield (2.490 pessetes), Jota (2.780 pessetes), Fosco i ZA Accesories (3.995 pessetes), les cinc adquirides en botigues de roba i complements. Les més cares van ser Oakley (27.700 pessetes), Gucci (24.500 pessetes) i Giorgio Armani (20.020 pessetes). El cost mitjà va ser d'unes 11.000 pessetes. Neklot, MS F Basic, West, SunGeart Sport, Massimo Dutti, Dirty Dog i Police costen menys que la mitjana i els models estudiats de Persol, Carrera, Ray Ban, Diesel i Eassun se situen per sobre de les 11.000 pessetes.

Es va comparar la informació tècnica que proporcionen les seves etiquetes al consumidor, la qualitat de visió que ofereixen, la protecció que aconsegueixen davant la radiació solar, l'estat de les lents i la seva resistència davant la inflamabilitat, la radiació, les possibles caigudes, cops i rascades.

La normativa, com s'ha avançat, recull una sèrie de nivells màxims o mínims que cal tenir en compte, de compliment obligat perquè les ulleres puguin incorporar la marca CE, que totes les mostres porten.

Conclusions

Només el 15% d'aquestes ulleres de sol incorporen garantia (no obligatòria en aquest producte) i al 55% els falta informació que la normativa defineix com a obligatòria. Únicament els models de Ray Ban, Persol, Dirty Dog, Oakley i Giorgio Armani (tots costen 10.000 pessetes o més) eren correctes quant a informació al consumidor, encara que a Oakley i Giorgio Armani es van anotar discrepàncies entre la categoria de filtre declarada i la determinada per CONSUMER al laboratori.

La normativa estableix cinc categories de filtre segons el percentatge de lluminositat que transmet la lent. Onze de les vint mostres presentaven un filtre de categoria 3, la qual cosa equival a una protecció elevada, indicada per a situacions de lluminositat forta com el sol de la platja al migdia. Hi havia també lent de categoria 1 (mínima protecció, per a dies semiennuvolats), 2 (sol suau) i 4 (màxima protecció, per a esquí, muntanya, mar...), però cap de la categoria 0 (interiors i cel cobert). La transmissió en l'ultraviolat, tant en el rang complet, com en els raigs UVA i UVB va ser molt baixa i d'acord en tots els casos amb les directrius legals. Oakley va ser la que més esmorteeix la transmissió de radiació visible (6%), al contrari que Fosco (71%). D'altra banda, deu mostres van superar una transmissió en l'infraroig del 80%, de menys rellevància per a la nostra visió quant a la seva procedència del sol. Base i Fosco van proporcionar la protecció més baixa davant l'enlluernament provocat per la llum blava (al voltant del 70% de transmissió).

Tot i que la protecció de la lent és conforme a la norma en tots els casos, qui busqui prestacions correctes en aquest apartat pot optar per les més barates d'aquesta comparativa, Base UV 400 Protection, que resulten adequades per a una lluminositat solar moderada i costen només 1.500 pessetes, si bé no adjunten estoig per conservar-les de cops o rascades.

Si l'usuari vol unes ulleres que aportin la informació tècnica que exigeix la normativa, la mostra més econòmica que compleix aquest requisit important i obligatori és MS F Basic, que costa 5.400 pessetes i és adequada per a una lluminositat solar mitjana. Per a qui busca ulleres que serveixin per a situacions de lluminositat forta i també vulgui una informació satisfactòria sobre el producte, l'alternativa més interessant és Massimo Dutti 7000 690 500, que costa 7.985 pessetes.

D'altra banda, la qualitat de visió de les ulleres de sol depèn en gran part de la fidelitat cromàtica o absència de distorsió en la percepció de colors. Era correcta en totes les mostres, i només el model de Springfield s'apropa, però sense superar-lo, al límit del coeficient d'atenuació visual relativa per al color verd, un índex matemàtic que informa de la distorsió i que és important, en aquest cas, per distingir el color verd dels semàfors.

A més, les ulleres de sol per a usuaris sense problemes de visió han de ser òpticament neutres, no han de ser graduades. Jota va presentar una lleugera potència òptica (+0,12), però inferior a l'admesa. D'altra banda, bombolles, estries, ratlles i altres defectes en la massa o a la superfície de la lent perjudiquen la qualitat de visió. A l'anàlisi només es van detectar ratlles superficials en una de les dues lents de cinc ulleres.

No tot és la protecció davant la llum

La norma estableix també uns paràmetres mínims de resistència mecànica i a l'impacte, com també a la inflamabilitat i a la radiació, que determinaran la durabilitat i l'envelliment de les ulleres. Totes les mostres van presentar un comportament satisfactori en aquest important apartat.

La majoria de les lents eren de color verd, que es considera òptim per la seva fidelitat cromàtica i el seu comportament en ambients de gran lluminositat. Per tant, cal concloure que les 20 ulleres de sol estudiades compleixen satisfactòriament la seva funció i les normes de qualitat que la legislació estableix i que serà l'ús al qual es pensen destinar i els aspectes no estudiats (materials de la muntura, qualitat del disseny...) i d'altres de més subjectius (relacionats amb aspectes estètics i de moda) els que, en bona lògica, inclinaran la balança a favor d'unes o altres.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions