Fundació Grup Eroski

Una Fundació per al consumidor

La Fundació Grup Eroski es presenta amb l'objectiu d'informar els consumidors, preservar el medi ambient i promoure la responsabilitat social
1 Juliol de 2001
Img miscelanea listado

Una Fundació per al consumidor

/imgs/20010701/miscelanea01.jpg
La Fundació Grup Eroski es va presentar a Madrid el 20 de juny passat en un acte social en el qual el seu president, Constan Dacosta, va destacar que “des de fa trenta anys, el Grup Eroski dedica el 10% dels seus beneficis a la defensa dels drets i interessos dels consumidors, per la qual cosa la Fundació Grup Eroski és un pas més en la nostra trajectòria”.

Aquesta Fundació porta tres anys treballant amb aquesta identitat en l’àmbit de l’ajuda al consumidor, la protecció del medi ambient i la col·laboració amb campanyes de responsabilitat social, però és ara quan s’ha vestit definitivament de llarg per donar a conèixer les seves activitats. El seu objectiu essencial és proposar als consumidors solucions i respostes davant d’un entorn tan canviant com el que vivim. I és fruit de l’esforç de milers de consumidors i treballadors associats a Eroski i Consum, cooperatives líders en el sector de distribució que s’han caracteritzat des de fa dècades per la seva sensibilitat cap al món del consum i els temes socials i mediambientals.

Les aportacions del Grup Eroski permeten a la seva Fundació promoure accions a favor dels consumidors, realitzar campanyes de divulgació, editar revistes i guies, oferir beques, col·laborar amb organitzacions d’ajuda al Tercer Món i amb campanyes solidàries de recollida d’aliments, joguines, llibres de text, etc. Són els consumidors els que promouen aquestes accions, ja que una part de les seves compres es destina a proporcionar més qualitat de vida per a tots.

Aquesta Fundació es regeix per un patronat on estan representades les societats que formen el Grup Eroski, els consumidors i un grup d’experts que aporten els seus coneixements en matèries com salut, medi ambient, solidaritat, noves tecnologies… I disposa d’un ampli equip tècnic multidisciplinar que es manté a prop dels consumidors per desenvolupar un projecte social i humà permanentment atent a les necessitats dels ciutadans.

La Fundació Grup Eroski és una entitat viva i participativa que aporta informació útil i pràctica a tota la comunitat. I és també una organització que es compromet a vetllar per l’ètica i la transparència en tot el que concerneix als consumidors. El treball s’orienta en tres grans línies: informació al consumidor, innovació i iniciatives socials i promoció del desenvolupament sostenible.

Informació al consumidor

Una de les peces angulars de la Fundació és Consumer, la revista de consum de més tirada del país que s’ha consolidat com una publicació que proporciona informació pràctica, veraç i de rigor tècnic que resulta de gran utilitat per a la vida quotidiana. Des d’ara, la revista (que ja era a Internet des del gener de 1998) es podrà consultar a la Xarxa a www.consumer.es, el nou portal de consum. D’altra banda, l’internauta pot accedir a les notícies i iniciatives d’aquesta Fundació a www.fundaciongrupoeroski.es. Els socis i amics de la Fundació Grup Eroski disposen de la seva pròpia pàgina web: www.amigos.fundaciongrupoeroski.es

Aquesta entitat sense ànim de lucre també desenvolupa una tasca de formació mitjançant escoles del consumidor, aules de consum, conferències, congressos i jornades diverses, assessoria per a la compra de joguines, escola en línia per a les compres per Internet, etc.

Innovació i iniciatives socials

A més de tenir un laboratori propi d’anàlisi de productes, la Fundació Grup Eroski promou beques i ajuts a la investigació en bioètica, biotecnologia i seguretat alimentària. I proposa iniciatives socials com el lliurament de donatius a ONG, els contractes laborals per a persones discapacitades, les campanyes de Comerç Just i de recollida d’aliments, roba, joguines i llibres de text per a persones necessitades. D’altra banda, recolza i fomenta la diversitat cultural amb accions de promoció de l’art, la llengua i les tradicions locals. A més, signa convenis amb entitats culturals i patrocina programes literaris.

Desenvolupament sostenible

La protecció del medi ambient ocupa un lloc rellevant en aquesta Fundació, que fomenta accions ecològiques en els punts de venda del Grup Eroski ¿bosses reutilitzables, recollida de bosses-samarreta, campanyes de sensibilització…¿ en programes d’ajuda a iniciatives relacionades amb el medi ambient i l’entorn local, o en projectes de desenvolupament sostenible per al Tercer Món. L’aposta de publicar a Internet bona part dels continguts informatius que es produeixen a la Fundació Grup Eroski permet, a més d’arribar a més audiència, un estalvi considerable de paper, amb les implicacions mediambientals positives que això suposa.

Els protagonistes

El consumidor és el protagonista indiscutible de la Fundació Grup Eroski, i els milers de socis que la integren posseeixen la targeta “Amic de la Fundació Grup Eroski” que els vincula a les accions que emprèn l’entitat. De tota manera, no s¿ha d’oblidar que són els clients dels establiments del Grup Eroski qui, amb la seva compra, fan possible la tasca d’aquesta entitat, ja que part dels beneficis del Grup Eroski es destina a la Fundació Grup Eroski a través del Fons d’Educació i Promoció de les cooperatives Eroski i Consum i de les aportacions d’altres societats que formen el Grup Eroski. Aquest projecte de persones i per a persones acorda, a més, convenis de col·laboració amb institucions, associacions, fundacions, museus, universitats, instituts d’investigació i ONG.

Tres webs en un

Consumer.es és molt més que un simple canvi d’adreça electrònica de la revista CONSUMER. Es tracta d’un pas més (en aquest cas, vinculat a les possibilitats que les noves tecnologies obren a la comunicació) en l’aposta de la Fundació Grup Eroski per oferir informació útil, pràctica i de garantia als consumidors. En aquest web, l’internauta hi trobarà tota la revista CONSUMER i les quatre guies pràctiques CONSUMER que ja han fet el pas cap al que és digital (De Santiago a Roncesvalles, 18 Museos de Bellas Artes, 21 Parques Naturales i Casi todo sobre 100 ONGs) i, a més, s’incorporen tres canals complets (economia domèstica, nutrició i bricolatge) i una secció de notícies sobre la vida quotidiana que s’actualitza tots els dies de l’any. De tota manera, Consumer.es és només un dels tres eixos sobre els que es vertebra la presència de la Fundació Grup Eroski a Internet. A fundaciongrupoeroski.es hi ha les notícies i iniciatives que des de la Fundació Grup Eroski es duen a terme en els nostres temes prioritaris d’actuació, com el medi ambient o la responsabilitat social. I els internautes que vulguin conèixer el que la Fundació Grup Eroski els pot oferir tenen amigos.fundaciongrupoeroski.es, un lloc-web dissenyat per conèixer a fons tots els avantatges que comporta fer-se Amic de la Fundació Grup Eroski. Els tres webs, malgrat ser independents, s’interrelacionen perquè la navegació entre si sigui fluïda i l’internauta trobi en cada moment la informació que busca. A més, tant la revista CONSUMER com les notícies i iniciatives de la Fundació Grup Eroski estan plasmades en cinc idiomes: castellà, euskera, català, valencià i gallec. I tot el lloc-web és accessible per a persones discapacitades, ja que s’ha dissenyat una versió especial perquè usuaris amb problemes motors o visuals puguin accedir als continguts de la forma més senzilla i còmoda que permeten les noves tecnologies.

Però, per què Internet? Els 340.000 exemplars mensuals de la revista CONSUMER i les tirades successives de les guies pràctiques (l’única que encara no està present a Internet, la de salut i alimentació, està a punt d’esgotar-se en la seva segona edició sobre paper) resulten insuficients per arribar a tots els consumidors interessats a rebre aquestes informacions. Es necessitava una nova via perquè qui ho vulgui pugui accedir a la informació més pràctica per a la vida quotidiana. Internet permet oferir als interessats tots aquests continguts d’una forma ràpida, àgil i directa.