Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Seguretat en zones de bany : No és mai suficient

Es calcula que més d'un centenar de nens moren cada any a Espanya ofegats en platges, piscines, rius i embassaments

/imgs/20010701/informe01.jpg
Cada any es produeixen al nostre país mig centenar de lesions medul·lars a causa de capbussons, xifra que suposa el 6% del total d’aquest tipus de lesions. Es tracta, al voltant del 85% dels casos, de nois de 15 a 25 anys que no adopten les precaucions degudes abans de submergir-se a l’aigua. L’ofegament, per la seva part, és una de les principals causes de mort infantil. Entre 70 i 150 nens moren cada any a Espanya ofegats en piscines, platges, rius i embassaments, i el 80% d’aquestes morts per ofegament es produeix a la piscina de casa, segons la Federació Espanyola de Salvament.

Aquestes xifres adquireixen més vigència en el període estival, més procliu a que la gent recorri a banys i capbussons per calmar la calor, i se sumen a l’elevat índex de rescats sense conseqüències greus que els socorristes efectuen a les platges per picades de meduses o eriçons de mar que han d’atendre, talls de digestió i rampes musculars que es produeixen a l’aigua i la molesta dermatitis que pot provocar el clor de les piscines.

En les línies següents CONSUMER aporta informació pràctica per evitar situacions de perill a les zones de bany de les nostres costes i de l’interior, i per saber com actuar davant circumstàncies menys greus, però enutjoses, com un contagi de fongs a la piscina.

Compte amb els capbussons. Les lesions de columna són un dels accidents més perillosos que es poden patir en zones aquàtiques, pel perill de pèrdua de mobilitat que comporten. La causa més comuna de lesions a la columna és el capbussó en una ona, després de tocar fons amb l’esquena o el clatell, mentre que el 10% dels casos és produït per salts des de trampolins, plataformes altes o miradors.

A més de la major o menor profunditat de l’aigua, per prevenir aquestes lesions és fonamental una bona tècnica d’immersió a l’aigua. Hi ha dues regles bàsiques: comprovar la profunditat de l’aigua i realitzar la primera immersió dempeus, i saltar sempre amb els braços estesos cap a davant. Les velocitats assolides en aquests capbussons no permeten veure el fons, fins i tot en aigües clares, i sovint no hi ha temps per reaccionar. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la majoria de les lesions es produeixen en aigües poc profundes, de menys de metre i mig de profunditat. Busseig: compte amb la descompressió. A més de sotmetre’s a pressions més altes de les habituals, practicar submarinisme implica una reducció de la capacitat dels sentits: sota l’aigua es perd visibilitat, els sons es perceben de forma diferent i el tacte varia. Per això, es recomana bussejar en grup o en parelles, ja que el bussejador inexpert es pot desorientar. També és aconsellable tenir una bona preparació física, amb el cor i els pulmons en bon estat, ja que la immersió provoca canvis en el sistema cardiovascular. El major risc associat al submarinisme és el relacionat amb el procés de descompensació o ascens ràpid, que pot causar vòmits, marejos, dolors a les articulacions i fins i tot pèrdua de la consciència.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions