Dièsel versus gasolina

El dièsel compensa a llarg termini

1 Juliol de 2001
Img economia listado

Fa 10 anys, només 13 de cada 100 cotxes que es compraven al nostre país eren de motor dièsel. Les coses han canviat dràsticament: el 2000 es van vendre a Espanya 733.500 turismes de motor dièsel, cosa que representa el 53% dels cotxes venuts aquell any. La tendència és clara, cada vegada es compren més cotxes dièsel.

El dièsel compensa a llarg termini

/imgs/20010701/economia01.jpg
I, d’explicacions, no en falten: els dièsel consumeixen menys combustible i, a més, aquest és encara un 15% més barat que la gasolina, cosa que permet estalviar entre 2 i 4 pessetes per quilòmetre recorregut, i a això s’afegeixen les millores tècniques (funcionament més suau i és menys sorollós) i de prestacions (més potència i agilitat del motor) dels dièsel. Avui, de fet, són minoria els qui defensen a ultrança allò d'”on hi hagi un motor de gasolina, que s¿apartin els dièsel”… Potser per equilibrar la balança, un cop d’ull a l’evolució dels preus del carburant en els últims anys revela que el cost del gasoil es va apropant al de la gasolina i, a més, els dièsel encara costen un 15% més que els seus cotxes equivalents en gasolina, si bé el tipus de motors dièsel influeix en el seu preu: convencionals, turbodièsel, turbodièsel d’injecció…

La tria no és fàcil: em compensa pagar 250.000 pessetes o més de diferència per estalviar-les en el futur? La clau per encertar és calcular el nombre de quilòmetres que pensem fer amb el nostre cotxe. Per poc que ens apropem als 15.000 quilòmetres l’any, compensa el sobrecost del motor dièsel. Perquè la reducció de la despesa quotidiana que representa el consum de combustible compensa. I el manteniment del dièsel suposa un cost similar o fins i tot inferior, segons la versió, al de gasolina.

Menys diferències

Fins fa poc més de deu anys la raó objectiva de la compra d’un vehicle dièsel es basava en el baix preu del gasoil respecte a la gasolina i en un menor consum. Per contra, a més d’un preu superior, havia de suportar vibracions, soroll i un conjunt més limitat de prestacions.

Avui, les coses han canviat radicalment: la diferència de preu entre el gasoil i la gasolina ha disminuït (un litre de gasolina de 95 octans ronda les 140 pessetes; un de gasoil, les 120) i els consums de tots dos tipus de motors han baixat considerablement respecte als de fa una dècada, si bé el dels dièsel continua sent inferior.

La demanda d’aquest tipus de motors ha contribuït a fer que els fabricants inverteixin en investigació tecnològica. Gràcies a l’electrònica han desaparegut els tradicionals inconvenients del dièsel: menys reprís, velocitat punta i més soroll. Els motors dièsel d’injecció directa ofereixen ja prestacions similars als de gasolina. I, gràcies als nous recobriments i aïllaments, s’han reduït els sorolls i les vibracions. Respecte al medi ambient, la contaminació del gasoil s’ha reduït fins a nivells semblants als de la gasolina sense plom.

Dièsel, estalvi a llarg termini

Val la pena preguntar-se si l’estalvi quotidià que suposa menys consum i cost del gasoil és suficient per decantar-se per un cotxe dièsel i desestimar el preu de compra inferior d’un equivalent de gasolina. Si es fan els comptes, es comprova que només als molt aficionats al motor de gasolina que no es poden pagar un turbodièsel d’injecció i als qui fan menys de 15.000 quilòmetres l’any o pretenen vendre el seu cotxe en menys de 8 o 10 anys, els resulta rendible que el cotxe sigui de gasolina. Si l’estalvi en el moment de compra no és fonamental, el dièsel serà la millor opció per a la majoria dels usuaris.

Més valor de revenda

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que, segons els especialistes, al mercat de segona mà un vehicle amb motor dièsel d’injecció es deprecia un 5% menys que el seu equivalent de gasolina. Una altra dada: no és difícil aconseguir el 50% del preu original per un dièsel de quatre o cinc anys. Es compra més car però també es pot vendre més car. Tanmateix, després de l’aparició dels motors turbodièsel d’injecció, la cotització dels dièsel antics ha descendit.

Manteniment i avaries

El cost de manteniment d’un cotxe ve marcat per la periodicitat de les revisions, que fixarà el fabricant, i per la freqüència i el tipus de canvis de peces i el seu cost. Els motors de gasoil són més resistents que els de gasolina (duren més quilòmetres en bones condicions d’ús) i el seu manteniment resulta una mica més barat ja que, segons confirmen especialistes i professionals, els dièsel sofreixen menys avaries. Però les reparacions en els motors de gasoil són més cares, a causa del preu de les peces de recanvi, que és més elevat, i el temps superior de mà d’obra per a la reparació, que s’incrementa per la complexitat de la mecànica dels motors de gasoil. Cada marca i model proposa el seu propi quilometratge per a les revisions (des de cada 5.000 fins a cada 15.000 quilòmetres) i fins i tot l’oli de recanvi que cal utilitzar, que pot tenir preus ben diferents.

Fer comptes

Una bona fórmula per comprovar si ens interessa comprar un dièsel és contrastar les diferències d’un mateix model alimentat pels dos tipus de motors. Escollim el cotxe més venut a Espanya, el Citroën Xsara. La versió de gasolina 1.6 i SX, de 110 CV de potència, costa 2.500.000 pessetes i consumeix una mitjana homologada de 6,9 litres cada 100 km. La versió dièsel més equiparable és el 2.0 Hdi, de 90 CV, amb un consum mitjà de 5,4 litres i un preu de 2.800.000 pessetes.

És a dir, el dièsel costa 300.000 pessetes més, les prestacions són similars i el seu consum és 1,5 litres inferior cada 100 km que el de gasolina, si bé circulant per ciutat la diferència és encara més gran.

Considerant la diferència de preu entre la gasolina i el gasoil i el consum dels dos models, seran necessaris entre 150.000 i 180.000 km per fer rendible la diferència de preu. Aquesta xifra, traduïda a anys segons la mitjana de quilometratge del nostre país (15.000 km l’any), revela que hauríem d’usar el cotxe entre 10 i 13 anys per amortitzar el sobrecost del dièsel. Es recomana optar per un dièsel si se superen els 20.000 km l’any, i fins i tot amb menys, si s’usa el cotxe fins al final de la seva vida útil en bones condicions.

De tota manera, abans de treure conclusions hem de comparar els costos entre les versions gasolina i dièsel del model que ens interessa i d’altres marques. El món del cotxe és molt canviant i els preus varien. S’han d’aprofitar les ocasions i ofertes, ja que en aquesta decisió ens hi juguem massa diners com per improvisar.