Parcs de lleure

Bona oferta de lleure i serveis, però deficients quant a seguretat

1 Juliol de 2001
Img temap

Quatre dels set parcs estudiats suspenen quant a seguretat i els altres tres aproven amb només un “acceptable”

Bona oferta de lleure i serveis, però deficients quant a seguretat

/imgs/20010701/tema01.jpg
Gairebé set milions de persones visitaran aquest any els tres parcs temàtics espanyols, Port Aventura (Tarragona), Isla Mágica (Sevilla) i Terra Mítica (Alacant). Aquesta forma d’entreteniment, en la qual també cal incloure els parcs d’atraccions i els aquàtics, va generar 35.735 milions de pessetes en beneficis l’any 1999 i s’ha convertit en un dels eixos del sector del lleure espanyol: es calcula que creixerà un 35% aquest mateix any. Els parcs temàtics, protagonistes de la consolidació i del creixement d’aquest sector, van fer furor als Estats Units en els 50, però no van arribar al nostre país fins fa sis anys, amb la inauguració de Port Aventura. Més veterans són els parcs aquàtics i els parcs d’atraccions, que s’han contagiat de l’èxit dels parcs temàtics: l’any 1999 van incrementar els seus guanys un 10% respecte a l’any anterior.

Aquest tipus de lleure familiar guanya adeptes a passos de gegant i es consolida com una de les opcions predilectes de diversió, especialment entre els més joves, però des de la perspectiva del consumidor cal formular-se algunes preguntes: Quin és l’estat dels nostres parcs de lleure? És l’oferta d’atraccions i espectacles prou àmplia i variada, tenint en compte que l’entrada per a un dia en algun d’ells costa gairebé 5.000 pessetes? I, considerant la curta edat de molts dels seus usuaris i l’ambient de relaxació que propicien aquestes instal·lacions creades per a la diversió, ofereixen garanties suficients de seguretat?

Tècnics de CONSUMER han visitat els tres parcs temàtics del nostre país (Port Aventura, Terra Mítica i Isla Mágica), dos d’atraccions (Tibidabo i Parque de Atracciones de Madrid) i dos parcs aquàtics (Acuático de Mijas i Aqualandia de Benidorm) durant diversos caps de setmana entre finals de maig i principis de juny d’aquest any. Hi van analitzar més de 100 de variables, adaptades específicament a cada tipus de recinte i determinades en col·laboració amb experts en la gestió del lleure i en matèria de seguretat d’instal·lacions d’aquesta mena. Les conclusions són dispars: destaquen positivament quant a serveis i manteniment (netedat i conservació del parc i de les atraccions, higiene dels lavabos i vestidors, adaptació a persones discapacitades, assistència sanitària…), ofereixen una oferta de lleure satisfactòria i variada i estan ben organitzats (nombre d’atraccions i espectacles, taquilles, plànols guia), però s’han detectat errors de seguretat en tots, fins al punt que quatre dels set parcs suspenen i els altres tres aproven amb només un “acceptable”.

Serveis i manteniment

CONSUMER ha tractat aquest apartat de la seguretat a partir de l’assessoria i dels paràmetres fixats per experts en seguretat d’aquest tipus de parcs, i ha analitzat més de 30 variables diferents relacionades amb la seguretat que ofereixen a l’usuari aquests recintes. Un altre matís important és que no s’ha estudiat (per la complexitat i diversitat de l’enginyeria de les atraccions i les dificultats d’accés al seu entramat) la seguretat intrínseca de les atraccions, és a dir, la possibilitat que es produeixi un accident a causa de defectes d’estructura o de manteniment de l’atracció que no resultin apreciables a primera vista.

Finalment, cal indicar que l’estudi ha estat exigent i minuciós, i que determinades manques o defectes (per exemple, que en una atracció el monitor no controli adequadament l’accés del públic i, per consegüent, no comprovi els tancaments de seguretat que fixen els usuaris a la instal·lació) han estat suficients perquè alguns parcs suspenguin l’examen de seguretat, malgrat que la mitjana de la seva puntuació global no era un “deficient”.

Els mitjans de comunicació ens recorden amb massa freqüència que petites distraccions, improvisacions o incompetències (ja sigui de les infraestructures mateixes o dels usuaris) en aquests recintes de lleure i diversió acaben en accidents greus que es podrien haver evitat. És per això que amb la seguretat, més que per cap altra qüestió, cal que els consumidors es mostrin molt exigents i sensibilitzats.

Un cop fetes aquestes matisacions, cal assenyalar que només tres (Port Aventura, Terra Mítica i Acuático de Mijas) dels set parcs han aprovat, amb un mediocre “acceptable”, l’examen de seguretat.

Isla Mágica, Parc d’Atraccions de Tibidabo, Parque de Atracciones de Madrid i Aqualandia de Benidorm han suspès aquesta prova de seguretat, per la importància i/o el nombre dels seus defectes i mancances.

El millor, en l’àmbit de la seguretat, en aquests set parcs és el sistema d’extinció d’incendis i la seguretat en els recintes privats.

El pitjor és el perill que es percep a les mateixes atraccions (forats en ponts de pas, reparacions matusseres, monitors que no controlen l’accés del públic a l’atracció o les tanques de seguretat que fixen als usuaris, extintors sense precinte, endolls en mal estat i accessibles al públic, claus que sobresurten a l’abast de l’usuari), la presència d’objectes perillosos (cables visibles i susceptibles de ser tocats pel públic, clavegueres en mal estat amb zones rovellades, barres de ferro clavades al terra que sobresurten), la seguretat deficient en l’inici d’algunes atraccions i l’existència de llocs perillosos, com escales trencades i rovellades o molt costerudes i sense barana, o espais sense tancar amb accés lliure a zones amb aigües relativament profundes.

La majoria dels parcs no han acumulat gaires problemes de seguretat, però també és cert que gairebé tots els defectes són fàcilment evitables, és evident, ja que estan relacionats amb un manteniment inadequat de les infraestructures o amb distraccions atribuïbles a empleats que no veuen el risc on sí n’hi ha, per la qual cosa són encara menys excusables.

Serveis i manteniment

Aquest és l’apartat en què els parcs obtenen la millor puntuació. Destaquen, amb una nota “excel·lent”, Port Aventura i Aqualandia Benidorm, encara que Terra Mítica, Parque de Atracciones de Madrid (PAM) i Acuático de Mijas han aconseguit un “molt bé”. Isla Mágica es va quedar en “bé”, per la mala organització del seu aparcament i les poques places per a cotxes, com també per l’escassa oferta de serveis bancaris. Tibidado, per la seva banda, va merèixer un “acceptable” a causa de la deficient organització del seu aparcament, la manca de serveis bancaris, com també la manca de consigna i d’un servei per atendre persones perdudes o pèrdues d’algun objecte.

L’estat de manteniment i netedat dels parcs i els serveis de què disposen (oficina d’informació a l’usuari, àrees de descans, establiments hotelers, serveis bancaris i adaptació de les instal·lacions a persones amb discapacitats) resulten fonamentals, ja que la visita al parc no es limita a muntar a les atraccions, gaudir dels espectacles o fer ús de les piscines, en els parcs aquàtics. Atès que acullen els usuaris durant moltes hores, els parcs de lleure han de proporcionar als clients un servei global que inclogui altres prestacions i serveis considerables com a bàsics: lavabos, establiments on fer passar la gana o refrescar-se i àrees per descansar. A més, no hem d’oblidar la curta edat de molts dels seus usuaris, molt proclius a perdre’s o amb necessitats d’hidratació superiors a les dels adults, que obliguen els parcs a lluir-se en serveis i manteniment. Parlant del que és millorable, podem esmentar les oficines d’atenció al client d’Isla Mágica i Tibidabo, l’adaptació a persones amb discapacitats a Tibidabo i Acuático de Mijas, els serveis d’hoteleria i les àrees de descans d’Isla Mágica, la conservació i netedat del Parque de Atracciones de Madrid (PAM), de l’Acuático de Mijas i d’Aqualandia Benidorm. També poden millorar els lavabos del PAM.

Oferta de lleure i organització

El motiu de la visita a aquests recintes és l’oferta de lleure. Els parcs temàtics, com Port Aventura, Terra Mítica i Isla Mágica (que habitualment se centren en un tema, d’aquí la paraula temàtics), basen el seu atractiu en les atraccions i espectacles, com també els parcs d’atraccions, encara que aquests últims no disposen de tanta varietat d’espectacles. Els parcs aquàtics, per la seva banda, són el lloc escollit per fugir de la calor ja que ofereixen instal·lacions aquàtiques, lúdiques i esportives com ara piscines, tobogans, platges artificials…

Port Aventura destaca amb un “excel·lent” per l’amplitud i la diversitat de les seves atraccions i espectacles, seguit pels dos parcs aquàtics, el de Mijas i el de Benidorm, que aconsegueixen un “molt bé” (les exigències per als parcs aquàtics van ser inferiors, en aquest apartat, a les dels altres parcs). Terra Mítica, Isla Mágica, Tibidabo i PAM aconsegueixen un mediocre “acceptable” en la seva oferta de lleure.

L’ordre i la senyalització són el que es té més en compte en aquests parcs. La majoria aproven àmpliament (disposen de fullets informatius, plànols i indicacions en tot el recinte), encara que l’Acuático de Mijas només obté un “bé” (no té fletxes ni indicacions) i Tibidabo un “acceptable” (no ofereix fullets d’informació o guies, i resulta complicat moure’s pel recinte seguint les indicacions a disposició de l’usuari), davant el “molt bé” que assoleixen la resta, excepte el PAM, que sobresurt amb un “excel·lent”.

D’altra banda, el resultat de les consultes al personal dels parcs que CONSUMER va realitzar per testar aquesta prestació va ser desigual. Els empleats d’Isla Mágica i PAM van contestar a quatre de les cinc qüestions (sobre la ubicació d’atraccions i l’horari dels espectacles) correctament i obtenen un “molt bé”, mentre que el personal de Terra Mítica va quedar mal parat, per respondre únicament a una de les cinc preguntes. A mig camí es van situar la resta de parcs, que van obtenir un “acceptable” per les seves dues respostes correctes.

Al nombre de taquilles a disposició dels usuaris per guardar roba i objectes personals, Tibidabo va aconseguir la millor puntuació, pel gran nombre de taquilles en relació amb l’extensió del parc, i Port Aventura i Terra Mítica van suspendre.

Finalment, els parcs aquàtics de Mijas i Benidorm van suspendre en l’organització de les atraccions, que valora qüestions com l’organització de les cues o si s’indica el temps d’espera.

Contribuïu a la seguretat de les atraccions

 • Comproveu també vosaltres els cinturons i les barres de seguretat dels seients de les atraccions en què munteu.
 • Mantingueu sempre les mans dins dels cotxes de les atraccions, no intenteu mai agafar-vos a l’estructura de l’atracció o a qualsevol altre element mentre l’atracció estigui en marxa.
 • Si perdeu o se us desprèn algun objecte mentre esteu en una atracció no intenteu recuperar-lo pel vostre compte, i menys amb l’atracció en marxa. Demaneu ajuda a un operari.
 • No discutiu ni intenteu negociar si el vostre fill no supera la talla mínima requerida per pujar en una atracció. Aquestes mesures es basen en la mida i la posició dels sistemes de seguretat i contenció de les atraccions.
 • Respecteu totes les restriccions establertes. En algunes atraccions es limita el pas a dones embarassades i persones amb problemes de cor. Generalment són atraccions en què es va a gran velocitat, amb corbes i moviments bruscos, de gran excitació, i que arriben a alterar fins i tot persones que gaudeixen d’una salut de ferro. Si coneixeu alguna raó per la qual vosaltres o els vostres fills no hi hagin de pujar, no ho feu.
 • No us poseu dempeus a les atraccions que no estiguin específicament dissenyades per a això.
 • No dubteu a comunicar qualsevol anomalia als responsables del parc.

Recomanacions per divertir-se en el parc de lleure

 • Planegeu la vostra visita amb temps: És molt fàcil perdre’s en un parc el primer dia, amb això deixarem de visitar moltes de les atraccions. Aconseguir amb antelació fullets o navegar per la seva pàgina web ens ajudarà a fer-nos una idea prèvia de l’oferta del parc.
 • Per evitar les cues, no aneu al parc en caps de setmana o dies festius.
 • Vestiu roba còmoda, especialment calçat adequat per a caminades i cues llargues. Opteu per peces que s’assequin ràpidament o porteu roba de recanvi al cotxe o en una motxilla impermeable, per protegir de l’aigua tot el que guardeu dins.
 • Esmorzeu força abans d’anar al parc, d’aquesta manera l’estómac estarà en condicions en el moment de gaudir de les atraccions més agitades. A més, podreu menjar una mica més tard i així evitareu les aglomeracions que es formen al migdia als restaurants.
 • Compreu les entrades anticipadament, per mitjà d’Internet, agències de viatges o hotels de la zona.
 • Aconseguiu un plànol només entrar al parc. Observeu els horaris dels espectacles que més us interessen i planifiqueu el dia. Si no en voleu veure algun, aprofiteu aquest moment per gaudir, sense gaires cues, de les atraccions més sol·licitades.
 • No intenteu veure tot el parc en un dia. Seleccioneu els espectacles i les atraccions que més us interessen i gaudiu-ne de forma relaxada, però no us obsessioneu a veure tot el parc en un dia.
 • En molts parcs no es permet entrar menjar o begudes. Una bona alternativa als alts preus dels seus establiments hotelers és deixar el menjar o la beguda al cotxe, però assegureu-vos sempre de poder entrar i sortir del parc durant el mateix dia sense haver de tornar a abonar l’entrada.

Perquè val més curar-se en salut…

 • Utilitzeu cremes de protecció per protegir la pell i assegureu-vos que són resistents a l’aigua. Penseu que estareu moltes hores exposats al perillós sol de l’estiu.
 • Protegiu-vos el cap de possibles insolacions. Utilitzeu gorres o barrets ben ventilats.
 • Beveu molt líquid. En alguns parcs es poden trobar fonts a prop de les zones de serveis: utilitzeu-les com a alternativa als alts preus de les begudes en aquesta mena de parcs.