Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Per què uns costen cinc vegades més que uns altres?

/imgs/20050601/analisisb01.jpg S'han analitzat vuit mostres de menjar per a gossos que costaven des de poc més d'un euro el quilo (Friskies, Bon Menú i Brekkies) fins a gairebé cinc euros el quilo (Royal Canin). En aquesta comparativa s'han tingut en compte únicament les anàlisis efectuades pel laboratori i la informació de les etiquetes. El pinso més barat, Bon Menú, és la millor relació qualitat-preu, ja que (excepte en un aminoàcid essencial, la lisina, en la qual cap no aconsegueix la quantitat aconsellada) cobreix les recomanacions nutricionals d'un gos adult. No s'han comparat les característiques organolèptiques (sabor, olor, textura...) ni s'ha efectuat un tast amb gossos i, per tant, no es pot establir la capacitat que té cada pinso per a agradar al gos, però tots compleixen satisfactòriament amb la funció nutritiva que tenen encomanada.

Cada vegada és menys habitual alimentar els gossos amb menjar casolà. La majoria dels amos opten per preparats que cobrisquen per si sols les necessitats nutricionals dels gossos d'una forma sana i equilibrada. Els vuit pinsos analitzats són preparats secs, més calòrics i proteics que els humits (amb un 75% d'aigua), per això la quantitat diària d'aquests pinsos que necessita un gos és inferior que si es tractés de pinsos humits, a més que són més econòmics i es poden emmagatzemar en grans quantitats. La duresa dels pinsos ajuda a mantenir les dents fortes i les genives sanes i a prevenir la formació de tosca. Això sí, la majoria dels gossos prefereixen els humits perquè resulten més fàcils de mastegar.

Recomanacions per a cada animal

Cada gos, per l'edat, el pes, la raça, l'activitat física o les característiques especials que tinga (per exemple, si acaba de tenir cadells), necessita una aportació nutricional específica. En aquest test s'han analitzat pinsos amb pollastre o au, per a gossos adults de raça mitjana amb una activitat física moderada. Es va determinar al laboratori el contingut nutricional de cada compost, i, posteriorment, es va comparar amb el que afirmaven les etiquetes, amb el que estableix la norma per a pinsos i, finalment, amb el que recomana l'associació americana per al control de l'alimentació (AAFCO) que -sense ser llei- s'utilitza com a referència del pinso ideal.

La mostra més seca és Ultima (només el 6% d'humitat), i la que té més contingut en aigua va ser Friskies 9%. La composició de nutrients, en aquesta anàlisi, es va calcular sobre l'aliment sec, és a dir, el que queda del producte després d'eliminar-ne tota l'aigua.

Els hidrats de carboni són el nutrient principal en tots els casos: Advance va ser el que en tenia un contingut més discret, amb 42% i Science Plan el que més hidrats va incloure, amb 54%. Aquests hidrats de carboni procedeixen, principalment, dels cereals (arròs, blat, ordi...) i vegetals (blat moresc i soja) afegits. L'AAFCO no assenyala la quantitat idònia per a aquest macronutrient.

Quant al greix, la proporció recomanada és d'un 5%, però totes les mostres van superar àmpliament aquest valor: des de l'11,5% de greix de Friskies i Bon Menú fins al 19,4% d'Advance (quatre vegades més del que es recomana). El menys calòric és Friskies, amb 331 calories per cada cent grams, i els més energètics, Advance i Ultima en acostar-se a les 386 calories per cada cent grams. Aquesta (important) aportació calòrica, unida a la gran quantitat de proteïna i greix que contenen els pinsos porta al fet que es desaconselle donar als animals quantitats de menjar superiors al que indiquen les etiquetes. El risc és que les mascotes es facen obeses.

La fibra no és essencial en gossos, però un contingut que no supere el 5% resulta adequat per a controlar malalties com la diarrea, la colitis o la diabetis. Els pinsos que tenen menys quantitat de fibra són Advance (1,9%), Ultima i Royal Canin (els dos, 2%) i el que en té més és Friskies, amb un 3,5%.

Vitamines i minerals

Tots els pinsos estudiats indiquen el contingut en tres minerals essencials: calci, fòsfor i coure. Royal Canin és el que més proporció d'aquests micronutrients diu que té, en incloure també sodi, magnesi, manganès, zinc, ferro i seleni. Science Plan afirma incorporar sodi i seleni; i Ultima, només seleni. Les mostres estudiades cobreixen les quantitats de minerals recomanades per AAFCO, excepte en potassi, ja que Royal Canin (el més car) i Brekkies Excel no van arribar al mínim. Els vuit pinsos declaren tenir vitamines A, E i D. A més, Science Plan, Ultima i Friskies diuen que aporten vitamina C; i Royal Canin afegeix també vitamina B1. Science Plan no va arribar al mínim recomanat de vitamina D. Entre les mostres que afirmen tenir vitamina C, Science Plan (72 mg/kg) i Royal Canin (74 mg/kg) van ser les de contingut més discret i Ultima i Friskies les més (100 i 104 mg/kg respectivament) generoses en aquesta vitamina.

Proteïna: quantitat i qualitat

/imgs/20050601/perro.jpg La quantitat i la qualitat de la proteïna és un dels criteris essencials en un pinso. Aquest nutrient procedeix de teixits animals i dels derivats d'alguns cereals i vegetals, ja que el gos és un animal omnívor, no carnívor.

AAFCO, entitat nord-americana que marca les pautes del que ha de ser un pinso ideal, recomana que les proteïnes representen el 18% del producte, proporció que superen àmpliament els vuit pinsos analitzats. Això no és necessàriament bo: el sedentarisme i la sobrealimentació de les mascotes produeixen gossos obesos, amb els problemes consegüents per a la salut. Friskies és la mostra amb menys proteïna (22%) i Advance, la més proteica (29%).

La qualitat de les proteïnes (tant o més important que la quantitat) va ser estudiada pel laboratori, que va analitzar la presència de 9 dels 10 aminoàcids essencials que determinen el 'valor biològic' de les proteïnes. Conclusió? Els pinsos analitzats incorporen 8 dels 9 aminoàcids essencials estudiats, excepte la lisina, que no es va trobar en quantitat suficient en cap de les vuit mostres. En resum: la proteïna utilitzada en els vuit pinsos és d'una qualitat acceptable i semblant.

Conclusions nutricionals

En resum: els continguts de proteïna, greix i vitamines de les mostres més barates van ser inferiors a les dels pinsos més cars, però les vuit mostres van superar les recomanacions nutricionals dels experts i, per tant, són de bona qualitat. A més, un excés de greix o proteïna, lluny de ser positiu, pot induir a l'obesitat. Quant als aminoàcids essencials, cap mostra no va arribar al mínim de lisina recomanat.

La norma que regula les característiques d'aquests pinsos no indica quina quantitat de nutrients mínima ha d'incorporar cada tipus de pinso, però sí que estableix el rang que ha d'haver-hi entre el que diuen les etiquetes i la quantitat real d'humitat, proteïna, greix, cendres i fibra. Els menjars per a gossos que s'han analitzat compleixen aquesta norma, però, si s'investiguen altres nutrients no regulats per la llei, el resultat no és tan positiu: Eukanuba, Advance i Friskies són els únics que ofereixen el contingut de nutrients que indiquen en les etiquetes (en alguns casos fins i tot n'ofereixen més). La resta va tenir desviacions d'almenys el 30% en algun dels elements esmentats en l'etiqueta.

Science Plan va tenir un 50% menys de vitamina D que la indicada, Ultima i Royal Canin per damunt del 60% menys de vitamina C, Bon Menú ofereix un 40% menys de vitamina A i un 30% menys de vitamina D i en Brekkies Excel la quantitat real de vitamina A és un 45% menys del que declara l'etiqueta.

Transgènics

Els pinsos per a gossos són susceptibles d'incorporar transgènics, ja que és habitual que s'utilitze blat moresc i soja (productes amb equivalents transgènics aprovats). La norma estableix que els transgènics s'han de declarar si superen el 0,9% del contingut de l'ingredient en qüestió. En dos dels vuit pinsos l'anàlisi va donar positiu i en cap no s'informava d'aquesta presència: en Science Plan l'escàs contingut de soja transgènica (0,6% del total de soja) permet que no s'indique en l'etiqueta.

Però en la mostra de Brekkies Excel la quantitat de soja transgènica va ser del 19%, vint vegades més del que s'autoritza si no s'informa de la presència. Aquest fabricant va lliurar a CONSUMER EROSKI documents que avalen que compra només soja certificada com a "no transgènica" (es coneix com d'"identitat preservada"), per la qual cosa la presència d'aquest transgènic seria deguda al proveïdor de soja.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions