"Barebones" i mini-PC

Petit gran ordinador

Ordinadors per al saló: barats, compactes, atractius, silenciosos i amb la potència justa
1 Juny de 2005
Img internet

Petit gran ordinador

/imgs/20050601/internet01.jpg
La imatge clàssica de l’ordinador es vincula a una gran caixa grisa i sorollosa. La majoria dels usuaris busca en la compra de l’ordinador una màquina potent dotada de totes les prestacions possibles, sense reparar massa en l’estètica encara que, a la fi, li sobre la meitat de tot pel que paga.

Així i tot, s’està obrint pas un altre concepte d’ordinador, molt més petit, estilitzat i d’acord amb les necessitats més habituals. Els barebones són sistemes bàsics -la caixa, la placa base i la font d’alimentació- sobre els quals es pot construir un ordinador complet adaptat a cada necessitat. Però el terme barebone també s’aplica als mini-PC: ordinadors més petits (però complets) i silenciosos que, si es renuncia a una mica de potència i prestacions, suposen un estalvi de diners considerable.

A mida

El baix preu dels ‘minis’ està relacionat amb la configuració. La que ve per defecte sol ser de ‘gamma baixa’ quant a potència del processador, capacitat del disc dur i memòria RAM. Però és possible trobar equips compactes molt ben dotats amb un preu que s’aproxima i fins i tot supera el dels tradicionals. El que gairebé comparteixen tots és unes dimensions i un pes que els converteix gairebé en portàtils (si més no, manejables dins de la llar) i una cura especial per l’estètica, el consum i la generació de soroll, per a la qual cosa utilitzen caixes dissipadores de calor i sistemes de refrigeració alternatius (sense ventilador).

Els mini-PC s’utilitzen com a ordinador de sobretaula, per a integrar-se en altres sistemes, per a jugar sense soroll, substituir l’equip de música… Segons l’ús que els vulguem donar, el comprador haurà de valorar en quins components val la pena fer un esforç econòmic més gran (per exemple, un disc dur amb més capacitat si es volen emmagatzemar pel.lícules, o targetes gràfiques i de so potents per a jocs d’última generació) i de quins extres no vol prescindir (gravadora de CD, DVD, disquetera, etc.). El més important és que hi ha una alternativa a l’ordinador clàssic, que ja no és una màquina que cal amagar per lletja i sorollosa, i que no cal el PC més potent del mercat amb l’última en equipament (amb el consegüent desembossament) per a tenir un ordinador vàlid.

Per al saló

/imgs/20050601/pc.gif Gairebé ningú no s’atreviria a col.locar la ‘caixa gris’ (el PC) a la vista al saló. A banda d’una opció estètica desaconsellable, un molest brunzit hi estaria present de forma constant. Però ja hi ha ordinadors que, a més de ser compactes i ultrasilenciosos, s’assemblen a una cadena de música de colors. Estan dissenyats per ser connectats als equips instal.lats al saló (la televisió, el DVD, un altre ordinador, etc.) i per a ser el centre d’entreteniment de la llar.

/imgs/20050601/pc2.gif Són capaços de substituir o complementar el vídeo, el DVD o l’equip de música, sense renunciar a altres possibilitats pròpies d’un PC: navegar per Internet, consultar el correu electrònic, jugar o reproduir i gravar música i pel.lícules en molts formats (MP3, Divx, o qualsevol altre format present o futur). A la cura per l’estètica afegeixen la comoditat d’ús, ben acompanyats de comandament a distància, sintonitzador del senyal de TV, plafó de visualització per a mostrar informació de la música reproduïda, lector de targetes de memòria (per veure-hi directament les fotos de la càmera o el vídeo digital) i tot tipus de connexions.

Petit i gran alhora

/imgs/20050601/pc3.gif Al començament de l’any, Apple va llançar el Mac Mini, un ordinador amb què pretén acostar-se a un públic més gran gràcies al baix preu (a Espanya la configuració més bàsica, encara que una mica espartana, es ven per sota dels 500 euros). El seu disseny, les dimensions (16,5 x 16,5 x 5 cm, quatre vegades menys que un PC petit) i pes (1,4 kg) en són el gran atractiu. A més, no escatima connexions USB, Firewire, entrada de so, de targeta de xarxa i de mòdem, i està equipat amb una unitat que pot llegir i gravar CD i reproduir DVD.

/imgs/20050601/pc4.gif És clar que per a convertir-lo en un veritable ordinador caldrà afegir-li, almenys, teclat, ratolí i monitor, al marge que es necessite ampliar l’escassa memòria RAM. Un ‘PC normal’ amb la mateixa configuració costa entre 100 i 150 euros menys. Potser per això Intel s’ha precipitat a anunciar que posarà a la venda un ordinador de disseny i grandària molt semblants al Mac Mini.

/imgs/20050601/pc5.gif Hi ha moltes altres empreses conegudes per la fabricació de barebones o components especials per a ordinadors compactes, com ara Shuttle (www.shuttle.com), Austek (www.asus.com) o Soekris (www.soekris.com). Destaquen en aquest camp les plaques Mini-ITX EPIA de VIA Technologies (www.via.com.tw). El format Mini-ITX integra en un espai reduït (17 x 17cm) i silenciós (sense parts mòbils ni ventiladors perquè estan refrigerades per un dissipador tèrmic), una placa base amb targetes gràfica, de so i de xarxa, connectors de ports (USB, FireWire i sèrie) i fins i tot el processador principal. Són la plataforma ideal per a construir, afegint-hi la font d’alimentació, més memòria RAM i de disc dur, un mini-PC de baix cost.

/imgs/20050601/internet02.jpgMini ITX
www.mini-itx.comInformació completa (en anglès) sobretot allò relacionat amb el format Mini ITX, una placa base barata de dimensions reduïdes amb una potència suficient per a veure pel.lícules a pantalla completa en el monitor o a través de la sortida de TV.

/imgs/20050601/internet03.jpg Escollir el PC
www.ibertronica.es Consells i solucions en funció de les necessitats de l’usuari en aquesta botiga de components i ordinadors, amb presència destacada per als PC ‘compactes’ (de saló, Shuttle XPC, equips VIA Mini-ITX i altres barebones).

/imgs/20050601/internet04.jpg Ordinador silenciós
www.silent.se Silent PC és un lloc web dedicat a investigar l’aspecte acústic de la informàtica, amb solucions (equips i programes) pensats per a treballar sense sorolls molestos.

Barebone: construeix-ho tu mateix

/imgs/20050601/pc6.gifEncara que els mini-PC completament equipats també es coneixen com barebone (en anglès significa ‘escarransit’ si s’aplica a una persona), el terme original fa referència a un ordinador que només inclou la caixa, la placa base i de vegades la font d’alimentació. Per tant, els barebones poden ser petits, però no tenen per què ser-ho. Si la placa base integra el processador (com en les EPIA), per a completar l’ordinador només fa falta adquirir algun dispositiu d’emmagatzemament (com el disc dur) i memòria RAM, al marge dels perifèrics necessaris. Així, l’usuari es pot construir un PC a mida, segons les necessitats que tinga, però a més els barebones són la solució ideal per a aprofitar els components de l’ordinador vell quan se’n vol adquirir un de nou.