Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències d'ancians : Continua havent-n'hi molt poques i cada vegada són més cares

Tres de cada quatre tenen llistes d'espera, una de cada set suspèn en qualitat i, en general, les públiques continuen sent millors i més barates

/imgs/20050601/tema01.jpg
Tot i que la longevitat de la població espanyola no deixa d’augmentar (els més grans de 65 anys representen ja el 17% de la població i s’estima que d’aquí a 25 anys arribaran al 24%, per formar un col.lectiu de més de 10 milions de persones), el nombre de residències d’ancians és encara insuficient: el nostre país només disposa de 3,5 places en residències per cada cent persones més grans de 65 anys, o, en un índex més significatiu, únicament 14 places per cada cent persones més grans de 80 anys. Però no tan sols és difícil trobar una residència, sinó que a més les tarifes són cada vegada menys assequibles. Aquesta revista informava en una investigació publicada el mes de febrer de 2000 que la quota mensual mitjana d’una residència pública per a un resident vàlid -o no dependent- en habitació compartida era, llavors en pessetes, de 720 euros. Avui, la tarifa per al mateix supòsit és de 956 euros, un 33% més, quan l’IPC en aquests últims cinc anys s’ha apujat un 16,5%, just la meitat. La pensió mitjana de jubilació s’ha apujat una mica més en aquests cinc anys: un 21,5%.

A més, algunes residències d’ancians han de millorar molt: una de cada set suspèn l’examen de CONSUMER EROSKI, que cinc anys després del seu primer informe ha tornat a estudiar-les amb una metodologia semblant a la utilitzada l’any 2000. En concret, s’han visitat 104 residències amb un mínim de 15 hostes cada una i que allotjaven un total de 8.448 usuaris, ubicades a Madrid, Barcelona, Àlaba, Biscaia, Guipúscoa, Múrcia, la Corunya, València, Cadis, Sevilla, Saragossa, Màlaga i Navarra. L’objectiu era comprovar (amb el grau de precisió que un estudi d’aquesta naturalesa pot aportar) l’atenció que dispensen als usuaris, les infraestructures de què disposen, el nombre d’ancians que correspon a cada auxiliar de geriatria, el grau d’intimitat que pot tenir cada resident, l’atenció mèdica de què disposen, els serveis que ofereixen (podologia, fisioteràpia, rehabilitació, perruqueria…), a més de la seguretat i la netedat de les instal.lacions.

La primera conclusió és que les residències obtenen una qualificació mitjana bona, encara que hi ha enormes diferències entre unes i altres; mostra de tot això és que el 14% de les residències suspenen l’examen de CONSUMER EROSKI (en l’estudi de 2000 van suspendre el 16%). Igual que ocorria en l’informe publicat fa cinc anys, les residències públiques es mostren més econòmiques i obtenen una qualificació més alta (7,3 punts de mitjana) que les privades (6,9 punts) i que les concertades (7 punts). I els suspensos són més freqüents entre les privades (en mereixen el 19% de les estudiades) i concertades (suspenen el 16%) que entre les públiques (només el 7%).

De totes formes, el problema principal és el dèficit de places: en el 77% de les residències hi havia llistes d’espera, i en les públiques arribaven al 93%. Després d’un repàs a totes les dades de l’informe, es constata que el punt més dèbil de les residències són les infraestructures -encara que de mitjana assoleixen un acceptable 6,5-, i són les privades les que més treball tenen al davant: només en el 46% hi ha bany complet a les habitacions, no arriben a la meitat les que disposen de llits articulats i el 44% no té sala de rehabilitació ben equipada. L’atenció assistencial als residents -que mereix un 6,8 de nota mitjana-, també pot millorar, especialment en la dotació de personal: en les residències privades hi ha una mitjana de 3,7 ancians per auxiliar, xifra que es dispara fins a 6,3 ancians per a cada auxiliar quan es tracta d’ancians vàlids. No és estrany que alguns residents i els seus familiars es queixen de la falta de metge permanent als centres: en el 58% de les residències no n’hi ha. A més, l’especialitat del metge tampoc no és la més adequada: només en el 47% de les residències hi ha un geriatre o un internista. També haurien de millorar en el servei d’àpats: només en el 45% de les residències es pot triar entre diversos menús; i menys encara (el 35%) en les privades. Finalment, les residències amb centre de dia continuen sent minoria: només el 31% ofereixen aquest servei.

El més positiu és l’esforç que realitzen aquests centres per convertir-se en una segona llar per als ancians residents, perquè s’hi senten com a casa: se’ls permet rebre visites a l’habitació (ho fan el 86% de les residències) i oferir-los un refrigeri (76%), guardar els objectes personals sota clau (84%) i realitzar les seues pràctiques religioses (96%). A més, la majoria de les residències es van veure netes i es mantenen en bon estat de conservació. I, tret d’algunes excepcions, les instal.lacions són àmplies i lluminoses.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 5]
  • Ves a la pàgina següent Com es va fer »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions