Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Una mica més grassos però no més calòrics que el pa comú

/imgs/20050601/analisisa01.jpg CONSUMER EROSKI ha analitzat quatre mostres de pa de motlle blanc i quatre mostres de pa de motlle integral de Bimbo, Panrico, La Bella Easo i Brook's en envasos des de 475 g fins a 600 g. Els blancs més cars van ser Brook's, (3,22 euros el quilo) i els més barats, Panrico, (2,40 euros el quilo); els integrals costaven des de 2,64 euros fins a 3,22 euros el quilo. El pa de motlle té més greix que el pa comú però no aporta més calories, i els seus avantatges principals són que resulten més fàcils de mastegar i que el període de conservació és molt superior al del pa comú.

Les matèries primeres del pa comú són farina de blat, sal, llevat i aigua potable, i s'hi poden afegir additius i coadjuvants tecnològics que no afecten el seu valor nutritiu. El pa de motlle pertany a la categoria de pans especials i utilitza, a més, farina enriquida i ingredients com gluten de blat, segó, lactis (llet, llet condensada, en pols, totalment o parcialment desnatada, sèrum en pols, lactosèrum...), ous, farina de lleguminoses o de malt, extracte de malt, sucre i mel, greixos vegetals, cereals, espècies i condiments.

Què en diu l'anàlisi

Les dues mostres (blanc i integral) de Brook's i La Bella Easo ofereixen menys llesques per envàs que Panrico i Bimbo: 14 unitats davant de les 22 de les altres dues marques, però en les dues primeres cada llesca pesa prop de 40 grams mentre que les de Panrico i Bimbo pesen uns 25 grams.

La humitat és l'únic paràmetre legislat específicament per al pa de motlle: no pot superar el 40% en els blancs i el 42% en els integrals. Tot bé: cap mostra no va superar aquests límits. D'altra banda, el nutrient fonamental del pa de motlle són els hidrats de carboni, i dins d'aquests el midó. En el blanc representen entre el 45% i el 48% i en l'integral, al voltant del 40%. A més del midó (hidrat de carboni complex) que procedeix de les farines, contenen sucre (hidrat senzill), afegit en l'elaboració. Si obviem la peculiaritat dels dos pans de Bimbo (amb menys sucre, entorn del 3% en els dos), els blancs tenen més sucre (més del 7%) que els integrals (entre el 4% i el 6,5%).

Aquests pans de motlle aporten també proteïnes (entre el 7% i el 10%) de qualitat només intermèdia, ja que no tenen lisina, aminoàcid essencial. El pa de motlle aporta més greix que el pa comú: els valors de greix més habitual (l'excepció, Bimbo, amb només el 2,3%) van ser al voltant del 5%, mentre que el pa comú té només l'1,5% de greix.

Més sobre el greix del pa de motlle

Només les dues mostres de Bimbo utilitzen oli d'oliva, les altres utilitzen oli vegetal sense especificar-ne l'origen. Brook's i La Bella Easo reconeixen que el seu oli ha sigut hidrogenat o parcialment hidrogenat, amb la qual cosa la saturació del greix és més alta. Importa tant la quantitat de greix de l'aliment com el perfil lipídic, o la relació entre els àcids grassos saturats i els insaturats: com més alta siga la proporció de saturats, menys saludable serà el perfil lipídic. Els greixos insaturats ajuden a reduir els nivells de colesterol en sang i a fer la sang més fluida, cosa que evita la formació de trombes; per això, se'ls considera greixos aliats del cor i dels vasos sanguinis. Al contrari, els greixos trans, que apareixen durant la hidrogenació d'olis vegetals, es comporten de forma semblant al greix saturat: consumits amb freqüència augmenten els nivells de colesterol en sang i perjudiquen la nostra salut. Les dues mostres de Bimbo (blanc i integral) no només tenen la meitat de greix que les altres mostres, sinó que també figuren entre les que tenen el greix més saludable: només un 25% i un 21,6% de greix saturat, respectivament, mentre que en la resta de pans de motlle blancs els greixos saturats representen la meitat del greix i en els integrals de La Bella Easo i Brook's s'acosten també al 50%, mentre que Panrico es queda en un elogiable 17% de saturats. /imgs/20050601/analisisa02.jpg

Calories i fibra

El valor energètic del pa de motlle és semblant al del pa comú, i serà més alt a mesura que s'hi afegisca sucre, oli, greix, llet, mantega i altres ingredients, cosa que ja fan alguns fabricants en pans de motlle especials, diferents dels estudiats aquí. El pa comú aporta de mitjana 250 calories per cada 100 grams, al voltant de 20 calories menys que el pa de motlle blanc, mentre que el pa de motlle integral aporta de mitjana 238 calories. Les mostres de pa de motlle blanc van ser sempre més calòriques que les integrals de la mateixa marca, però el blanc de Bimbo va resultar menys calòric que els integrals de les altres marques. El més energètic en tots dos tipus de pa de motlle va ser Brook's: 272 calories per cada 100 grams en el "blanc" i 250 en l'integral.

La fibra alimentària, que afavoreix la motilitat intestinal perquè no és digerida pel nostre aparell digestiu, té un consum recomanat de 25-30 grams al dia. Els pans de motlle estan elaborats amb farina de blat però en l'elaboració del pa blanc eliminen la clofolla i el germen del gra, que és on hi ha la major part de la fibra. En l'integral, però, s'utilitza el gra de blat sencer mòlt.

El laboratori va determinar la fibra en aquests pans de motlle. En els "blancs", va anar des del 4,1% de La Bella Easo fins al 5,5% de Bimbo, i en els integrals, com era previsible, el contingut de fibra va ser més alt: prop del 8% en Brook's i La Bella Easo i el 8,5% en Panrico i Bimbo. Quatre llesques de l'integral de Brook's i La Bella Easo aporten 13 grams de fibra, mentre que en les de Bimbo i Panrico, més petites, amb quatre llesques s'obtenen 9 grams de fibra.

Els continguts en sal van variar des dels 500 mg/kg del blanc de La Bella Easo fins als 710 mg/100g de l'integral de Panrico; aquesta última quantitat de sal es va considerar elevada. D'altra banda, els dos pans de Brook's declaren vitamina B12, de la qual es van quantificar al laboratori 0,68µmg/100g en el blanc i 0,94µmg/100g en l'integral, quantitats rellevants (la que es recomana cada dia per a un adult és d'1µmg) i quatre vegades més del que anuncia l'etiqueta.

Finalment, el pa de motlle blanc Panrico declara i conté proteïnes làcties (altres pans ho declaren però no es van detectar); això ho han de tenir en compte els qui mostren intolerància a la llet. I els qui sofrisquen malaltia celíaca (intolerància al gluten, proteïna del blat, sègol, ordi, avena i triticale, híbrid de blat i sègol), tampoc no poden consumir pa de motlle, excepte l'elaborat amb farina de blat moresc o arròs, o amb cereals exempts de gluten.

Etiquetatge i envàs

Les úniques irregularitats de les etiquetes d'aquests pans de motlle (que contenien tota la informació obligatòria) es van veure en les llegendes nutricionals.

La més evident és que les dues mostres de Bimbo declaren ser "99% lliure de greix", quan el laboratori va determinar que les dues (les que menys greix tenen de l'anàlisi, tot cal dir-ho) contenen el 2,3% de greix.

D'altra banda, no sembla necessari anunciar "sense colesterol", llegenda destacada en totes les mostres excepte en les de La Bella Easo, perquè cap pa de motlle d'aquestes característiques conté colesterol, només present en els greixos d'origen animal. A més, es confon els consumidors: els pans de motlle contenen greixos saturats, encara que en baixa quantitat, als quals s'adjudica responsabilitat directa en l'augment del colesterol sanguini.

Finalment, s'obliga els aliments que anuncien propietats nutricionals com "sense colesterol", "99% lliure de greix" o "amb fibra" (ho fan sis d'aquestes vuit mostres), a incloure informació nutricional. Doncs bé, en els vuit etiquetatges es facilita aquesta informació tan útil per als consumidors.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions