Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: No compensa adquirir els més cars

/imgs/20011201/analisisb01.jpg S'han analitzat 12 olis de motor minerals (quatre específics per a gasolina, quatre específics per a dièsel i uns altres quatre mixtos gasolina/dièsel) que costen entre 1.195 pessetes (Kraft Supermultigrado) i les 2.995 pessetes d'Esso Uniflo Mineral Dièsel i Gulf Multi G. Escollir un bon oli de motor és essencial per al funcionament òptim del nostre vehicle, ja que redueix la fricció, elimina la calor generada per la fricció i la combustió, elimina impureses, garanteix l'adherència entre les peces en moviment i protegeix contra la corrosió.

Els olis de motor minerals són aquells en els quals la base fluida (a la qual s'afegeixen els additius) procedeix del refinament de l'oli cru de petroli, no de la síntesi de compostos, com passa en els olis sintètics. Un oli mineral dura, en general, la meitat que un sintètic però també és sensiblement més econòmic.

La característica clau en la qualitat d'un oli és la viscositat o resistència a fluir. Es pot expressar amb un primer número que fa referència a les propietats en fred, seguida per una "W", que indica que és un oli apte per funcionar a baixes temperatures, i un segon número que mostra l'adequació de l'oli per a altes temperatures. Al nostre entorn, els més utilitzats són els 20W 40 i 20W 50. El millor oli és el que manté més constant la seva viscositat respecte als canvis de temperatura. Es defineixen diferents mesures de viscositat en diferents condicions, per posar de manifest la seva aptitud a la funció. Així, la viscositat cinemàtica a 100ºC, o la viscositat HTST, són mesures de la viscositat a altes temperatures. En tots dos casos, són desitjables viscositats altes. La viscositat CCS i la viscositat MRV són mesures en diferents condicions a baixa temperatura, la primera relacionada amb l'engegada en fred, i la segona amb el bombat a baixes temperatures. En tots dos casos, són preferibles viscositats baixes. A més, l'índex de viscositat mostra la variació de la viscositat respecte a la temperatura, i és millor com més alt sigui el seu valor. En el rang 20W 40, el millor va ser 3CV Brio Gasolina/Dièsel, mentre que en el rang 20W 50 va destacar 3 CV Brio Plus Gasolina.

L'oxidació de l'oli redunda en un augment de la seva viscositat i caràcter àcid. Els més resistents a l'oxidació van ser Kraft Supermultigrado Gasolina, Elf Prestigrade TS Gasolina i Repsol Elite Super Gasolina/Dièsel. Quant a Elf, la quantitat de zenc (additiu amb funció antidesgast i antioxidant) va ser la més gran (1.290 ppm).

Finalment, la tendència a la formació d'escuma, que podria provocar una lubricació inadequada al motor, va ser especialment elevada a Cepsa Platinum Gasolina/Dièsel (increment en volum del 140%). Tanmateix, aquesta escuma és poc estable. Per acabar, 3CV Brio Plus Supermultigrado (1.572 pessetes) i Kraft Supermultigrado Gasolina (1.195 pessetes) són dues bones opcions en olis per a motors de gasolina; entre els dièsel, Kraft Multigrado Super Serie 3a (1.347 pessetes) és la millor opció qualitat/preu, malgrat que Esso Uniflo és interessant per la seva qualitat, encara que el seu preu és força elevat. Entre els mixtos, la millor relació qualitat/preu és per a Repsol Elite Super 20W 50 (2.684 pessetes).

Dièsel o gasolina

/imgs/20011201/analisisb02.jpg Segons alguns experts, no hi ha diferències apreciables entre olis que diuen ser per a motors de gasolina o per a motors dièsel. De fet, només un dels dotze analitzats (Esso Uniflo) afirma servir únicament per a un tipus de motor. La resta, malgrat la seva denominació, es poden utilitzar en tots dos sistemes, encara que amb rendiments diferents.

El sistema més utilitzat per mesurar la qualitat d'un oli de motor és la norma americana API (American Petroleum Institute), que contempla diferents categories per als lubricants de gasolina (de menys a més qualitat: SF, SG, SH, SJ), i per als dièsel (de menys a més qualitat: CC, CD, CE, CF4, CH4). Un oli de motor que porti a la seva etiqueta SJ CD oferirà un rendiment òptim en motors gasolina però el rendiment serà només moderat en dièsel. Si l'oli té més d'una denominació per a gasolina o per a dièsel (per exemple, "SH i SJ", o "CE, CF4") la qualitat de l'oli serà la mateixa que si només hi posés SJ en el primer cas o CF4 en el segon, ja que preval la categoria superior.

La norma ACEA, malgrat la seva identitat europea, no es troba tan estesa a Espanya com l'API nord-americana però es podria convertir en obligatòria en un futur. En l'ACEA s'estableixen tres categories d'olis per a motors de gasolina (A1, A2 i A3), i quatre per als dièsel (B1, B2, B3 i B4). Només la meitat de les mostres analitzades incloïen els paràmetres de la norma ACEA, malgrat que totes indicaven la relativa a API.

La viscositat, un dels paràmetres crítics d'un oli, es defineix com la resistència d'un líquid a fluir. Un oli multigrau òptim manté la seva viscositat el més homogènia possible independentment de la temperatura al motor. Avui, la majoria d'olis de motor estan dissenyats per respondre en fred i en calent (multigrau).

Mesurar la viscositat

El terme més utilitzat per expressar la viscositat és el que proposa SAE, que consta de dos números separats per una "W" que indica que l'oli és apte per operar en vehicles que circulen per zones amb climes molt freds. El primer número informa de la rapidesa d'engegada d'un motor en clima fred (números més baixos signifiquen un millor rendiment). El segon número, en canvi, indica la capacitat d'un oli quan les temperatures són altes (com més alt sigui el número, millor funcionarà a altes temperatures). Té especial rellevància la temperatura que assoleix l'interior de l'automòbil: els cotxes més potents (i, per tant, que es revolucionen i escalfen més) necessitaran olis que suportin millor la temperatura.

L'examen de viscositat es va realitzar en tres condicions diferents. A 100 graus, els dotze olis són correctes si bé Cepsa Platinum Gasolina/Dièsel s'apropa molt al límit mínim. Tots els olis van superar també la prova de viscositat a alta temperatura (HTST). Quant als test a baixa temperatura (-15ºC i -20ºC), les dues mostres de Cepsa van presentar viscositats excessives, cosa que implica possibilitat de dificultats de rendiment a temperatures baixes. L'etiquetatge d'aquests dos olis és incorrecte. Cepsa Super D Dièsel no és 20W 40 tal com figura a la seva etiqueta, com també Cepsa Platinum gasolina/dièsel, té un rang més estret que 20W 50.

Sense diferències importants

Els avantatges d'un índex més alt de viscositat són, d'una banda, una viscositat més gran a més temperatura, cosa que significa menys consum d'oli i menys desgast; i, de l'altra, una menor viscositat a baixa temperatura, per la qual cosa el motor arrencarà millor i consumirà menys combustible durant l'escalfament.

El punt de vessament és la temperatura més baixa a la qual s'observa moviment a l'oli. Per tant, com més petit sigui aquest valor de temperatura, millor realitzarà la seva funció l'oli en condicions hivernals. Quatre olis van evidenciar un punt de millor vessament: Kraft Supermultigrado Gasolina i 3CV Brio Gasolina/Dièsel (tots dos, -30ºC), BP Super V Gasolina (-33ºC), i va destacar sobre tots, amb -36ºC, l'oli 3CV Brio Plus Gasolina. D'altra banda, el test de desgast, avalua l'impacte de l'oli sobre les parts metàl·liques del motor. De mitjana, les mostres analitzades van demostrar tenir bones propietats antidesgast. Encara que els resultats són similars, destaquen Cepsa Platinum Gasolina/Dièsel i Ertoil Dièsel amb 0,33-0,34 mm. BP Super V Gasolina, per la seva part, va aconseguir els pitjors resultats amb 0,53 mm.

Les altres proves

Encara que la viscositat, la creació d'escuma i la minoració del desgast són els barems de qualitat essencials per a un oli de motor, n'hi ha d'altres que també influeixen i, per això han estat estudiats al laboratori. Alguns d'ells són el percentatge de cendres ensulfatades, el caràcter més o menys volàtil de l'oli, la quantitat de zenc i el test d'oxidació. Quan en aquesta anàlisi comparativa es fa referència a la qualitat de cada un dels 12 olis s'han tingut en compte també les proves realitzades per comprovar aquests altres paràmetres.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions