Viatjar per Nadal

Alternativa a l'alça contra els tràfecs nadalencs

1 Desembre de 2001
Img economia listado

Alternativa a l'alça contra els tràfecs nadalencs

/imgs/20011201/economia01.jpg
Per què no viatjar per Nadal? I per Any Nou? Cada vegada són més les persones que no limiten aquests dies de festa a trobades familiars i decideixen aprofitar-los per desconnectar dels tràfecs nadalencs i conèixer llocs nous. Així ho demostra la tendència creixent a escurçar les vacances d’estiu per poder gaudir d’uns dies de festa per Nadal o Setmana Santa. A més que els preus no es disparen, l’avantatge de les minivacances nadalenques és que els aeroports i els hotels presenten una estampa bastant tranquil·la, llevat dels dies estrella. Parcs temàtics, el Carib, les Illes Afortunades i, per descomptat, les estacions d’esquí constitueixen les principals destinacions d’un viatger, el perfil del qual s’acosta als 40 anys, solter o sense fills i que realitza un desembossament d’unes 100.000 pessetes (601 euros) per a una estada de quatre dies.

El 9% del moviment en el sector turístic, per Nadal

Segons dades de l’Institut d’Estudis Turístics de la Secretaria d’Estat de Comerç i Turisme, el 37% dels 119 milions de viatges efectuats l’any passat, és a dir, al voltant de 44 milions de desplaçaments, van ser “viatges turístics” (els que no s’efectuen en una segona residència o els que duren més de tres dies). I, de tots, només un 8%, al voltant de 3,4 milions, van creuar les fronteres. Encara que en l’última dècada s’han allargat els períodes de vacances, encara se centren a l’estiu; un de cada dos turistes tria aquests mesos per viatjar. Al període estival el segueix Setmana Santa, que mou al voltant del 12% dels desplaçaments, i més lluny queda Nadal, una època que comença a despuntar tímidament: el 9% dels desplaçaments de vacances es fa durant aquestes dates.

Sol i platja

Canàries i el Carib constitueixen dues de les destinacions favorites del turisme nadalenc. Els hotels de les Illes Afortunades acullen centenars de turistes que busquen la climatologia benigna de l’arxipèlag, sumada a uns preus assequibles -des de 75.000 pessetes (450 euros) es pot passar una setmana en un aparthotel, inclòs el viatge amb avió. El Carib continua en voga i per un desembossament mitjà de 200.000 pessetes (1.201 euros) es pot gaudir de 6 nits de sorres blanques i mar turquesa. Però a aquest racó de somni li ha sorgit una competència ferotge: el que ja es coneix com el Carib Africà, representat sobretot pel Cap Verd i Senegal, amb l’avantatge d’un viatge d’avió més curt i preus promocionals d’unes 100.000 pessetes (601 euros).

Esquiar: disparitat de preus

Els amants de l’esport blanc acomiaden l’any donant la benvinguda a la temporada d’esquí. Les estacions van obrir les pistes fa un mes i per a aquestes dates ja s’intueix què oferirà la temporada: es preveu un hivern molt generós. La disparitat de preus d’aquesta opció rau en el tipus d’estació i d’allotjament que es busqui, i en la forma de desplaçar-se. Així, els Alps francesos ofereixen preus atractius i l’avantatge de disposar d’algunes de les millors estacions del món (per 60.000 pessetes, 360 euros, sense incloure desplaçament, es pot gaudir de 6 dies d’esquí allotjat en un apartament). Andorra disposa també de bones combinacions que inclouen allotjament i remuntadors per a quatre dies des de 40.000 pessetes (240 euros). El Pirineu aragonès acull nombroses festes de nit de cap d’any i és tradicional inaugurar l’any amb un primer descens a Astún, Candanchú, Formigal, Panticosa o Cerler. La marxa nocturna de Jaca, a prop de les cinc estacions d’esquí esmentades abans, converteix aquesta ciutat en la preferida dels més joves. Per unes 50.000 pessetes (300 euros) es poden passar de 4 a 5 dies en qualsevol d’aquestes estacions, en apartaments compartits, amb el forfet inclòs. Rebre el nou any sense luxes a Baquèira i Sierra Nevada requereix més pressupost i pot suposar fins a 140.000 pessetes per una setmana (860 euros), encara que esperar l’arribada dels Reis d’Orient en aquestes estacions resulta una mica més econòmic, entre 60.000 (360 euros) i 100.000 pessetes (601 euros).

Pujar a la muntanya russa

D’un temps ençà els parcs temàtics s’han convertit en una opció atractiva per a les famílies que volen aprofitar els dies de festa i trencar la monotonia, premiant alhora els fills amb una estada de fantasia. Els paquets per anar a Disneyland París -dues nits d’hotel i tres dies de parc per a una parella i dos fills- varien des de la tarifa més modesta, 104.000 pessetes (615 euros), a les més luxosa, 205.000 pessetes (1.232 euros). Port Aventura i Terra Mítica també obren aquest Nadal, i a més d’adaptar els seus “països” al Nadal, ofereixen preus molt més assequibles que en temporada alta.

Alternatives originals

Hi ha alternatives menys tradicionals i més curioses per als qui disposin d’un pressupost menys limitat i ganes de fer una cosa diferent: passar el primer dia de l’any a Rovaniemi, capital de la Lapònia finlandesa des de 180.000 pessetes (1.100 euros), o gaudir d’un creuer per la Mediterrània a partir de 150.000 pessetes (900 euros) per persona. I sempre queda l’opció romàntica de veure l’albada a Praga, Viena, Budapest, París o Londres, caprici que no baixa de les 50.000 pessetes (300 euros).

Consells per viatjar per Nadal

 • Sigueu flexibles amb les dates i hores en què voleu viatjar. Eviteu divendres, diumenges i dates importants com el 24 i el 30 de desembre.
 • Sol·liciteu fullets informatius en diverses agències de viatges i estudieu-les amb deteniment. Compareu no només el preu, sinó els serveis que ofereixen.
 • Compreu els bitllets al més aviat possible per evitar la cancel·lació de reserves o canvis de tarifes.
 • Recordeu que aquests dies són especials i en algunes destinacions trobareu horaris diferents dels habituals en museus, establiments d’hoteleria… Fins i tot pot ser que alguns llocs turístics estiguin tancats.
 • Llegiu atentament el contracte i aclariu els vostres dubtes (durada, excursions, clàusules, responsabilitats, anul·lacions o comissions) a la mateixa agència. Aprendreu molt i evitareu possibles problemes posteriors.
 • Porteu sempre una fotocòpia del contracte amb el telèfon de l’agència i un nom de contacte.

Viatges per veure la família

Fora dels viatges pròpiament turístics, qui viatgi amb tren o amb autobús ha de tenir molt present que RENFE i els autocars també tanquen per Nadal. La tarda-nit del 24 i el 31 de desembre no només apareixen buides les carreteres, la xarxa ferroviària descansa de l’atrafegament que ha sofert els dies previs. En les dues nits més significatives de les festes nadalenques tan sols es mouen dos trens que parteixen de Barcelona i Madrid direcció París, i l’Intercity París-Lisboa. Res a veure amb els tràfecs que es viu les vigílies de nit de Nadal i nit de cap d’any. Quatre milions de persones compren un bitllet entre el 22 i el 2 de gener; convé tenir-ho previst, perquè si bé l’empresa ferroviària reforça el servei afegint més vagons per atendre la demanda, l’adquisició de bitllets, gràcies a les noves tecnologies, s’avança cada any més. El mateix passa amb la xarxa d’autobusos: tothom viatja el mateix dia, amb la qual cosa, malgrat que la flota es multiplica, les places s’acaben esgotant.

El Nadal augmenta les crisis, viatjar és una bona teràpia contra l’estrès

Limitar-se a descansar sense fer res en especial pot ser també motiu d’estrès, per això s’ha d’entendre que les vacances concedeixen l’oportunitat de fer coses que no es poden fer habitualment. Per això, els psicòlegs coincideixen que moltes vegades és necessari planificar activitats per gaudir d’aquest període. I encara que l’estiu és el moment tradicional per invertir en viatjar, el Nadal produeix un augment de les crisis, especialment dels problemes de parella, per la qual cosa val la pena plantejar-se una destinació original.

Si heu de viatjar per carretera en el vostre propi vehicle...
 • Adeqüeu la velocitat a la zona de visibilitat. Si hi ha boira o pluja molt intensa, enceneu els llums.
 • Respecteu, més que mai, la distància de seguretat; encara millor, augmenteu-la.
 • Si hi ha neu, aparqueu en lloc segur, col·loqueu les cadenes a les rodes motrius i circuleu a poc a poc. Feu anar amb suavitat volant, fre i accelerador.
 • Extremeu la precaució i modereu la velocitat en zones ombrívoles i en paratges orientats al nord.
 • Els pneumàtics són fonamentals en la seguretat del vehicle. Reviseu la pressió, el dibuix i el seu estat.
 • Si la carretera està molla, trepitgeu amb certa freqüència el fre, sense arribar a frenar, per assecar les pastilles. En cas de necessitat, respondran millor.
 • No oblideu làmpades de recanvi, cadenes, anticongelant, antibaf, roba d’abric, pinces (per a la bateria), llanterna, triangle de senyalització, alcohol (per al gel del parabrisa) i ulleres de sol (reflexos de la neu).