Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: L'hotel no és responsable de les joies sostretes en una habitació si no sap que hi són

Van robar de la meva habitació de l'hotel joies per valor de més d'un milió de pessetes. Sospito obertament del personal de l'hotel. L'establiment hoteler no es fa càrrec del tema i la seva assegurança no cobreix aquesta eventualitat. L'habitació no té caixa forta i en cap lloc s'estipula que l'hotel disposa de caixa de seguretat comuna, ni tampoc n'informa el personal. Tanmateix, la direcció afirma que ofereix aquest servei. M'agradaria saber si una demanda contra l'hotel es pot resoldre al meu favor i si hi ha jurisprudència referent a aquest tipus de casos.

/imgs/20011201/consultorio01.jpg D'acord amb l'article 1783 del Codi civil, els hotelers són responsables dels objectes introduïts pels viatgers sempre que aquests ho notifiquin i compleixin les prevencions que els hostalers hagin fet sobre la seva cura i vigilància. L'article 78 de l'Ordre de 19 de juliol de 1968, sobre criteris de classificació dels establiments hotelers, obliga a prestar el servei de custòdia de diners, joies o objectes de valor que els hostes lliurin amb rebut, sent responsables els hotelers de la seva pèrdua o deteriorament en els supòsits i en les condicions que estableixen els articles 1783 i 1784 del Codi civil. També obliga que a les habitacions, apartaments o suites hi figuri la indicació que l'establiment no respon dels diners, joies o objectes de valor que no es dipositin en la forma assenyalada.

En aquest cas, l'hoste no va posar en coneixement de l'hotel que portava joies de valor, tal com exigeix l'article 1783, i l'hotel tampoc va complir l'obligació d'indicar en lloc visible la disponibilitat del servei de custòdia i de l'exempció de responsabilitat en cas de no dipositar els objectes de valor al servei disposat amb aquesta finalitat. Totes dues conductes semblen negligents.

En primera instància, la infracció de l'hotel té caràcter administratiu, per la qual cosa pot ser objecte de sanció -per exemple, mitjançant una multa- per part de l'administració competent. Perquè s'obri expedient administratiu s'ha de denunciar l'esdeveniment a través dels fulls de reclamacions. Des del punt de vista civil, la possibilitat de prosperar d'una demanda no és clara, ja que l'hoste no va posar en coneixement de l'hotel que portava joies. Fins i tot així, mentre la conducta de l'hotel es consideri negligent, es podria al·legar una concurrència de culpes i sol·licitar, subsidiàriament, una part del valor de les joies. Ara bé, hi ha una altra dificultat afegida: provar quines joies en concret es van sostreure de l'habitació i quin n'és el valor. Les dificultats del plet aconsellen una negociació amb l'hotel.

Com a exemple de resolucions jurídiques, pot servir que l'Audiència Provincial de Màlaga, en sentències del 5 de juny de 1997 i de 22 de setembre de 1998, va desestimar les demandes en casos similars a aquest, si bé amb una diferència: encara que els clients també havien guardat les joies sostretes a les seves habitacions, l'hotel sí que informava de la disponibilitat del servei de caixa forta de seguretat. També poden ser d'interès la sentència del Tribunal Suprem d'11 de juliol de 1989 i la de l'Audiència de València de 13 de desembre de 2000.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions