Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Si no hi ha testament, els hereus poden comprar la part de la propietat que correspon al cònjuge que la té en usdefruit

El meu cònjuge va morir fa diversos anys i va deixar una propietat sense fer testament. Només tinc un fill major d'edat i vol vendre la propietat. Quan em toca a mi com a vídua i al meu fill com a hereu?

Quan mor un dels cònjuges sense fer testament, deixant vidu/vídua i fills, aquests hereten la totalitat dels béns del mort, mentre que a la parella li correspon l'usdefruit d'un terç dels béns. En aquest cas, el cabal hereditari el constitueix un bé immoble propietat privativa del mort i, havent-hi un fill únic i cònjuge vídua, correspon al fill la propietat de l'immoble i a la mare l'usdefruit d'un terç sobre aquest immoble.

D'acord amb l'article 839 del Codi civil, els hereus poden comprar al cònjuge la part estimada com a usdefruit mitjançant un capital en efectiu i, si no, per virtut de mandat judicial. Si es vol valorar l'usdefruit en diners, poden arribar a l'acord que vulguin, si bé pot orientar-los el criteri fiscal que estableix l'article 26 de la Llei de l'impost de successions i donacions.

En qualsevol cas, en les successions sense testament cal fer una sèrie de tràmits previs, com són:

  • Declaració d'hereus davant de notari; cal aportar un certificat del Registre d'últimes voluntats on consti que el cònjuge va morir sense testament. Es pot sol·licitar per correu mitjançant un imprès que faciliten els estancs.
  • Redactar un quadern de partició, davant de notari, fent inventari dels béns, valorant-los i realitzant les adjudicacions. Al quadern podran fer constar l'acord a què arribin.
  • Presentar, i si escau abonar, l'impost de successions i registrar al Registre de la Propietat la nova titularitat.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions