Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: N'hi ha de molt cars, però no són millors

/imgs/20080501/analisisb01.jpg Un esportista no sempre inverteix el mateix esforç en el mateix exercici. De vegades es troba pletòric i en altres casos es troba més cansat. A més, a mesura que entrena el seu cos, ha de pujar les metes per a esforçar-se el mateix. És en aquestes circumstàncies quan pot ser útil l'ús d'un pulsòmetre: aquests petits aparells electrònics mesuren la freqüència cardíaca, el millor indicador de l'esforç que requereix fer un exercici.

Com més entrenat estiga l'esportista, més temps o més ràpid necessitarà exercitar-se perquè el seu organisme arribe al grau d'esforç desitjat. Els pulsòmetres són també una ferramenta de seguretat, perquè assenyalen quan s'està sobrepassant la intensitat física aconsellable. Per tot això, i pel seu baix preu, són un aliat per als esportistes aficionats o professionals que practiquen esports aeròbics com ara sortir a córrer, fer ciclisme o jugar a tennis. Es componen d'una banda elàstica que es col·loca al voltant del pit i que transmet les pulsacions sense fils a un rellotge de polsera. N'hi ha fins i tot que permeten descarregar les dades de cada entrenament a l'ordinador per al seu estudi posterior. No obstant això, per a aquesta anàlisi comparativa s'han triat els més bàsics, els que qualsevol esportista aficionat hauria d'utilitzar.

S'han analitzat al laboratori i s'han sotmès a una prova d'ús vuit pulsòmetres que costen des dels 30 euros de Sigma Sport Coach fins als 100 euros de Beurer PM65. Tots compten amb una banda elàstica per al pit que mesura les pulsacions i un rellotge de polsera que les mostra.

La millor relació qualitat-preu correspon a Oregon Scientific SE190: és el segon més barat (40 euros), supera la majoria de les proves, disposa d'alarma sonora, indica el consum de calories i resisteix l'aigua, les vibracions i la calor humida. Qui busque un pulsòmetre de més qualitat pot optar per Polar FS2C, una miqueta més car (58,30 euros) però és el més lleuger, es pot manejar només acostant el braç al pit (sense polsar cap botó) i és el preferit dels usuaris.

Tots exactes

L'exactitud en la seua comesa bàsica (mesurar el pols) es va comprovar en un laboratori de calibratge en un ventall de mesuraments des de 36 pulsacions per minut (ppm) fins a 240 ppm. Els vuit mesuren adequadament en tots els rangs provats.

Per a comprovar-ne l'estanquitat es va submergir cada rellotge amb la seua banda de pit durant mitja hora a un metre sota l'aigua. Totes les bandes van demostrar ser resistents a l'aigua, però en el rellotge de Sigma, que diu ser resistent a l'aigua fins a una profunditat de tres metres, hi va entrar aigua, es va quedar en blanc i va deixar de funcionar. Això sí, una vegada que es va assecar es va tornar a encendre. Només Suunto i Beurer (a més del fallit Sigma) diuen ser aptes per al seu ús en natació.

Al canell o al manillar

Els vuit pulsòmetres es poden portar lligats al canell (com un rellotge), però Sigma i Beurer ofereixen també un suport per a col·locar-lo al manillar de la bicicleta. Casio i Beurer inclouen una funda per a guardar-los. Tots els pulsòmetres incorporaven les instruccions d'ús, de manteniment i de neteja pertinents excepte Beurer, en què les instruccions i les advertències de seguretat no estan en castellà, per la qual cosa suspèn aquesta prova. Quant als documents de garantia, Casio és l'única que no ofereix dos anys de protecció (es queda en un).

Els rellotges de Beurer i AEG són els més pesants (superen els 50 grams), mentre que Polar, amb 36 grams, és el més lleuger. Els més petits són Cardio Sport (42 x 48 x 11 mm) i Polar (35 x 53 x 12 mm), mentre que AEG és el més voluminós (51 x 63 x 16 mm). El transmissor de la banda elàstica que es col·loca al pit és el que realment mesura les pulsacions; el més gran és el d'AEG (63 x 39 x 15 mm) i el més petit el de Polar (63 x 30 x 11 mm). El transmissor més lleuger és el de Suunto (39 g) i el de més pes és el d'AEG (54 grams). L'equip més lleuger en conjunt és Polar (77 grams), enfront dels 104 grams del més pesant, AEG.

Funcions

A més de mesurar el nombre de pulsacions per minut, tots els aparells analitzats ofereixen l'hora, la data, cronòmetre i alarma. També registren el màxim i el mínim de la freqüència cardíaca i guarden les dades de la sessió d'entrenament. AEG és l'únic en el qual no es pot fixar una alarma que avise quan se sobrepassa una freqüència màxima o mínima. Oregon Scientific, Sigma Sport, Beurer, Casio i Suunto calculen quantes calories s'han consumit al llarg de la sessió, si bé els experts consideren que aquesta és una dada aproximada perquè cada esportista "crema" un nombre diferent de calories davant del mateix esforç.

Oregon i Sigma són els únics que no ofereixen una llum de fons que permet llegir la pantalla en penombra. En Polar i AEG no es poden definir les característiques físiques de l'esportista (pes, talla, edat...) perquè les dades s'oferisquen particularitzades per al seu perfil. El canvi de les diverses funcions es fa mitjançant botons situats als laterals del rellotge, excepte en Polar, que disposa d'un únic botó central, i Cardio Sport, amb un botó central i quatre botons laterals.

Polar, a més, permet alternar entre les funcions amb un gest senzill: acostant el rellotge a la banda del pit. Sigma i Beurer inclouen una curiosa i útil funció: s'insta l'usuari a córrer una milla (1.600 metres) perquè els equips n'avaluen l'estat físic.

Els pulsòmetres han de complir una exigent norma de seguretat elèctrica. Cardio Sport i AEG no indiquen en la banda el model de l'equip. Això sí, tots els pulsòmetres estan ben construïts i els seus marcats són indelebles. També es va comprovar que estan aïllats correctament enfront de corrents elèctrics perillosos i que estan protegits contra escalfaments i fallades per curtcircuit en les bateries tant en el rellotge com en la banda (en un assaig es van escalfar i en un altre es va provocar un curtcircuit, dels quals els vuit van sortir indemnes).

Resistència

Per calcular el nombre de caigudes que són capaços de resistir, s'introdueixen en un barril de volteig que gira 50 vegades i simula 100 caigudes des de mig metre d'altura (dos per cada volta completa). Els vuit van suportar les múltiples caigudes sense sofrir desperfectes.

Cada rellotge va sofrir també tres cops de mig joule per comprovar si la pantalla s'esquerdava. Sigma Sport i Cardio Sport van suportar els tres cops sense desperfectes, Oregon es va trencar al segon impacte i Casio, Polar, Beurer, AEG i Suunto en el primer.

Els rellotges es van sotmetre també a un test de vibració a diferents freqüències. Beurer (el més car) es va quedar bloquejat i només va tornar a funcionar després de treure'n la pila i tornar-la a posar. Quant a l'ús en entorns d'alta humitat (com el causat per la sudoració en l'esport) i d'altes temperatures (per la mateixa calor corporal o en l'ús en mesos estivals), els vuit van demostrar que es comportaven de manera adequada.

Quant a la compatibilitat electromagnètica (la protecció enfront de descàrregues com les que pot produir un usuari carregat d'electricitat estàtica quan toca un d'aquests equips) s'ha comprovat sotmetent cada pulsòmetre a deu descàrregues electrostàtiques en onze punts de cada equip. En alguns aparells, com ara Sigma o AEG, es produeixen petites interferències que desapareixen al cap d'uns segons. En canvi, Cardio Sport deixa de mesurar les pulsacions després de les descàrregues, per la qual cosa suspèn amb claredat aquesta prova de l'anàlisi comparativa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions