Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Aplicació de l'IVA en els Habitatges de Protecció Oficial

Fa poc de temps vam comprar a Biscaia un Habitatge de Protecció Oficial i ens vam veure obligats a pagar a més un 7% d'IVA. Però, en els HPO no es paga en concepte d'IVA el 4%?

/imgs/20080501/consultorio01.jpgNo sempre l'IVA que es fixa és del 4 %. La compra d'habitatge nou i lliure està subjecta a l'IVA, el tipus general del qual és el 7% sobre el preu escripturat. Com que es tracta de la primera transmissió, el comprador paga aquesta quantitat directament al venedor, que està obligat a ingressar-ho després a la Hisenda Pública. Quant als HPO, aquests reben un tractament especial que varia en funció de les comunitats autònomes.

Al País Basc i segons el Decret 315/2002, de 30 de desembre, sobre règim d'habitatges de protecció oficial i mesures financeres en matèria d'habitatge i sòl, aquest tipus d'habitatges es classifiquen en funció del preu màxim de venda i renda i dels sectors socials als quals es destinen, tant en Habitatges de Protecció Oficial de règim general com en Habitatges Socials o de règim especial. Per tant, l'IVA no és igual en tots els casos. Al País Basc s'aplica un IVA reduït del 4% als habitatges de caràcter social o de règim especial, mentre que a la resta d'HPO de règim general s'aplica el tipus del 7%. En el cas de Biscaia, la Norma Foral 7/1994, de 9 de novembre, sobre l'Impost sobre el Valor Afegit, estableix que el tipus del 4% s'aplica als habitatges qualificats administrativament com de protecció oficial de règim especial o de promoció pública quan els lliuraments s'efectuen per part dels promotors, inclosos els garatges i annexos situats en el mateix edifici que es transmeten de forma conjunta. Amb tota probabilitat, l'IVA aplicat en el cas de la persona afectada és el correcte, encara que per a la seua tranquil·litat pot comprovar la qualificació del seu habitatge o fer una consulta en el Departament d'Habitatge del Govern Basc de Biscaia i a la Hisenda Foral.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions