Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Autopistes: analitzats 16 trams de vies de pagament i 32 àrees de servei : El preu per quilòmetre d'unes autopistes quadruplica el d'altres

/imgs/20080501/tema01.jpg
Les autopistes espanyoles són netes, segures… i cares. El preu mitjà arriba als deu cèntims d’euro per quilòmetre, és a dir, els conductors paguen de mitjana un euro per cada deu quilòmetres recorreguts. Amb tot, les variacions hi són considerables. De fet, el peatge més car (14 cèntims per quilòmetre) quadruplica el més barat (tres cèntims per quilòmetre), tots dos registrats en vies de peatge d’Andalusia. Així ho ha constatat CONSUMER EROSKI en un estudi en què s’han analitzat 16 trams d’autopista, incloses 32 àrees de servei. La mostra abasta el 60% dels 3.378 quilòmetres d’aquest tipus de vies construïdes al nostre país, amb una intensitat mitjana de trànsit de 25.000 vehicles al dia per autopista i amb un índex de sinistralitat baix (segons la DGT, de les 2.741 persones mortes per accidents de trànsit el 2007, 150, el 5,5%, van morir en vies de pagament).

Els tècnics de la revista, després d’assessorar-se amb experts en seguretat viària, van recórrer dues vegades (anada i tornada) el tram d’autopista assignada en equips de dues persones: una conduïa i l’altra anotava les incidències. Totes les proves s’han fet en un o dos dies (en funció del nombre de recorreguts assignats a cada tècnic) i sempre en un dia laborable. Els trams recorreguts han sigut: Santiago-la Corunya (AP-9), Barcelona-València (AP-2/AP-7), Bilbao-Saragossa (A-68), Bilbao-Sant Sebastià (A-8), Barcelona-la Jonquera (AP-7), Vitòria-Burgos (AP-1), Màlaga-Estepona (AP-7), Madrid-La Roda (R-4/AP-36), Alacant-València (AP-7), Madrid-Arganda (R-3), Villalba-Adanero (Madrid, AP-6), Santiago-Vigo (AP-9), Pamplona-Tudela (A-15), Madrid-Toledo (AP-41), Madrid-Guadalajara (R 2) i Sevilla-Cadis (AP-4). S’ha observat, d’una banda, la netedat i el manteniment d’aquestes vies de gran capacitat, és a dir, l’estat en què es trobava el paviment, els senyals, la netedat dels vorals d’emergència, etc. D’altra banda, s’ha analitzat la seguretat, apartat en què s’ha estudiat la senyalització de les autopistes, a més de tots els elements que podrien representar un perill per als usuaris. A això s’ha sumat la valoració sobre les àrees de servei i els peatges d’entrada i sortida de la via.

La principal conclusió és que les autopistes del nostre país aproven, i amb nota. Reben una qualificació global de “molt bé”. De les 16 analitzades, les millors es troben en els itineraris de Barcelona-València, Barcelona-la Jonquera, Bilbao-Saragossa, Madrid-Guadalajara, Madrid-La Roda, Pamplona-Tudela, Villalba-Adanero i Vitòria-Burgos. Per contra, suspenen l’AP-4 (Sevilla-Cadis) i els dos trams de l’AP-9 (de Santiago de Compostel·la a Vigo i a la Corunya). La raó: les deficiències registrades en les àrees de servei i els punts de peatge.

La disparitat més gran s’ha observat en les tarifes de les autopistes. Mentre que en l’AP-4 entre Sevilla i Cadis es paguen 3 cèntims d’euro per quilòmetre recorregut, en l’AP-7 entre Màlaga i Estepona, i en l’AP-41 entre Madrid i Toledo, el pagament per quilòmetre es quadruplica, amb 14 cèntims, quatre per sobre de la mitjana de l’informe, deu cèntims d’euro. La tercera autopista més cara de les analitzades és la Radial 2 Madrid-Guadalajara, que només es diferencia en un cèntim de les dues més cares. Entre les menys cares, encara que lluny dels preus de l’autopista Sevilla-Cadis, es troben la via la Corunya-Santiago (AP-9) (set cèntims per quilòmetre), Barcelona-la Jonquera (AP 7), Bilbao-Sant Sebastià (A-8) i Bilbao-Saragossa (AP-68) (vuit cèntims per quilòmetre en els tres casos).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions