Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Naturalesa i temps lliure : Lleure verd

Espanya, el país amb la biodiversitat més gran d'Europa, ofereix nombroses possibilitats de gaudir del temps lliure d'una forma saludable, econòmica i apta per a totes les edats i condicions físiques

/imgs/20090401/informe1.jpg
Bo, bonic, barat, saludable i sostenible. Els paratges naturals representen una opció perfecta per a gaudir en família, en parella, en grup i en solitari del temps lliure. Davant la crisi econòmica, relaxació i gaudiment al país amb la biodiversitat més gran d’Europa. Els passeigs per les muntanyes o els boscs propers al lloc de residència i els recorreguts per parcs naturals i nacionals els caps de setmana, a peu o amb bicicleta, són les modalitats de lleure més recurrents, plaents, senzilles, ecològiques i econòmiques practicades per petits i grans. Per a iniciar-se en aquestes activitats no hi ha res millor que agafar un dels nombrosos senders que conformen els gairebé 40.000 quilòmetres de camins abalisats i homologats que discorren per camins reials, vies de tren en desús, camps, boscs i muntanyes. Els mateixos que, a través de les valls, els turons i els boscs, recorren llocs d’interès natural, paisatgístic, cultural i històric.

Vies pecuàries: després de la ruta de la transhumància

Les vies per on antigament travessava el bestiar transhumant es converteixen ara en pistes dissenyades perquè l’home modern hi pugui pedalar, passejar o cavalcar. Les carrerades navarreses, les cabaneres aragoneses o els cordells i les veredes castellanes, antigues rutes de la transhumància ramadera, van arribar a tenir fins a 125.000 quilòmetres i a ocupar una superfície de 425.000 hectàrees, l’1% del territori espanyol. Tot i això, ara només se’n conserven 80.000 quilòmetres, que, a més de servir per al trànsit del bestiar, s’han convertit en suport d’altres pràctiques de lleure en plena naturalesa. Amb aquesta finalitat, diverses federacions de muntanya promouen la senyalització i l’equipament dels camins reials com a xarxa bàsica de senders de curt i llarg recorregut. D’altra banda, el Ministeri de Medi Ambient, en col·laboració amb les comunitats autònomes, promou la recuperació d’uns 3.000 quilòmetres de vies pecuàries, per a la qual cosa destina cada any uns 800.000 euros, i compta amb un programa per a l’execució de projectes de classificació, delimitació, fitació i senyalització de la xarxa nacional. Així mateix, els responsables del Ministeri consideren incloure alguns trams en Natura 2000, la xarxa europea d’espais protegits.

Principals camins reials

 • Carrerada Reial de la Plata o Vizana (500 quilòmetres). Comença entre Astúries i Lleó, a l’alt de Viganos, i va a parar a Trujillo.
 • Carrerada Reial Lleonesa Occidental (700 quilòmetres). Arrenca a Lleó i finalitza a Badajoz.
 • Carrerada Reial Lleonesa Oriental (700 quilòmetres). Comença prop de Riaño, creua Lleó i Palència i passa per les províncies de Segòvia, Àvila, Toledo, Càceres i Badajoz.
 • Carrerada Reial Segoviana (500 quilòmetres). Arrenca a la serra de Neila, a Burgos, i acaba el recorregut a Granja de Torrehermosa.
 • Carrerada Reial de Conca (350 quilòmetres). Discorre per les províncies de Conca, Ciudad Real i Jaén.
 • Camí Reial del Regne de València (250 quilòmetres). Arrenca a la serra de Tragacete i travessa Conca fins acabar a València.
 • Carrerada Reial Galiana (400 quilòmetres). Arrenca de la serra de Tragacete i travessa Conca fins a arribar a València.
 • Carrerada Reial Soriana Oriental (800 quilòmetres). Comença a Sòria i mor a Sevilla.
 • Carrerada Reial Soriana Occidental (700 quilòmetres). Creua diagonalment el centre nord de la Península partint de Sòria i passant per Valladolid, Segòvia i Àvila.

Respectuosos amb la naturalesa

/imgs/20090401/informe2.jpg

 • Amb independència de l’activitat que es practiqui, en tot moment s’ha de mostrar un respecte absolut per la naturalesa i l’entorn.
 • Las úniques empremtes que s’han de deixar en els camins són les de les petjades o les dels rodes de la bicicleta. Les deixalles generades han d’acabar al contenidor.
 • Cal respectar les fonts, els rius i els altres cursos d’aigua i cuidar-los. No s’hi ha d’abocar sabó, detergent, productes contaminants ni residus de cap mena.
 • No és recomanable arrencar flors ni branques ni molestar la fauna. Molts animals i plantes estan protegits per la llei.
 • Cal transitar pels camins, ja que les dreceres deterioren el sòl i creen barranqueres que poden fer desaparèixer la sendera original.
 • Els gossos que acompanyen els seus amos han d’anar lligats perquè no molestin els altres caminants ni espantin el bestiar o altres animals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions