Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Taxis: comparades les tarifes i realitzada una prova pràctica de 180 trajectes en taxi a 18 ciutats : Les tarifes del taxi han pujat en un any quatre vegades més que l'IPC

El preu mitjà ha augmentat el darrer any un 5,2% quan l'IPC anual ha estat de l'1,4%. La qualitat del servei ha millorat, encara que gairebé quatre de cada deu taxis no exposaven les tarifes, malgrat ser obligatori

/imgs/20090301/tema.jpg
El transport públic més còmode, el taxi, no ha estat mai econòmic, però cada any que passa es converteix en més car per als usuaris. Malgrat que l’IPC acumulat el darrer any ha estat de l’1,4%, les tarifes dels taxis espanyols han pujat de mitjana un 5,2%, gairebé quatre vegades més. En realitat, els preus que cobren els taxis varien molt d’unes ciutats a altres (0,65 euros costa cada quilòmetre recorregut en horari diürn a Bilbao i Sant Sebastià, mentre que surt a gairebé 1 euro a Madrid, Alacant i València), ja que cada ajuntament aplica tarifes diferents, a més que estableixen els propis criteris pel que fa a baixades de bandera (els extrems: 3,64 euros per a cada carrera diürna a Vitòria i 0 euros a Bilbao i Sant Sebastià) i carreres mínimes (la més cara, a Sant Sebastià, surt a 4,65 euros, mentre que en diverses ciutats no hi ha aquest concepte), o les dues alhora, i fixa així mateix diversos preus per a una sèrie de suplements (extres per equipatge, transport d’animals, recorreguts nocturns o en cap de setmana, viatges a estacions i aeroports) que, si és procedent, s’afegeixen al preu de la carrera. Les tarifes, per tant, no només s’han encarit més del desitjable, sinó que són un embolic per a l’usuari.

Així i tot, la professionalitat dels taxistes i el confort que ofereixen els seus vehicles semblen haver millorat. Així ho revela la comparació de dues proves pràctiques efectuades per CONSUMER EROSKI: una, la que s’inclou en aquest informe, i una altra, del 2005. El punt dèbil del servei continua sent la informació que, tal com passava fa quatre anys, és insuficient: gairebé quatre de cada deu taxis no exposen les tarifes en un lloc visible per a l’usuari, tot i que la llei obliga a fer-ho.

/imgs/20090301/tema-3.jpg
Aquestes són les conclusions de l’informe d’investigació d’aquesta revista sobre el servei de taxis a 128 ciutats: Alacant, Barcelona, Bilbao, la Corunya, Granada, Logronyo, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Santander, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. La prova pràctica efectuada pels tècnics de CONSUMER EROSKI va consistir en 10 trajectes en cada ciutat, dos dels quals nocturns, amb vehicles diferents per a l’anada i la tornada. La prova es va fer en un dia laborable i en un altre de cap de setmana; en total, es van completar 180 recorreguts en taxi, sempre un dels cinc següents: del centre de la ciutat a un hospital, d’un hotel cèntric a l’aeroport i d’una parada cèntrica a una estació de tren o d’autobús i a un centre o zona comercial. A més, es va sol·licitar als ajuntaments de les 18 ciutats dades relacionades amb el servei de taxi (nombre de llicències, nombre de taxis adaptats a usuaris discapacitats, subvencions…), informació que els consistoris de Granada, Oviedo, Madrid i Santander es van negar a facilitar tot i la reiteració en la sol·licitud per part d’aquesta revista.

La valoració global del servei de taxi es queda en un acceptable, que només arriba al “bé” en els apartats de qualitat i netedat. Per ciutats, els taxis que van merèixer millor nota en la prova pràctica (amb un “bé” de mitjana), van ser els que es van agafar a la Corunya, Alacant, Barcelona, Granada, Madrid, Màlaga, Oviedo, Pamplona, Sevilla, València i Saragossa, mentre que els de Bilbao, Logronyo, Múrcia, Sant Sebastià, Santander, Valladolid i Vitòria es van quedar en la qualificació immediatament inferior, l'”acceptable”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions