Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Gosseres: analitzades les instal·lacions gestionades, contractades o subvencionades a 18 capitals espanyoles : Les gosseres ofereixen un servei acceptable, però necessiten millores en informació i serveis

- La netedat i la seguretat, el millor d'aquestes instal·lacions
- L'abandó d'un animal pot costar al seu propietari fins a 210 euros i l'adopció, 85 euros
- S'han trobat grans diferències entre unes ciutats i unes altres
- Només en quatre centres dels 18 visitats reconeixen sacrificar els animals

Abandonar un animal també té un cost

/imgs/20091001/tema4.jpg
Una mitjana de 78 mascotes es van abandonar cada dia de l’any passat a les 15 capitals en què es va obtenir la informació (no s’hi inclouen Alacant, Cadis i Granada). Les raons: els seus propietaris no tenien temps, ganes o diners per a cuidar-los. Dins d’aquest grup, el 34% dels amos es van acostar als centres analitzats per lliurar l’animal. Els altres els van abandonar a la via pública, amb el risc consegüent per a la resta de ciutadans i per al mateix animal. Per ciutats, a Bilbao, Madrid, Pamplona i la Corunya la majoria dels abandons tenen lloc al carrer (un 90% a Bilbao, un 84% a Madrid i dos de cada tres Pamplona i la Corunya). En canvi, a Múrcia i Oviedo la tendència és la contrària: en un 72% i un 60% de les vegades es va al centre.

L’abandó d’una mascota és considerat, en totes les ciutats, una falta greu o molt greu per ser “un acte cruel i degradant”, però, sorprenentment, deixar-la al centre d’acollida no surt gratis. A Sant Sebastià suposa un cost de 210 euros, encara que els treballadors asseguren que si el propietari de l’animal no pot fer front al pagament, també s’accepta no abonar aquesta taxa. Això sí, si es comprova que es tracta d’un animal car i exclusiu, el propietari estarà obligat a pagar aquesta quantitat. Vitòria és la segona ciutat més cara en aquest sentit (cal desemborsar-hi 86,70 euros per un animal adult i 24,77 euros per un cadell); la segueixen Bilbao (entre 74,95 i 142,65 euros per un gos i entre 64,25 i 107 euros per un gat), Pamplona i la Corunya (les dues, 50 euros) i Madrid (32,75 euros). D’altra banda, a Còrdova, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Sevilla, Valladolid i Saragossa deixar l’animal en instal·lacions d’aquest tipus no té una repercussió econòmica per a l’amo de l’animal perquè, si n’hi hagués, asseguren que “es fomentaria l’abandó als carrers”. Finalment, a Barcelona i València no permeten al propietari deixar l’animal a les seves instal·lacions. Sí que es comprometen a buscar una llar d’acollida, però, mentrestant, l’amo ha de mantenir l’animal a casa seva.

Si la mascota s’ha extraviat, quan el seu propietari vagi a recollir-la haurà de pagar en la majoria de les ciutats per la seva manutenció i, en el cas que hagi estat necessari, per la col·locació del microxip (obligatori en 10 de les 18 ciutats analitzades) o de les vacunes pertinents. Només a Múrcia, Oviedo i Valladolid asseguren que no cal pagar aquestes despeses. Les taxes són molt diferents entre unes ciutats i unes altres. La identificació electrònica de l’animal pot costar des dels 10 euros de Madrid fins als 38 de Sant Sebastià, les vacunes poden significar un desemborsament d’entre 5,51 euros i 45,67 euros. Per evitar-se complicacions, a la Corunya, Barcelona, València i Saragossa estableixen un preu únic: entre 40 euros i 53 euros. A Múrcia només se sanciona si s’ha infringit l’ordenança municipal (per animal solt a la via pública, no identificat o sense vacuna obligatòria) i a Oviedo, si és una pèrdua que es repeteix amb assiduïtat sí que es cobra el manteniment de l’animal. A això se suma el preu per recollir l’animal al carrer. Únicament a Oviedo no s’exigeix aquesta taxa “per ser un servei públic” i a Sant Sebastià apliquen el quilometratge de la furgoneta que el recull. Mentrestant, a les altres el preu va des dels 11 euros fins als 47 euros: Màlaga és la ciutat més econòmica i Madrid és la més cara. Finalment, també s’aplica un preu per dia d’estada de la mascota al centre de recollida. A Oviedo és gratuït, a la Corunya, el més econòmic, demanen 4 euros per dia d’estada i a Sant Sebastià, el més car, reclamen 14,5 euros per jornada.

Quan l’animal arriba al centre

Quan un gos o un gat arriba al centre se segueix un protocol relacionat amb la salut d’aquests animals. El més convenient és disposar d’una zona d’observació per a comprovar que no és portador de cap malaltia que pugui afectar els altres inquilins o el mateix personal de l’alberg. Una pràctica que es porta a efecte en tres de cada quatre centres visitats per CONSUMER EROSKI. El segon pas és la seva identificació per mitjà d’una fitxa individual (on figurin dades del pes, la raça, les característiques…), una cartilla veterinària, la desparasitació (no es fa en els casos de Múrcia, Oviedo i Pamplona) i, si és convenient, l’esterilització, vacunació i instal·lació del microxip. Per centres, els de Barcelona, Bilbao i Sant Sebastià són els que compleixen totes aquestes mesures preventives abans de buscar uns nous propietaris per a aquests animals abandonats. Les instal·lacions de Granada i Màlaga són les que menys segueixen aquests protocols.

Si el gos ha arribat de la mà del seu propietari, en més de la meitat dels centres se sol·licita tant la documentació de l’amo com la de l’animal (a Còrdova i Saragossa no s’exigeix cap paper). En la resta d’instal·lacions, aquest tràmit se salva aportant només la documentació de l’amo o tan sols la del gos o el gat.

Els centres també faciliten un termini perquè l’amo que hagi extraviat la mascota pugui recollir-la a les instal·lacions (entre tres dies al centre municipal de protecció animal de Múrcia i un mes a Bilbao, Cadis i Sant Sebastià). A les 15 ciutats que van facilitar dades, es van tornar 3.770 animals als seus propietaris, un 11% del total d’animals recollits (hi destaca Barcelona perquè se’n tornen un 30%, davant del 4% de Múrcia i València i el 5% de Còrdova).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions