Arròs amb llet

L'envàs no fa l'arròs amb llet

Els quatre més cars (dos surten a més de 7 euros el quilo) es comercialitzen en pot de vidre o de fang, però no són més saborosos ni més saludables que els que vénen en envàs de plàstic
1 Febrer de 2008
Img analisis 2 listado 171

L'envàs no fa l'arròs amb llet

/imgs/20080201/analisisa01.jpgL’arròs amb llet envasat és un producte dolç de postres de recepta senzilla que, paradoxalment, té entre set i deu vegades més llet que arròs, i fins i tot amb freqüència, més sucre que arròs. A més d’aquests ingredients principals, hi són comuns l’escorça de llima i la canyella, o les aromes corresponents. Així mateix, poden contenir nata, vainilla, llet en pols, llet concentrada, midó, aromes i estabilitzadors.

Encara que siga un preparat lacti, no disposa d’una normativa que en regule els ingredients o la composició i que en fixe els paràmetres de qualitat. Per a fer un arròs amb llet n’hi ha prou de coure lentament arròs en llet amb sucre. La canyella i la llima s’afegeixen per aromatitzar-lo. La indústria alimentària, en allò bàsic, segueix la recepta tradicional. Després d’afegir a la llet tots els ingredients, sotmet la barreja a un tractament tèrmic suau que completa l’elaboració del producte, que s’ha de mantenir conservat en fred i que té una vida útil de poques setmanes. Si el procés tèrmic és més sever, s’aconsegueix una esterilització que elimina els microorganismes i fa possible que la conservació no requerisca fred i el període de consum es prolongue diversos mesos.

CONSUMER EROSKI ha portat al laboratori i ha sotmès al seu panell de tast vuit mostres d’arròs amb llet en envasos i pesos ben diferents, que van des dels 2,82 euros/quilo que costava l’únic que es conserva sense fred (Pascual) fins als 7,64 euros/quilo de Kaiku o els 7,38 euros/quilo de Goshua.

En poques paraules, els resultats

L’anàlisi va desvelar el perfil nutricional d’aquests arrossos amb llet: rics en hidrats de carboni (22% del producte, de mitjana) i pobres en proteïnes (3%) i en matèria grassa (també el 3%), no són tan energètics com es podria pensar, ja que -de mitjana- 100 grams aporten unes 125 calories. El més ensucrat i calòric va ser Casería La Madera i el que menys, Danone. El que més llet conté és Goshua, mentre que Pascual i Central Lechera Asturiana són els que tenen més arròs.

L’única irregularitat detectada és que la meitat de les mostres incomplien la norma d’etiquetatge: dues no indiquen la quantitat d’arròs i, a més, part de la informació està en lletra molt petita. I dues més es denominen “aliment natural”, quan tenen prohibit indicar-ho perquè tots els arrossos amb llet ho són. L’anàlisi de transgènics va demostrar que cap no contenia ingredients modificats genèticament, i l’anàlisi microbiològica, que l’estat higienicosanitari era satisfactori en tots. En el tast, “es van apreciar diferències significatives entre les mostres en tots els paràmetres analitzats”, que van ser aparença, sabor, sensació en mastegar i sabor residual. Hi va destacar Casería La Madera (7 punts), i els pitjors van ser Dhul, Kaiku, Pascual i Central Lechera Asturiana, que no van superar els 5,5 punts.

La millor relació qualitat-preu és Danone, que va agradar en el tast i és el menys ensucrat i calòric i un dels més barats. Si es prioritzen les propietats organolèptiques (sabor, textura, aroma…), l’opció més convenient és Casería La Madera (5,33 euros/quilo). Els quatre més cars es comercialitzen en pots de vidre o de fang, probablement per traslladar al consumidor la imatge d’un producte artesanal o més selecte, però no tenen millor composició nutricional ni resulten més saborosos que els altres, presentats en envasos de plàstic semblants als de la crema.


Més llet que arròs

L’ingredient principal és la llet en les diferents versions (sencera o desnatada, i nata). Encara més, l’arròs ocupa la segona posició només en Kaiku, Pascual i Central Lechera Asturiana; en la resta, queda en tercera posició darrere del sucre. Set contenen canyella i llima (que poden anar en forma d’aromatitzants), i Danone només hi incorpora canyella. Aquests cinc ingredients bàsics són els únics que contenen els arrossos amb llet de Kaiku, La Madera i La Ermita. Goshua, Danone i Dhul incorporen nata; Danone també hi posa llet desnatada rehidratada, i Dhul llet en pols i vainilla. Finalment, Central Lechera Asturiana és l’únic que empra sal. L’arròs, per ser ric en midó, té una gran capacitat de gelatinització, per la qual cosa no calen espessidors, gelificants ni estabilitzants per a aconseguir la textura cremosa que caracteritza l’arròs amb llet. Pasqual és l’únic que utilitza un d’aquests additius, un estabilitzant.

La humitat, l’aigua, va representar des del 67% de La Madera fins al 74% de Danone i Kaiku. Una ració d’arròs amb llet conté entre el 70% i el 80% de llet, i l’arròs representa només entre el 6% i l’11% del producte, mentre que el sucre afegit equival entre el 7% i el 15%. De mitjana, aporta 123 calories per cada 100 grams, bé que cal considerar que la ració individual d’aquest producte és de 135-140 grams. Cada terrina d’arròs amb llet aporta de mitjana unes 175 calories, menys que altres postres làcties com cremes i mousses, però més que els iogurts. Aquesta discreta aportació calòrica fa que siga interessant com a postres per als qui necessiten una dosi extra de calories (xiquets, adolescents, esportistes…). I com que resulta dolç, saborós, fàcil de mastegar i aporta nutrients essencials, pot servir perquè mengen entre hores els qui es mostren inapetents o estan convalescents.

De mitjana, els hidrats de carboni suposen el 22% del producte i provenen de l’arròs, el sucre afegit (sacarosa) i la lactosa o sucre de la llet (la llet té uns 5 grams de sucres per cada 100 grams). La sacarosa i lactosa són hidrats de carboni senzills o d’assimilació ràpida, mentre que el midó de l’arròs és un hidrat d’assimilació lenta, més convenient. La sacarosa (el sucre afegit) va des del 7% de Danone o Kaiku fins al 15% de La Madera (un sobre de sucre conté 10 grams; un arròs amb llet La Madera -210 grams-, tres sobres de sucre). El contingut de lactosa (sucre exclusiu de la llet) indica la quantitat de llet. El més ric en llet, i amb gran diferència, és Goshua (6% de lactosa); en la resta varia entre el 2,7% de Central Lechera Asturiana i el 3,9% de La Ermita. El contingut en hidrats de carboni complexos (midó, que és un indicador de la quantitat d’arròs) va anar del 7% de Goshua a l’11% de Pascual i Central Lechera Asturiana. Es pot concloure que, excepte Central Lechera Asturiana, els sucres simples superen els complexos.

El contingut proteic representa des del 2,5% de La Madera fins al 4% de Goshua. El menys gras va ser Pascual (1,5% de matèria grassa), i els més grassos, La Ermita i Central Lechera Asturiana, amb un 3,5%. No és un contingut excessiu per a unes postres. El calci i el fòsfor, d’altra banda, són els minerals més abundants en l’arròs amb llet, que es pot convertir en un substitut de la llet per a les persones a qui no agrada prendre la llet sola, sempre tenint en compte que són unes postres làcties ensucrades i que la quantitat de llet és menor en l’arròs amb llet que en un got de llet o un iogurt.

L'arròs amb llet i la salut

Llet, al·lèrgies i intoleràncies

Com que es tracta d’un producte lacti, el seu consum està contraindicat en persones amb al·lèrgia a la caseïna, la proteïna més abundant de la llet. I es desaconsella el consum
d’arròs amb llet en els qui mostren intolerància a la lactosa (sucre de la llet).

Sucre, diabetis i excés de pes

L’arròs amb llet són unes postres làcties ensucrades, per la qual cosa n’han de limitar el consum els qui sofreixen de diabetis, obesitat i hipertrigliceridèmia.

Arròs amb llet i celiaquia

L’arròs és un dels pocs cereals aptes per als qui sofreixen d’intolerància al gluten. De totes maneres, encara que llet, arròs i sucre són compatibles amb una dieta sense gluten, alguns fabricants hi afegeixen aromes sense especificar-ne la procedència. Per precaució, i ja en general, els celíacs no haurien de consumir productes elaborats que no es declaren lliures de gluten, ni tan sols aquells que no especifiquen tots els ingredients. El risc és important. Si els agrada l’arròs amb llet, una alternativa segura per als celíacs és elaborar-ne a casa: la recepta és molt senzilla.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat vuit mostres d’arròs amb llet envasat de formats, pesos i preus molt diferents. Van des dels 2,82 euros/quilo de Pascual (l’únic que es conserva sense fred) fins als 7,64 euros/quilo de Kaiku o els 7,38 euros/quilo de Goshua.
 • Són unes postres dolces làcties elaborades amb (de major a menor contingut): llet, sucre i arròs, i canyella i llima o les aromes corresponents.
 • Perfil nutricional: ric en hidrats de carboni (22% del producte, de mitjana) i pobre en proteïnes (3%) i matèria grassa (també el 3%). És prou menys energètic que les pastes dolces o els embotits: de mitjana, 100 grams d’arròs amb llet aporten 123 calories.
 • El més ensucrat i calòric és Casería La Madera i el que destaca pel contrari, Danone. Goshua és el que més llet utilitza i Pascual i Central Lechera Asturiana són els que tenen més arròs.
 • Quatre incompleixen la norma d’etiquetatge: Kaiku i La Madera no indiquen la quantitat d’arròs i, a més, part de la informació essencial està en una lletra excessivament petita. Goshua i Pascual diuen que són ?aliment natural?, quan (perquè tots els arrossos amb llet són naturals) està prohibit indicar-ho.
 • En cap no es van trobar ingredients modificats genèticament. I l’estat higienicosanitari en tots aquests arrossos amb llet va ser satisfactori.
 • El més ben valorat en el tast va ser Casería La Madeira (7 punts), i els menys preferits, Dhul, Kaiku, Pascual i Central Lechera Asturiana, els quatre entre 5 i 5,5 punts. La Ermita (6,3 punts), Danone i Goshua (els dos amb 6,4 punts) es van situar en posició intermèdia.
 • La millor relació qualitat-preu és l’arròs amb llet Danone, que va agradar en el tast, és un dels més barats i a més és el menys ensucrat i calòric. Per als qui preferisquen l’arròs amb llet més saborós, l’opció és Casería La Madera (5,33 euros/quilo).
Marca Danone Casería La Madera La Ermita de San Pedro Goshua
Format (g) Paquet 2 un. (140 g/un.) Pot de vidre
210 g
Pot de vidre
270 g
Pot de fang 140 g
Preu (euros / quilo) 3,48 5,33 6,56 7,38
Etiquetatge Correcte InCorrecte Correcte InCorrecte
Humitat (%) 74,2 66,8 69,7 69,2
Proteïna (%) 3,2 2,5 3 4
Hidrats de carboni totals (%) 19,8 27,1 23,1 22,5
Sucres totals (%) 10,2 18,3 14,7 15,4
Sacarosa (%) 1 6,8 15 10,6 9,3
Lactosa (%) 2 3,2 3,3 3,9 5,9
Hidratos de carbono complejos (%) 3 9,6 8,8 8,4 7,1
Greix total (%) 2,1 3 3,5 3,4
Valor calòric (calories/100 g) 109 142 132 133
OGM 4 Negatiu Negatiu Negatiu Negatiu
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte Correcte
Tast (d?1 a 9) 6,4 7 6,3 6,4
Marca Pascual Dhul Central lechera Asturiana Kaiku
Format (g) Paquet 2 un. (150 g/un.) Paquet 2 un. (135 g/un.) Paquet 2 un.
(140 g/un.)
Pot de fang 140 g
Preu (euros / quilo) 2,82 3,48 3,52 7,64
Etiquetatge InCorrecte Correcte Correcte InCorrecte
Humitat (%) 71,8 73,2 71,7 74,3
Proteïna (%) 2,9 2,9 2,6 2,6
Hidrats de carboni totals (%) 23,2 19,9 21,6 19,6
Sucres totals (%) 12,1 11,6 10,5 10,1
Sacarosa (%) 1 8,4 8 7,7 7,3
Lactosa (%) 2 3,4 3,6 2,7 2,8
Hidratos de carbono complejos (%) 3 11,1 8,3 11,1 9,5
Greix total (%) 1,5 3,3 3,5 2,9
Valor calòric (calories/100 g) 116 118 125 112
OGM 4 Negatiu Negatiu Negatiu Negatiu
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte Correcte
Tast (d?1 a 9) 5,3 5 5,5 5,2

(1) Sacarosa: sucre blanc o sucre comú afegit a l’aliment.

(2) Lactosa: sucre present en la llet. Indica aproximadament la quantitat de llet que conté l’aliment.

(3) Hidrats de carboni complexos: la font principal és l’arròs. El contingut indica aproximadament la quantitat d’arròs en l’aliment.

(4) OGM: organismes modificats genèticament

Un per un

Un per un, 8 mostres d'arròs amb llet

Danone

 • Surt a 3,48 euros el quilo. Paquet de dues unitats de 140 grams.
 • La millor relació qualitat-preu.
 • El menys ensucrat (7%) i calòric (109 calories per cada 100 grams).
 • En el tast rep 6,4 punts: no destaca en cap apartat.

Casería La Madera

 • /imgs/20080201/arroz-caseria.jpgSurt a 5,33 euros el quilo. Pot de vidre de 210 grams.
 • Una altra opció interessant.
 • Etiquetatge incorrecte (no indica la quantitat d’arròs). El més ensucrat (15%) i energètic (142 calories per cada 100 grams).
 • En el tast aconsegueix 7 punts, és el més preferit: agrada per ser “cremós”; però també és criticat per ser “espès”.

La Ermita de San Pedro

 • Surt a 6,56 euros el quilo. Pot de vidre de 270 grams.
 • El segon més ensucrat (11%) i dels més grassos (3,5% de matèria grassa).
 • En el tast aconsegueix 6,3 punts: agrada pel “sabor a canyella” i per ser “cremós”; alhora, també és criticat per ser “pastós” i pel “sabor”.

Goshua

 • /imgs/20080201/arroz-goshua.jpgSurt a 7,38 euros el quilo, gairebé tan car com el que més. Pot de fang de 140 grams.
 • Etiquetatge incorrecte (assegura ser un producte natural, quan tots ho són i per això està prohibit indicar-ho). El més proteic (4%) i dels més grassos (3,4%). El de més llet (6% de lactosa) i menys arròs (7,1% de midó).
 • En el tast aconsegueix 6,4 punts: n’agrada el “sabor a canyella” i la “cremositat”; encara que alguns participants el consideren “poc espès”.

Pascual

 • /imgs/20080201/arroz-pascual.jpgSurt a 2,82 euros el quilo, el més barat. Paquet de dues unitats de 150 grams cada una.
 • L’únic esterilitzat: no necessita fred per a la seua conservació. Etiquetatge incorrecte (assegura ser un producte natural, quan tots ho són i per això està prohibit indicar-ho). L’únic que afegeix additius estabilitzadors. El menys gras (1,5%). Dels que tenen més arròs (11% d’hidrats de carboni complexos).
 • En el tast aconsegueix només 5,3 punts: agrada per ser “cremós”, però també és criticat per l'”arròs dur”, per ser “pastós” i pel color.

Dhul

 • /imgs/20080201/arroz-dhul.jpgSurt a 3,48 euros el quilo. Paquet de dues unitats de 135 grams cada una.
 • En el tast aconsegueix només 5 punts: agrada pel “sabor”, el “color” i la “cremositat”, però és criticat pel “poc de sabor” i per l'”arròs dur”.

Central Lechera Asturiana

 • /imgs/20080201/arroz-asturiana.jpgSurt a 3,52 euros el quilo. Paquet de dues unitats de 140 grams cada una.
 • Dels més grassos (el 3,5% del producte és matèria grassa). Dels que tenen més arròs (11% de midó) i menys llet (2,7% de lactosa).
 • En el tast obté només 5,5 punts: agrada pel “sabor suau” i per la “sensació en mastegar”; en canvi, és criticat per ser “molt espès”, per l'”arròs molt cuit” i pel “poc de sabor”.

Kaiku

 • /imgs/20080201/arroz-kaiku.jpgSurt a 7,64 euros el quilo, el més car. Pot de fang de 140 grams.
 • Etiquetatge incorrecte (no indica la quantitat d’arròs, i la lletra és massa petita). Dels que tenen menys llet (2,8% de lactosa).
 • En el tast aconsegueix només 5,2 punts: agrada per la “dolçor” i la “cremositat”; al seu torn, és criticat pel “poc de sabor” i per la “consistència”.