Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Ajuda domiciliària : Professionals per a la gent gran

El 80% dels cuidadors d'ancians treballen sense contracte i compten amb una formació deficient

/imgs/20080201/informe01.jpg“On millor s’està és a casa”. Aquest és el lema que comparteixen moltes persones grans i que tracten de fer possible els serveis d’ajuda a domicili i teleassistència. Els experts coincideixen que l’ingrés de l’ancià en una residència pot comportar un important desarrelament emocional, per la qual cosa és convenient retardar o evitar aquest abandonament de la llar mentre siga possible. Els nostres ancians volen envellir a la seua llar, al costat dels seus i voltats de les seues pertinences.

El cuidador principal de les persones grans ha sigut tradicionalment un membre de la família, sobretot la dona. Ara, amb la incorporació d’aquesta al món laboral, el dia a dia ha canviat, fet que origina que moltes persones grans estiguen soles en el seu propi domicili durant una gran part del dia o que visquen en total soledat, cosa que els preocupa a ells i als seus familiars. Aquesta atenció i preocupació pel benestar de les persones majors representa, per a la família, la planificació i mobilització d’una quantitat gens menyspreable de recursos humans, afectius, materials, socials i econòmics.

S’estima que a Espanya hi ha al voltant d’1.700.000 avis dependents: prop d’un milió d’aquests necessiten ajuda almenys una vegada a la setmana, uns 500.000 requereixen una ajuda diària i uns 200.000 necessiten ajuda un mínim de tres hores diàries. Segons l’estudi “On i com prefereixen viure els majors”, elaborat per l’Institut Edat i Vida, el 78% dels majors de 55 anys preferirien rebre serveis d’atenció domiciliària al seu habitatge habitual en cas d’una hipotètica dependència. En aquest sentit, els serveis a domicili intenten ajudar la persona que ha perdut autonomia, tant des del punt de vista sanitari com de substitució de les necessitats o de les capacitats perdudes. Els serveis prestats, a més d’amplis (ajuda per a la higiene personal, mobilitat o l’alimentació, neteja de la casa, preparació del menjar, assistència per a fer gestions fora de casa, companyia, etc.), són molt variats: des d’un parell d’hores a la setmana fins a un servei 24 hores al dia, set dies a la setmana, amb la variació consegüent en preu. No obstant això, el seu principal valor es troba en el suport personal, psicològic i sociosanitari que presten.

Objectius de l'ajuda domiciliària

  • Proporciona l’ajuda necessària a persones i famílies amb dificultats en l’autonomia.
  • Prevé situacions de deteriorament personal i social.
  • Prevé i/o compensa la pèrdua d’autonomia, ja que presta ajuda per a fer les activitats de la vida diària i/o per a mantenir l’entorn en condicions adequades d’habitabilitat.
  • Afavoreix l’adquisició d’habilitats que permeten un desenvolupament més autònom en la vida diària.
  • Possibilita la integració en l’entorn habitual de convivència.
  • Evita situacions d’aïllament i soledat.
  • Dóna suport a les persones cuidadores, que constitueixen la xarxa natural d’atenció.
  • Evita o retarda internaments innecessaris.
  • Detecta situacions de necessitat que puguen requerir la intervenció d’altres serveis.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions