Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Després d'haver pagat l'impost de plusvàlua per l'habitatge la constructora demana 70 euros més

L'any 2006 vaig comprar el meu habitatge habitual en construcció i vaig firmar el contracte de compravenda, i enguany n'he firmat les escriptures. He pagat l'impost de la plusvàlua i ara m'han sol·licitat 70 euros més al·legant que el que vaig pagar era només una provisió de fons, però que ha resultat ser més car. He de pagar aquests diners o tinc dret que em tornen el que vaig pagar?

/imgs/20080201/consultorio01.jpgLa Llei 44/2006 de Millora de la Protecció dels Consumidors i Usuaris prohibeix, en la venda d'habitatge, l'estipulació que impose al consumidor el pagament de tributs en què el subjecte passiu és el professional. Però la pràctica de traslladar al comprador-consumidor l'obligació de pagament d'aquest impost ha sigut prou habitual i quan la qüestió es plantejava davant dels Tribunals, amb anterioritat a l'entrada en vigor de la citada Llei de Millora i a fi de determinar-ne la nul·litat, la resposta no ha sigut idèntica en tots els casos. En l'actualitat, i segons la nova normativa, està expressament prohibit el trasllat d'aquest impost al comprador-consumidor. Encara que no es trobés en vigor aquesta llei en la data del contracte privat de compravenda, sí que ho estava en la data d'escriptura, per la qual cosa la imposició està prohibida.

La persona afectada pot acudir als Serveis de Consum del seu municipi o província perquè mitjancen en aquest conflicte. Convé que envie al venedor la seua reclamació, en què indique la negativa a abonar la quantitat que ara li exigeixen i sol·licite la devolució del que ja ha pagat. Si no admeten la seua reclamació, convé no pagar i continuar amb la reclamació. Després de la mediació per part dels Serveis de Consum, l'afectat pot recórrer a l'arbitratge de consum, voluntari per a les parts, per la qual cosa en el cas que no siga admès per falta d'acceptació de la constructora, podrà anar a un judici verbal, sense necessitat d'advocat, presentant un escrit de demanda senzill per sol·licitar que declaren nul·la la clàusula que trasllada la plusvàlua al consumidor i es condemne la venedora a la devolució del que ja ha abonat. La demanda ha d'estar acompanyada del rebut o justificant del que s'ha abonat per aquest concepte, els contractes, cartes o reclamacions rebudes i una còpia de l'expedient obert pels Serveis de Consum. Pot sol·licitar al Jutjat del seu domicili un model de demanda verbal per a una quantia inferior a 900 euros.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions