Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Zones blaves: analitzades les zones d'estacionament regulat en 18 capitals de tot el país : Aparcar en zona blava: cada ciutat és un món

En algunes ciutats, la zona blava és molt més cara que en d'altres, i en algunes es va tardar a aparcar cinc minuts de mitjana quan en d'altres s'hi van invertir més de 15 minuts

/imgs/20080201/tema01.jpgFa set anys, CONSUMER EROSKI va publicar una investigació que comparava les tarifes de la zona blava (estacionament regulat, d’alta rotació) de 12 ciutats. Aquesta vegada, han sigut 18 les capitals examinades i s’han anotat les tarifes i els horaris vigents en cada una. A més, s’han estudiat 810 parquímetres, s’ha fet una prova pràctica amb 50 aparcaments en cada ciutat per mesurar el temps necessari per a aparcar en les zones blaves, s’ha observat quants vehicles superaven el temps que indicava el tiquet i, d’aquests, quants lluïen la multa que els corresponia, i s’ha preguntat als ajuntaments les tarifes del servei de grua.

La investigació confirma el que molts conductors ja saben: cada ciutat és un món a l’hora de gestionar les zones blaves, gairebé tot varia d’una a una altra. Dit això, poden llançar-se les conclusions. La primera és que encara que els parquímetres són diferents d’una ciutat a una altra, llevat d’excepcions (només van suspendre els de Granada, Logronyo i Màlaga, a causa del seu funcionament no satisfactori, i per les seues escasses informació i accessibilitat per a discapacitats) funcionen bé i la mecànica de pagament no és difícil d’entendre.

Una altra conclusió és que les tarifes són tan radicalment distintes entre unes ciutats i unes altres que les més cares (a Barcelona i al centre de Sant Sebastià mig euro dóna dret a només 14 i 15 minuts d’estacionament) tripliquen les més barates (a Múrcia, la Corunya, Vitòria, Sevilla i Saragossa, mig euro permet més de 50 minuts). I com han evolucionat les tarifes aquests últims anys? També de forma molt desigual: a Logronyo, el cost per una hora d’aparcament ha pujat només un 5% des del 2000 (CONSUMER EROSKI va publicar fa set anys un informe similar a aquest) mentre que Madrid ha més que duplicat l’import de les seues tarifes i Barcelona, Vitòria, Alacant i Pamplona les han encarit entre el 40% i el 70%, quan l’IPC acumulat dels 7 anys
és del 25,4%.

Quant de temps es tarda a aparcar?

La prova pràctica en què els tècnics d’aquesta revista van fer un total de 900 aparcaments en zones blaves de les 18 ciutats va revelar que, de mitjana, en un dia laborable es tarda deu minuts per a aparcar en una zona blava, un minut menys si es fa un dissabte de matí. Però en aquest cas, la mitjana diu ben poc, perquè la realitat és molt diferent segons la ciutat en què s’intenta aparcar: sempre parlant de mitjanes, a Sevilla va haver-hi prou amb dos minuts i a València, Bilbao i Pamplona, cinc minuts, mentre que en nou ciutats es van requerir 10 minuts o més. Però els conductors que pitjor ho tenen són els qui intenten aparcar a Granada: 26 minuts de mitjana va costar trobar estacionament a les seues zones blaves; i no molt millor situació es va registrar a Sant Sebastià (16 minuts de mitjana), Còrdova (15 minuts), Alacant i Madrid (13 minuts).

Una altra forma de dir-ho és que en gairebé el 20% dels 900 aparcaments realitzats es va tardar més d’un quart d’hora a trobar una plaça lliure, si bé en el 30% va haver-n’hi prou amb cinc minuts o menys per a aparcar. Una altra dada: només la meitat dels estacionaments van representar menys de deu minuts d’inversió.

Els horaris de pagament en una zona blava els dies laborables són semblants en les diverses ciutats: sumen al voltant de 9 hores i es parteixen a primera hora de la tarda. Només Bilbao, Pamplona (amb 9,5 hores de pagament) i Madrid (estableix 11 hores) superen les 9 hores diàries, i únicament la Corunya, Sevilla, Vitòria i Saragossa no superen les 8 hores.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions