Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Educació especial : Formació integradora per a capacitats diferents

El sistema educatiu espanyol atén gairebé 140.000 alumnes amb necessitats especials

/imgs/20080901/informe1.jpgA les portes d’un nou curs escolar, les llàgrimes dels més petits es confonen amb les abraçades i els nervis dels qui ja han experimentat la sensació de compartir per primera vegada un pupitre amb altres xiquets de la seua edat. Tots van a classe el mateix dia, encara que no tots reuneixen les mateixes aptituds o capacitats d’aprenentatge, una diferència que a simple vista pot no apreciar-se, però que determinarà el futur escolar del menor. La seua inclusió en el sistema educatiu ha viscut una evolució en la qual han anat desapareixent els sistemes que fomentaven l’aïllament dels menors amb algun tipus de deficiència física, psíquica, motora o sensorial, i impedia, en la majoria dels casos, que aconseguissen un desenvolupament òptim de les seues capacitats i del seu procés de socialització.

Un alumne requereix ajuda educativa especial quan les seues dificultats són més grans en relació amb la resta dels seus companys en l’aprenentatge que es determina en el currículum corresponent a la seua edat i necessita, per un període de la seua escolarització o al llarg de tota aquesta, suports determinats i atencions educatives específiques per a compensar aquestes dificultats. També s’inclouen en aquest grup els qui, a causa de la seua alta capacitat intel·lectual, necessiten activitats complementàries per a la seua correcta formació.

Ja siga per discapacitat física, motora, psíquica, per trastorns greus de conducta o sobredotació, i segons dades del Ministeri d’Educació, prop de 140.000 alumnes de nivells anteriors a la universitat amb necessitats educatives especials s’atenen a les aules escolars espanyoles, ja siga en centres d’educació especial específica (21%) o en centres educatius ordinaris (79%). Segons dades del Sistema Estatal d’Indicadors de l’Educació 2006, l’últim publicat per l’Institut Nacional de Qualitat i Avaluació (INCE), la deficiència psíquica és el diagnòstic del percentatge més alt d’alumnes amb necessitats educatives especials, un 60%, seguit d’un percentatge molt més reduït d’alumnes diagnosticats per autisme i trastorns greus de personalitat, el 14%. La resta de diagnòstics no superen el 10%.

Escolarització, ordinària o especial?

Tots els alumnes, siga quina siga la seua condició, han d’integrar-se en el sistema educatiu actual. En el cas dels alumnes amb necessitats educatives especials (NEE), la seua adaptació s’ha de desenvolupar en un context al més normalitzat possible des del moment de la seua detecció, la qual cosa implica disposar de determinats serveis o ajudes pedagògiques, que van des de les més ordinàries fins a les més específiques, i inclouen ajudes temporals i altres prestacions permanents.

El Reial Decret 334/85, de 6 de març, d’ordenació de l’educació especial (EE) reconeix que d’acord amb el principi de normalització, les persones no han de rebre ni utilitzar serveis excepcionals més que en els casos imprescindibles, per la qual cosa l’escolarització ha de tenir lloc en centres ordinaris, i cal adaptar els programes a les capacitats individuals de cada alumne. Per aquesta raó, l’escolarització en unitats o centres d’educació especial només es porta a terme quan les necessitats de l’alumne no es puguen atendre en un centre ordinari, és a dir, quan es tracta d’alumnes amb necessitats educatives permanents associades a condicions personals de discapacitat psíquica, sensorial o motora, trastorns greus del desenvolupament o deficiències múltiples que requerisquen adaptacions significatives específiques.

Amb aquesta finalitat es disposa de diversos centres d’educació especial, institucions públiques o privades, en què es podran escolaritzar, després de la proposta i la decisió dels equips d’orientació educativa i psicopedagògica (EOEP) i d’acord amb la família, els alumnes amb NEE associades a retard mental sever i profund, a plurideficiències i a trastorns de personalitat vinculats a psicosi i autisme.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pág. 1 de 4]
  • Ir a la página siguiente Límit d'edat »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions