Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Un comiat ecològic de l'automòbil

Trànsit disposa de centres específics destinats a gestionar la baixa definitiva dels vehicles de manera gratuïta, senzilla i ecològica

/imgs/20080901/derechos1.jpgDesprés d’anys de servei, l’automòbil, i sobretot el medi ambient, mereixen un comiat ecològic. Des de 2004, la baixa dels vehicles al final de la seua vida útil obliga els seus propietaris a efectuar uns tràmits senzills que garantisquen la gestió adequada de residus contaminants. Entre aquests, el més important és l’entrega -bé directament o per mitjà d’una instal·lació de recepció- en Centres Autoritzats de Tractament per a la correcta gestió ambiental del vehicle i dels seus components. Aquest tràmit és gratuït per als vehicles amb més de quinze anys d’antiguitat. En aquest procés de millora ambiental la responsabilitat recau en l’usuari.

Quin és el primer pas per a donar de baixa el vell automòbil?

Si pretenem desprendre’ns del vell cotxe, haurem d’entregar-lo en un Centre Autoritzat de Tractament (CAT) o a través d’una instal·lació de recepció de vehicles. Per fer-ho, en primer lloc hem d’informar-nos a Trànsit del llistat de centres autoritzats més pròxims per a efectuar l’entrega. Si ho preferim podem encarregar els tràmits a una gestoria, després de pagar les despeses de tramitació.

Què són les instal·lacions de recepció de vehicles?

Són establiments de titularitat privada, com ara les dels productors, concessionaris, desballestadors i fragmentadors que, per raó de la seua activitat econòmica, es fan càrrec de forma temporal del vehicle al final de la seua vida útil per a traslladar-lo als centres de tractament que s’encarreguen del procés de descontaminació. Els productors de vehicles han de fer-se càrrec d’aquelles marques que comercialitzen o que hagen comercialitzat i han de garantir la disponibilitat d’instal·lacions de recepció en tot el territori nacional.

Quina documentació cal preparar?

/imgs/20080901/derechos2.jpg

  • El Document Nacional d’Identitat, la targeta de residència en cas de ser estranger o els poders si el titular del vehicle és una persona jurídica.
  • El permís de circulació i la targeta d’Inspecció Tècnica del Vehicle
  • Fotocòpia confrontada de l’últim rebut cobrat de l’Impost Municipal de Circulació excepte si el vehicle té més de 15 anys.

Quin és el pas següent?

Haurem d’emplenar la sol·licitud de baixa en un model oficial amb les dades i la signatura del titular del vehicle. A continuació, el centre s’encarregarà de destruir el vehicle, emetrà un certificat de destrucció ajustat a un model normatiu i comunicarà la baixa definitiva a la Direcció Provincial de Trànsit corresponent.

L’entrega del vehicle al Centre Autoritzat de Tractament es documentarà mitjançant el certificat de destrucció emès per part d’aquest centre. I per a justificar la baixa definitiva en el registre de vehicles, han de constar en el certificat de destrucció les dades del vehicle que s’ha de descontaminar, el nom del titular del vehicle i el nom del CAT.

Quant costa?

És gratuït. L’entrega no suposa cap cost per al titular quan el vehicle manque de valor de mercat, sempre que continga almenys la carrosseria i el grup motopropulsor, i no incloga cap procés de desmuntatge de peces o components.

Per a altres vehicles com ara ciclomotors, motocicletes i vehicles especials s’abonarà a la Direcció de Trànsit una taxa de 7,60 euros llevat que s’aporte certificat de tractament mediambiental o que l’antiguitat del vehicle siga de 15 anys o més des de la seua matriculació a Espanya.

Ha d’entregar el CAT o la instal·lació de recepció algun document?

/imgs/20080901/derechos3.jpgAquesta instal·lació ha d’entregar el vehicle a un CAT en el termini màxim de 30 dies a partir del dia de l’entrega i s’acreditarà mitjançant un certificat. Cal sol·licitar-lo.

D’altra banda, l’arribada del vehicle a un Centre Autoritzat de Tractament per a ser descontaminat, tant si l’hi deixa el titular com si procedeix d’una instal·lació de recepció, es documentarà mitjançant el certificat de destrucció corresponent, que serà emès gratuïtament per part d’aquest centre i s’entregarà al titular del vehicle. El CAT, per la seua banda, es quedarà amb una còpia per a ell i amb una altra que enviarà a la comunitat autònoma respectiva en el termini de quinze dies.

Si cal aportar l’impost de circulació i l’ajuntament encara no n’ha sol·licitat el pagament aquest any, què es pot fer?

Per a la gestió d’aquest impost es preveu un sistema de recaptació basat en l’acreditació prèvia del pagament, conforme al qual les Direccions Provincials de Trànsit no tramitaran cap expedient de baixa definitiva llevat que s’acredite el pagament de l’últim rebut presentat al cobrament de l’impost pel titular del vehicle, d’acord amb la Llei 36/2006, de 29 de novembre, de mesures per a la prevenció del frau fiscal.

En aquest cas cal entregar una còpia de l’últim rebut pagat, però abans assegurem-nos que el nostre ajuntament encara no ha obert el termini per al pagament de l’any en curs. Tinguem en compte que l’impost sobre vehicles de tracció mecànica grava la titularitat dels vehicles aptes per a circular per les vies públiques i que en són contribuents les persones que l’1 de gener figuren com els propietaris. Tot i això, en cas de baixa definitiva, es prorrateja per trimestres naturals, tal com indica la Llei d’hisendes locals. En termes generals, aquest prorrateig es porta a efecte en la presentació de l’imprès emplenat de la declaració-liquidació de l’impost. En concret, la llei permet el prorrateig d’aquest impost en tres supòsits: alta o primera adquisició del vehicle, baixa definitiva del vehicle i supòsits de baixa temporal per sostracció o robatori de vehicle.

Si el propietari ha pagat l’impost abans de tramitar la baixa, pot reclamar que li tornen una part?

Cal consultar-ho al propi ajuntament. En qualsevol cas, una vegada abonada la quota total de l’impost corresponent en l’exercici en curs, i tramitada la baixa davant de la Direcció de Trànsit, haurem de poder presentar al nostre ajuntament el justificant de la baixa per a sol·licitar la devolució proporcional, mitjançant l’ompliment d’un imprès.

Queda per pagar un trimestre de la prima de l’assegurança de l’automòbil; s’ha de pagar malgrat la baixa?

Si la companyia d’assegurances i l’assegurat no arriben a un acord en un altre sentit, aquest haurà de pagar la totalitat de la prima per l’assegurança anual.

Quin és el motiu?

Segons la normativa reguladora d’ordenació de les assegurances privades, la prima respon als principis d’indivisibilitat, invariabilitat, suficiència i equitat, per la qual cosa calculada la prima anual d’acord amb les tarifes de la companyia, el pagament trimestral, mensual o semestral és només una facilitat de pagament, ja que la prima és indivisible pel període pactat: un any. Per tant, les asseguradores tenen dret al cobrament íntegre.

Una persona va sofrir un accident i la companyia d’assegurances va declarar sinistre total. Va acceptar la indemnització oferta pel valor del vehicle. S’ha tramitat la baixa, però l’import ingressat és menor. Què es pot fer?

/imgs/20080901/derechos4.jpgEn aquestes circumstàncies el més recomanable és efectuar la sol·licitud d’aclariments o la reclamació per escrit. La millor manera és enviar un burofax certificat, però si no desitgem afrontar-ne la despesa (22 euros amb certificat del text), efectuem la primera sol·licitud per fax, sempre que en guardem una còpia on es reflectisca la data de l’enviament, el remitent i el destinatari.

No obstant això, encara que n’haurien d’haver informat amb més detall, el més probable és que la companyia d’assegurances haja descomptat de la indemnització l’import de la prima de l’assegurança que quedés pendent de pagament, i això malgrat la baixa del vehicle.

Ja havia pagat la prima completa anual, però en donar de baixa el vehicle la companyia d’assegurances li va comentar que la part de la prima que corresponia als últims quatre mesos la “guardaven” per a descomptar-la de l’assegurança del nou cotxe. No obstant això, la quantitat descomptada és menor que el que preveia l’assegurat.

La quantitat que paga l’assegurat no és al 100 % per a la companyia, sinó que una part del que es paga és per al Consorci de Compensació d’Assegurances i altres gravàmens. És possible que aquest siga el motiu pel qual no li quadren els comptes de forma proporcional als mesos “no consumits”. Però cal consultar-ho amb la companyia.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 1]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions