Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residències d'estudiants i col·legis majors: analitzats 86 centres a 18 ciutats espanyoles : El preu d'una residència pot ser fins a set vegades superior segons la ciutat i el model d'allotjament

El cost mensual va dels 230 euros als més de 1.400. Madrid i Barcelona són les ciutats més cares. Les instal·lacions estan netes i ben equipades, encara que l'accessibilitat per a les persones discapacitades és deficient

/imgs/20080901/tema4.jpgLes residències universitàries i els col·legis majors no estan a l’abast ni de tots els universitaris ni de totes les butxaques. Un bon expedient acadèmic, una entrevista personal i la possibilitat de poder desemborsar cada mes una mitjana que voreja els 600 euros en marquen els límits. A aquests requisits se suma la manca d’algun tipus de discapacitat, ja que l’accessibilitat per a persones amb problemes de mobilitat o cegues és, llevat de comptades excepcions, deficient. Així ho ha pogut comprovar CONSUMER EROSKI en l’anàlisi que ha efectuat a 86 residències i col·legis majors (un de cada cinc dels registrats al nostre país) de 18 capitals.

De l’anàlisi s’infereix, això sí, que la diversitat de preus és molt àmplia i està condicionada per la ciutat escollida i el model d’allotjament: el cost més elevat de l’estudi, trobat en una residència barcelonina, és de 1.418 euros mensuals per una habitació individual amb bany i pensió completa. Aquesta quantitat és gairebé set vegades més gran que els 230 euros d’una residència avaluada a Sevilla, que només dóna dret a allotjament, la mensualitat més econòmica de l’estudi.

S’han visitat 86 residències i col·legis majors a 18 ciutats: Alacant, Barcelona, Bilbao, Còrdova, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Salamanca, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la, Sevilla, València, Valladolid, Vitòria i Saragossa. El llistat inclou centres públics, privats, concertats, femenins, masculins i mixts. Més de la meitat de les residències i col·legis majors estudiats eren mixts, encara que encara perviu la separació de sexes: gairebé el 38% eren només femenins i l’11%, masculins.

D’una banda, CONSUMER EROSKI va sol·licitar informació als directors i responsables de cada centre. De l’altra, tècnics d’aquesta revista, fent-se passar per clients interessats a allotjar-hi un familiar, van visitar, el juliol d’enguany, cada una de les residències per comprovar sobre el terreny l’estat de les instal·lacions i la seua conservació, la netedat, els serveis oferts, l’accessibilitat, la seguretat i les condicions d’admissió o les normes de cada una.

Les residències i els col·legis majors analitzats aproven amb un poc satisfactori ‘acceptable’ l’examen proposat per la revista: els de Múrcia i Vitòria aconsegueixen un ‘molt bé’; el ‘bé’ certifica la valoració dels visitats a Alacant, Bilbao, Còrdova, Màlaga i Sant Sebastià; i es queden en un pobre ‘acceptable’ els centres estudiats a Barcelona, Madrid, Granada, Oviedo, Salamanca, Santiago de Compostel·la, València, Valladolid i Saragossa. Les pitjors qualificacions de l’informe són per a les instal·lacions observades a Pamplona i Sevilla, que suspenen amb un ‘regular’.

Per apartats, les 86 residències visitades obtenen valoracions positives en informació, netedat i serveis que ofereixen als residents (l’índex mitjà és d’un ‘bé’). Fluixegen, però, en mesures de seguretat davant de casos d’emergència (a penes un ‘acceptable’) i suspenen en accessibilitat (‘regular’). De fet, menys de la meitat dels centres estudiats disposen d’habitacions adaptades per a residents amb discapacitat.

Llibertat o comoditat?

/imgs/20080901/tema2.jpgEl canvi que representa l’inici d’una carrera universitària s’aguditza quan implica l’abandó, per primera vegada, de la llar familiar. La cerca de l’allotjament adequat a la ciutat de destí es converteix en una prioritat. Les opcions són múltiples: col·legis majors, residències, pisos, famílies o clubs universitaris. Les possibilitats econòmiques i la primacia de la independència personal o la comoditat marquen la decisió final.

  • Col·legi major: L’atractiu principal d’aquests centres és la possibilitat de mantenir relacions socials en una ciutat desconeguda. L’estudiant té totes les necessitats cobertes, però el preu que ha de pagar mensualment per això és més car. El punt dèbil d’aquests llocs és la sensació de continuar en un ambient semblant a la de la llar, amb horaris i normes de vegades molt estrictes.
  • Residències: Aquest tipus de centres ofereixen una llibertat de moviment més gran que els col·legis majors. En general, les normes no són tan estrictes. A més, igual que aquells també són llocs molt sol·licitats per la possibilitat de conèixer altres persones durant el primer curs.
  • Pis compartit: La cerca d’un allotjament d’aquest tipus és una tasca més complicada que la de les residències i els col·legis majors. No obstant això, és l’opció preferida pels estudiants que busquen alliberar-se de lligams, horaris i normes estrictes. Viure així suposa tenir llibertat absoluta, encara que de vegades l’estudiant no és capaç d’organitzar el ritme d’estudi i treball amb la rutina de portar una casa. En molts casos, els estudiants tenen més despeses imprevistes que acaben desquadrant el pressupost.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions